Ulkonaliikkumiskielto olisi katastrofi asunnottomille nuorille, varoittaa Sininauhasäätiö - Kaupunki | HS.fi

Ulkonaliikkumiskielto olisi katastrofi asunnottomille nuorille, varoittaa Sininauhasäätiö

Pääkaupunkiseudulla on lähes 280 asunnotonta nuorta. Heidän tilanteensa on jo nyt tukala.

15.3. 14:15

Ulkonaliikkumiskielto voisi romahduttaa asunnottomien nuorten hyvinvoinnin, varoittaa Sininauhasäätiön Nuoli-hankkeen projektipäällikkö Päivi Malmivaara.

Asunnottomien nuorten tilanne heikkeni jo vuosi sitten, kun julkisia tiloja suljettiin, eikä heillä ollut enää mitään paikkaa mihin mennä.

”Nyt asunnottomien nuorten tilanne on entisestään pahentunut. Aiemmin kohtalaisen hyvin ja säännöllisesti auki olleet palvelut on suljettu, hätämajoitukset ovat täynnä ja päiväkeskustenkin aukiolot vaihtelevat. Lisäksi monista päiväkeskuksista saa vain lämmitetyn ruoka-annoksen mukaan, eikä sisään ole mitään asiaa”, Sininauhasäätiö kertoo tiedotteessaan.

Pääkaupunkiseudulla on asunnottomia alle 25-vuotiaita lähes 280. Nuoli on nuorten kohtaamis- ja tukipiste Helsingin Vallilassa Mäkelänkadulla. Koronarajoitusten aikaan Nuolessa voi yöllä levätä viisi nuorta kerrallaan, ja päivällä asiointitukea voidaan antaa vain muutamalle kerrallaan.

Liikkumisrajoitukset vaikeuttaisivat asunnottomien nuorten tilannetta entisestään, Sininauhasäätiö huomauttaa.

”Jos asunnottomille suunnatut päiväkeskukset suljetaan ei nuorille jää mitään paikkaa, missä peseytyä tai levähtää. Asunnottomat nuoret kärsivät unen ja ravinnon puutteesta, ja jopa nestehukka alkaa näkyä heidän fyysisessä olemuksessaan”, säätiö varoittaa tiedotteessaan.

Sininauhasäätiö vetoaa päättäjiin, että jokaisella asunnottomalla nuorella olisi ympäri vuorokauden turvallinen paikka oleiluun, lepäämiseen, syömiseen ja peseytymiseen.

”Olemme tilanteessa, jossa koronaviruksen leviämistä estävät toimenpiteet ovat kestäneet yli vuoden ja asunnottomien nuorten jaksaminen on äärirajoilla”, säätiö painottaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat