Lumi muodostaa pk-seudulla 20 metrin kukkuloita, eikä se toden­näköisesti ehdi sulaa kesän aikana - Kaupunki | HS.fi

Lumi muodostaa pk-seudulla 20 metrin kukkuloita, eikä se toden­näköisesti ehdi sulaa kesän aikana

Pääkaupunkiseudulla on ollut lumisin talvi kymmeneen vuoteen.

Lumi ei sula lumenkaatopaikoilla kesälläkään. Lumivuori Maununnevan lumenkaatopaikalla. Sen lumi ei tule sulamaan koko kesän aikana.­

14.3. 2:00 | Päivitetty 14.3. 8:31

Pääkaupunkiseudulla on satanut kuluvana talvena niin paljon lunta, ettei se todennäköisesti ehdi kokonaan sulaa kesän aikana.

Lunta jäänee ainakin lumenkaatopaikoille, joilla on tällä hetkellä kymmenien metrien korkuisia lumivuoria.

Uudellamaalla satoi lunta tammikuussa 1,7 kertaa enemmän kuin tavallisesti tammikuussa, kertoo Foreca.

Lumenvastaanottopaikalla Helsingin Herttoniemessä lumivuori on jo kasvanut korkeimmillaan lähes 20 metrin korkuiseiksi.

Samoin Maununnevan lumenkaatopaikalle on kertynyt runsaasti lunta. Sinne on kipattu Talven aikana kaikkiaan 26  000 kuormaa lunta, kertoo tuotantopäällikkö Tero Koppinen Helsingin rakennusvirastosta Starasta. Herttoniemen lumenkaatopaikalle on viety talven aikana 16  000 kuormaa lunta.

Espoossa tienvarsilta aurattu lumi muodostaa laajan ”vuoriston”. Vanttilassa on Espoon ainoa lumenkaatopaikka ja ilmeisen vaikuttava, sillä asukkaiden keskuudessa se on jo saanut lempinimen ”Alpit”.

Lumi ei todennäköisesti sula kesänkään aikana, arvelevat Koppinen ja Espoon kaupunkitekniikan keskuksen tiemestari Jarkko Lahti.

”Kyllähän se aika alppimaisemaa on”, Lahti sanoo.

Lumi sulaa tiettyyn pisteeseen asti lämpötilojen noustessa. Lumen seassa oleva hiekka muodostaa kuitenkin jossain sulamisen vaiheessa lumikasan pintaan kerroksen, joka eristää lämpöä.

Tämä voi aiheuttaa lumikasan sisälle pienessä mittakaavassa napa-alueilta tutun jäätiköitymisilmiön: painava lumikerros painaa alempia lumikerroksia kasaan, jolloin lumen ilmakuplat umpeutuvat. Tämän johdosta lumi tiivistyy ja muuttuu vähitellen jääksi.

Lumivuoria käydään säännöllisesti pöyhimässä, että hiekka sekoittuisi lumen sekaan ja lumi sulaisi joutuisammin. Lahden arvio on, että viimeiset lumikasat sulavat sitten syyssateiden myötä.

Lumisateet ja pakkanen saattavat pääkaupunkiseudulla kuitenkin olla jo ohi. Perjantaina pääkaupunkiseudulla oli enimmäkseen nollakeli tai hitusen sen alapuolella. Viikonloppuna ja alkuviikosta luvassa on hieman lämpenevää säätä ja mahdollisia sade- tai räntäsadekuuroja.

Oikaisu maanantaina 15. maaliskuuta kello 8.30: Korjattiin Maununnevan lumenkaatopaikalle vietyjen kuormien määrä 26  000 kuormaksi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat