VR: Lähes kaikki lähi­junat perutaan torstaina ja perjantaina lakon vuoksi, matkustamista kehotetaan välttämään, liput kelpaavat kaukojunissa - Kaupunki | HS.fi

VR: Lähes kaikki lähi­junat perutaan torstaina ja perjantaina lakon vuoksi, matkustamista kehotetaan välttämään, liput kelpaavat kaukojunissa

Korvaavia vuoroja lähiliikenteeseen ei ole tulossa, kertoo HSL.

Lähijuna Helsingin Rautatieasemalla 11. maaliskuuta.­

17.3. 18:13 | Päivitetty 17.3. 22:54

Lähes kaikki HSL:n lähijunat perutaan torstaina ja perjantaina, kertoo VR. Perumiset koskevat HSL:n junia A, E, I, K, L, P, U ja Y sekä VR:n junia D, R, T sekä osaa Z- ja M-junista.

VR kertoi aiemmin keskiviikkona, että kaikki lähijunat perutaan. Myöhään illalla VR kuitenkin täsmensi, että kaikki G-junat sekä osa M- ja Z-junista liikennöivät.

Junavuorot perutaan, koska Rautatiealan unionin (RAU) kahteen jäsenjärjestöön kuuluvat veturinkuljettajat jättävät saapumatta töihin torstaina ja perjantaina. RAU kertoi asiasta keskiviikkona julkaisemassaan tiedotteessa. Mielenilmaus koskee Helsingin veturinkuljettajien osastoon ja Riihimäen veturinkuljettajat ry:hyn kuuluvia veturinkuljettajia.¨

Lähiliikenteen junaliput kelpaavat kaukoliikenteen junissa lähiliikennealueella torstaina ja perjantaina, kertoo VR myöhään keskiviikkoiltana julkaisemassaan tiedottessa.

Kaukoliikennejunat pysähtyvät lähiliikenteen alueella Pasilassa, Tikkurilassa, Leppävaarassa, Karjaalla, Riihimäellä, Hämeenlinnassa, Toijalassa ja Lahdessa, kertoo VR tiedotteessaan.

Helsingin seudun liikenteen (HSL) mukaan korvaavia vuoroja muihin kulkuvälineisiin ei ole torstaina ja perjantaina tulossa.

”Käytännössä tämä vaikuttaa siihen, että busseissa ja muissa liikennemuodoissa on odotettavissa normaalia täydempää. Suosittelemme, että jos voi välttää matkustamista huomenna ja perjantaina, niin se on viisas varotoimi”, sanoo HSL:n viestintä- ja markkinointipäällikkö Sari Kotikangas.

Kotikankaan mukaan HSL ei lähtökohtaisesti täydennä työtaisteluista johtuvia vuorojen peruutuksia.

”Eikä lisäliikennettä ole oikein mistään saatavillakaan”, Kotikangas sanoo.

Rautatiealan unionin tiedotteen mukaan mielenilmaus on vastalause VR:n tekemään sopimusrikkomukseen ja vakiintuneiden työehtojen yksipuoliseen muuttamiseen.

Veturinkuljettajien mielestä VR jätti HSL-alueen liikenteen kilpailutukseen alihintaisen tarjouksen luottaen siihen, että se pystyy polkemaan työehtoja.

Veturinkuljettajat kertovat tiedotteessaan myös aikovansa haastaa VR:n oikeuteen eri tuomioistuimissa.

HSL:n mukaan on riski, että että pääkaupunkiseudun bussit täyttyvät torstaina ja perjantaina herkästi. RAU:n Helsingin veturinkuljettajien osaston puheenjohtaja Lasse Narinen kertoo, että päätöksessä työtaistelun ajankohdasta ei ”sen kummemmin ajateltu koronaa”.

”Tietysti tämä on valitettavaa. Otimme koronatilanteen sillä tavalla huomioon, että emme jättäneet junia tänään linjalle, vaan ajettiin vuorot loppuun”, Narinen sanoo.

Narisen mukaan työnantaja ilmoitti veturinkuljettajille työehtojen muutoksista keskiviikkona kello 12.30. Siinä tilanteessa olisi ollut myös vaihtoehto lopettaa työt saman tien, sanoo Narinen.

”Se olisi ollut vastuutonta touhua. Nyt ihmiset ehtivät suunnitella töihinmenon”, Narinen sanoo.

”Todennäköisesti, oli korona tai ei, tämä olisi kuitenkin toteutunut.”

Raun mukaan työehtojen muutoksissa on kyse heikennyksistä. VR:n mukaan kaikki toteutettavat muutokset ovat työehtosopimuksen mukaisia, ketään ei irtisanota eikä kenenkään ansiotaso laske.

”Olemme surullisia, että tilanne on kehittynyt tähän pisteeseen. HSL-kilpailutuksen voitto oli merkittävä koko VR Groupille ja ennen kaikkea se takaa työtä meille lähiliikenteessä. Koronan takia olemme joutuneet lomauttamaan ja jopa irtisanomaan henkilöitä muualta konsernistamme, mutta lähiliikenteessä työn määrä jopa kasvaa tulevaisuudessa”, kertoo VR Groupin henkilöstöjohtaja Timo Koskinen yhtiön tiedotteessa.

Kaukoliikenteen junat ajetaan normaalisti, kertoo VR. Mielenilmaisu ei vaikuta myöskään VR:n tavaraliikenteeseen. Veturinkuljettajat kertovat palaavansa töihin lauantaina.

Palvelutyönantajia edustava Palta ry kertoo tuomitsevansa RAU:n työtaistelutoimet. Paltan mukaan RAU:n mielenilmaisu on laiton, sillä alalla on voimassa oleva työehtosopimus. Paltan mielestä RAU toimii vastuuttomasti.

”Koronapandemian aikana joukkoliikennettä käyttävät pääosin he, joiden on pakko päästä liikkumaan. Muun muassa torstaina ja perjantaina järjestettäviin ylioppilaskirjoituksiin matkustaville oppilaille tilanne on todella ikävä”, sanoo Paltan neuvottelujohtaja Pasi Vuorio yhtiön tiedotteessa.

HSL:n mukaan odotettavissa on, että eniten täyttyvät Kehäradan ja pääradan varsien bussit. Ainakin siis osassa Hämeenlinnanväylää, Tuusulanväylää ja Lahdenväylää kulkevissa busseissa on odotettavissa ruuhkaa.

Joukkoliikenteen matkustajamäärät ovat tällä hetkellä kuitenkin huomattavasti normaalia pienempiä. HSL:n mukaan matkustajamäärät ovat tippuneet jo alle puoleen siitä, mitä ne olivat ennen koronaepidemiaa. Toistaiseksi koronan takia ei ole voimassa rajoituksia joukkoliikenteen matkustajamääriin.

HSL:n viestintä- ja markkinointipäällikkö Kotikankaan mukaan on vaikea arvioida, kuinka suureksi täyttöasteet tulevat torstaina ja perjantaina nousemaan.

”Tavallisesti, kun on työnseisauksia, matkustajamäärät hiljenevät jonkun verran. Mutta tietysti on ihmisiä, joilla on ehdoton tarve mennä paikanpäälle töihin.”

HSL on koonnut sivulleen ohjeita, miten löytää korvaava reitti junille. Reittioppaasta voi tarkastaa oman reittinsä poistamalla reittioppaan asetuksista junavaihtoehdon, ja sivulla kerrotaan ohjeet sen tekemiseen.

HSL:n liikenneneuvonta- ja asiakaspalvelu avautuu poikkeustilanteen vuoksi torstaina tuntia normaalia aiemmin, eli kello 6.30.

Oikaisu klo 21.28: Jutun aiemmassa versiossa luki, että Sari Kotikangas on VR:n viestintä- ja markkinointipäällikkö. Kotikangas on HSL:n viestintä- ja markkinointipäällikkö.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat