Espoon miljoonien koulusäästöt uhkaavat kasvattaa ryhmäkokoja – Poliitikot pitävät ajankohtaa vääränä lapsiin kohdistuville leikkauksille - Kaupunki | HS.fi

Espoon miljoonien koulusäästöt uhkaavat kasvattaa ryhmäkokoja – Poliitikot pitävät ajankohtaa vääränä lapsiin kohdistuville leikkauksille

Poliitikot neuvottelevat nyt opetuksen lisärahoituksesta.

Koronapandemia tyhjensi koululuokkia keväällä ja jätti osalle oppilaista oppimisvajeen. Tyhjä koululuokka Espoon Matinlahden koulussa.­

2.3. 13:19

Espoon kaavailemat sopeuttamistoimet tarkoittaisivat toteutuessaan ryhmäkokojen kasvattamista. Perusopetukseen on tällä hetkellä noin kolmen miljoonan euron säästötavoite. Lukioiden osalta säästötarve on noin 700 000 euroa.

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta kokoontuu keskiviikkona ylimääräiseen kokoukseen, jossa on tarkoitus käsitellä myös mahdollisia säästöjä.

Mahdollisella lakkauttamislistalla ovat tällä hetkellä esimerkiksi toisen luokan oppilaiden iltapäivätoiminta, joka toisi säästöä kaupungille noin 600 000 euroa.

Varhaiskasvatuksen puolella säästöpaine on 2,4 miljoonaa euroa.

Lue lisää: Espoo aikoo yllättäen säästää kouluista, vaikka viime vuonna rahaa jäi käyttämättä 27 miljoonaa

Säästöt johtuvat Espoon tiukasta talouskurista, joka juontaa juurensa taloudellisesti kestävä Espoo -ohjelmasta (take). Lisämenoja opetukseen pelätään myös kertyvän oppivelvollisuuden laajentamisen ja toisen asteen koulutuksen maksuttomuuden seurauksena.

”Näitä kustannuksia ei ole valtion osalta arvioitu oikein, vaan tässä on noin 30 prosentin vaje”, sanoo opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan puheenjohtaja Marika Niemi (kok). Lisähaasteita aiheuttaa koronapandemia.

Niemen mukaan säästötoimiin etsitään nyt muita ratkaisuja. Esillä on ollut muiden muassa lisäbudjetin tekeminen opetustoimeen.

”En näe mahdollisuutta, että lasten ja nuorten palveluista lähetään näin hankalana aikana sopeuttamaan”, Niemi sanoo.

”Tämä on poikkeuksellinen tilanne, eikä take-ohjelman tekemisen aikana vielä ollut tiedossa kaikkia seikkoja, jotka vaikuttavat meidän käyttötalouteen. Nyt meillä on edessä oppivelvollisuuden laajentaminen, koronaviruksen aiheuttama vaje ja oppimisvajeen täyttäminen.”

Myöskään lautakunnan varapuheenjohtaja Pinja Nieminen (vihr) ei säästäisi nyt kouluista.

”Tämä on todella väärä aika sopeuttaa, ja toivoisin, että voimme miettiä näitä take-säästöjä ja budjettiin sisältyviä säästöjä uudelleen. Tämä on kuitenkin pahin rauhan ajan kriisi, missä olemme olleet.”

Nieminen ei usko, että poliitikot olisivat hyväksyneet nykyisen kaltaista budjettia opetuksen toimialalle, mikäli 27 miljoonan euron ylijäämä olisi ollut ennakkoon tiedossa.

Kaavaillut säästötoimet näkyisivät Niemisen mukaan espoolaiskoulujen luokissa ja opetuksen arjessa.

”Nämä tarkoittaisivat perusopetuksen puolelle ryhmäkokojen kasvattamista ja jakotuntien vähentämistä.

Lautakunnan jäsen Martti Hellström (sd) on puheenjohtajien kanssa samoilla linjoilla. Jollakin keinoin lisärahoitusta opetuksen puolelle olisi saatava.

”Nyt kun katsotaan nuorten pahoinvointia, niin ihan normaalilla ei tulla pärjäämään.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat