Kokoomuksen tarina sai lähes epä­uskottavia käänteitä – Näin Elina Lepomäkeen ja Juhana Vartiaiseen nojaava pelastus­suunnitelma voisi toimia - Kaupunki | HS.fi

Kokoomuksen tarina sai lähes epä­uskottavia käänteitä – Näin Elina Lepomäkeen ja Juhana Vartiaiseen nojaava pelastus­suunnitelma voisi toimia

Kokoomus on rämpinyt viime kuukaudet identiteettipolitiikan suossa. Nyt eteen näyttää pudonneen puolivahingossa näkymä kuivasta maasta, kirjoittaa kaupunkitoimituksen esimies Lari Malmberg.

1.3. 2:00 | Päivitetty 1.3. 7:23

Deus ex machina – Jumala koneesta. Antiikin Kreikasta juontuvalla fraasilla on tapana viitata epäuskottavaan käänteeseen, joka muuttaa umpikujaan ajautuneen tarinan suunnan.

Kiipeliin joutunut päähenkilö pelastuu, kun näyttämölle lasketaan nosturilla maallisista rajoitteista vapaita jumalhahmoja.

Kuluneen viikonlopun päähenkilö oli hetkessä kriisipuolueeksi ajautunut kokoomus. Kirsi Piha luopui täysin yllättäen pormestariehdokkuudesta, ja kokoomuksen vaalikevät alkoi vaikuttaa tragedialta niin Helsingissä kuin koko maassakin.

Tämä tapahtui lauantaina. Sunnuntaina näyttämölle laskettiin kaksi hahmoa, joista moni kokoomuslainen toivoo nyt tarinan jumalia.

Käänteiden vauhti ja yllättävyys ovat lähes epäuskottavalla tasolla. Mutta voiko Elina Lepomäestä ja Juhana Vartiaisesta silti tulla kokoomuksen pelastajia?

Perussuomalaiset ja demarit porskuttavat valtakunnallisesti, vihreät näyttää tuoreimman gallupin mukaan ohittaneen kokoomuksen Helsingin suurimpana puolueena. Vaalit on tarkoitus järjestää jo alle kahden kuukauden päästä.

Samaan aikaan kokoomus itse on näyttänyt uppoavan koko ajan syvemmälle identiteettipolitiikan suohon. Puolueen puheenjohtajaa Petteri Orpoa arvostellaan jo kovasanaisesti siitä, että hän yrittää kumartaa samaan aikaan niin liberaaleille kuin konservatiiveille – onnistumatta lopulta kummassakaan.

Erityisesti Helsingissä arvoliberaaleilla on edelleen vahva ote, mutta monissa maakunnissa kokoomuksen äänestäjien pelätään jo vuotavan perussuomalaisiin.

Mikä siis neuvoksi?

Kokoomus saattaa nyt päätyä tarjoamaan vanhaa valttiaan: talousosaamista.

Sekä pormestariehdokkuutta harkitseva kansanedustaja-kaupunginvaltuutettu Vartiainen että Helsingin ääniharavaksi Espoosta uhrautunut kansanedustaja Lepomäki ovat leimallisesti talouspoliitikkoja ja kovan luokan talousammattilaisia.

Molemmat ovat myös arvoliberaaleja, mutta arvopolitiikka on heidän imagossaan selvästi alisteinen talousajattelulle.

Kokoomus ei varmasti suunnittelut tai toivonut Pihan lähtöä, mutta täydellisen tyrmäyksen jälkeen puolivahingossa käteen tupsahtaneessa ratkaisussa vaikuttaa olevan sen verran hyviä puolia, että se voisi olla ideariihien tulos.

Kahteen suuntaan tempoilevaa puoluetta ei voi rauhoittaa hakemalla linjaa ideologioiden välistä. Mutta entä jos huomio ohjattaisiinkin johonkin ihan muualle?

Puhumalla tiukasta talouskurista Lepomäen ja Vartiaisen suulla kokoomus voi yrittää nousta someöyhöttämisen yläpuolelle. Asetelmakin on pedattu valmiiksi: korona on kohdellut Helsingin taloutta kovin käsin, ja hyvät neuvot ovat nyt kalliit.

Omien rauhoittelun lisäksi talouskärki voisi olla kokoomukselle myös ase vihreitä ja perussuomalaisia vastaan. Kokoomus ei voi perussuomalaisempi kuin perussuomalaiset eikä vihreämpi kuin vihreät, mutta se voi turvautua omiin perinteisiin vahvuuksiinsa.

Kokoomuksen seuraavaksi puheenjohtajaksikin povattu Lepomäki on tällä hetkellä yksi kokoomuksen ja koko Suomen suosituimpia poliitikkoja. Hän saa Helsingin kokoomuksen kolhiintuneen veneen näyttämään taas huomattavasti kilpailukykyisemmältä.

Sitä tarvitaan, jos kokoomus haluaa voittaa kevään vaaleissa vihreät ja taistella suurimman puolueen asemasta ja pormestarin pestistä.

Vartiaisen suosio ei ole Lepomäen luokkaa, mutta hänessäkin on äänestettävän ihmisen särmää.

Kokoomuslaiset punnitsevat nyt kiihkeästi vaihtoehtojaan. Lepomäen tukema Vartiainen on kuitenkin suurella todennäköisyydellä vähintään vahvoilla.

Ehdokasspekulaatioissa pyörinyt kansanedustaja Sari Sarkomaa ilmoitti sunnuntai-iltana, ettei ole käytettävissä pormestariehdokkaaksi. Pihaa edellisellä kierroksella haastanut Wille Rydman taas kertoi kannattavansa Vartiaista.

Se, millainen pormestari Vartiaisesta Helsingille tulisi, on kuitenkin jo eri kysymys. Vartiaisen poliittinen kokemus on edelleen melko ohutta, eivätkä kabinettivääntäminen ja poliittinen junailu taida lukeutua hänen suurimpiin mielenkiinnon kohteisiinsa.

Myös Vartiaisen johtajakokemus on lopulta melko ohutta. Hän on johtanut niin Valtion taloudellista tutkimuskeskusta Vattia kuin Ruotsin taloustutkimuskeskuksen tutkimusosastoa. Molemmat ovat kuitenkin nyrkkipajaluokassa verrattuna lähes 40 000 ihmistä työllistävään Helsingin kaupunkiin.

Juttua täydennetty 1. maaliskuuta kello 7.02 Sarkomaan ja Rydmanin ilmoituksilla.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat