Kauppakeskus Itis määräsi omaehtoisen ”maskipakon”, koska ”viranomaiset eivät ole kyenneet tai uskaltaneet” - Kaupunki | HS.fi

Kauppakeskus Itis määräsi omaehtoisen ”maskipakon”, koska ”viranomaiset eivät ole kyenneet tai uskaltaneet”

Kauppakeskukseen on palkattu lisää vartijoita, jotka jakavat asiakkaille tarvittaessa myös maskeja.

Kauppakeskus Itis Helsingissä 28. tammikuuta.­

1.3. 14:35 | Päivitetty 1.3. 15:22

Kauppakeskus Itis kertoo verkkosivuillaan uudesta maskipakosta. Kauppakeskuksen turvaohjeiden mukaan kasvomaskia tulee käyttää koko kauppakeskuksessa asioinnin ajan, mikäli terveydelliset syyt eivät estä maskin käyttöä.

Kauppakeskusjohtaja Christoffer Jansénin mukaan päätös tehtiin oman harkinnan perusteella.

”Tilanne on haastava ja vaikea. Viranomaiset eivät ole kyenneet tai uskaltaneet lausua maskipakkoa.”

Itiksessä on jo aiemmin ollut käytössä suositus kasvomaskin käyttämisestä. Kuitenkin noin 25–30 prosenttia kävijöistä on sellaisia, jotka eivät ole maskia käyttäneet, Jansén kertoo. Uudella linjauksella kauppakeskuksesta halutaan hänen mukaansa tehdä mahdollisimman turvallinen paikka asiakkailla ja yrittäjille.

Jos oma maski on unohtunut kotiin, maskeja voi ostaa kauppakeskuksesta. Kasvomaskeja on saatavilla myös veloituksetta kauppakeskuksen info-pisteeltä ja vartijoilta, sivuilla kerrotaan.

Kauppakeskus Itiksen kävijämäärissä on ollut selvä, noin 20 prosentin, pudotus koronapandemiaa edeltävään aikaan. Siitä huolimatta kauppakeskuksen tiloissa vierailee päivittäin noin kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Jansénin mukaan maskipakkoa harkittiin pitkään.

”Tämä on ollut kuuma peruna. On ollut haluja ja tarpeita, mutta ei ole ollut työkaluja nostaa pakkoa.”

Uusia rajoitustoimenpiteitä silmällä pitäen kauppakeskukseen hankittiin lisätyövoimaa vartijoista ja muusta henkilökunnasta. Heidän tehtävänään on pitää huolta myös rajoitustoimenpiteiden ja maskin käytön noudattamisesta.

Vartijat voivat tarpeen mukaan puuttua esimerkiksi tarpeettomaan oleskeluun, joka on tällä hetkellä kiellettyä kauppakeskuksen tiloissa. Tarkoitus on myös kiinnittää huomiota esimerkiksi turvavälien noudattamiseen jonotustilanteissa.

Vaikka kauppakeskus viestiikin ”pakosta”, ei heillä laillisesti ole oikeutta poistaa ketään maskin käytöstä kieltäytymisen perusteella.

Toiveena on Jansénin mukaan, että kaikki nyt kantaisivat asiasta yhteisen vastuun.

Maanantaina astui voimaan joukko entistä tiukempia rajoituksia ja ohjeistuksia.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on määrännyt suljettavaksi asiakas-, osallistuja- ja odotustiloja Uudellamaalla. Rajoitukset ovat voimassa kaksi viikkoa eli 14. maaliskuuta asti.

Avin päätös ei koske kaikkia Uudenmaan kuntia vaan vain Helsinkiä, Espoota, Vantaata, Järvenpäätä, Kauniaisia, Keravaa, Kirkkonummea, Tuusulaa ja Sipoota.

Päätös ei ainakaan tällä hetkellä koske tiloja, joissa asiakasmäärä voidaan rajata enintään kymmeneen ihmiseen. Kymmeneen henkilöön ei lasketa henkilökuntaa.

Oikaisu 1.3.2021. klo 14.50. Jutussa luki alunperin virheellisesti, että kauppakeskuksessa vierailee päivittäin noin 10 000 ihmistä. Kauppakeskuksessa vierailee kymmeniä tuhansia ihmisiä päivittäin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat