HSL: Liikenteessä ei ollut torstaina merkittäviä ruuhkia – Valtaosa lähijunista peruttu vielä perjantain ajan - Kaupunki | HS.fi

HSL: Liikenteessä ei ollut torstaina merkittäviä ruuhkia – Valtaosa lähijunista peruttu vielä perjantain ajan

HSL ajaa perjantaina lisävuoroja linjoilla, joilla oli torstaina poikkeuksellisen paljon matkustajia.

Lakko hiljensi Helsingin päärautatieaseman­

18.3. 5:21 | Päivitetty 18.3. 19:51

Pääkaupunkiseudun liikenne ei torstaina ruuhkautunut Rautatiealan unionin (Rau) mielenilmauksen takia.

HSL:n viestinnän päivystäjä Anton Aaltonen kertoi HS:lle torstai-iltana, että kokonaisuudessaan koko päivän ajan joukkoliikenteessä oli ”todella rauhallista”.

Yksittäisiä ruuhkia kuitenkin esiintyi. Runkolinjalla 200 oli koko torstaipäivän ajan selvästi tavallista enemmän matkustajia. Linja 200 kulkee rantaradan suuntaisesti Espoon keskuksesta Elielinaukiolle. Linjan varrelle osuu siis useita lähijunan asemia.

Lisäksi yksittäisillä bussivuoroilla oli torstaina ruuhkaa myös muilla linjoilla. Näissäkin tilanteissa on Aaltosen mukaan ollut pikemmin kyse ruuhkasta korona-ajan matkustajamäärään suhteutettuna kuin normaaliin matkustajamäärään nähden.

”Tarkastajat ovat kertoneet, että torstain matkustajamäärät ovat vastanneet aika hyvin nykyisiä matkustajamääriä”, Aaltonen sanoo.

HSL lisää perjantaille bussivuoroja sellaisille linjoille, joilla torstaina oli poikkeuksellisen paljon matkustajia.

”Niillä pyritään ratkaisemaan havaittuja kipupisteitä”, Aaltonen sanoo.

Linjalle 965 Jokelaan ajetaan yksi lisävuoro kerran tunnissa kello 10.10 ja 22.40 välillä. Myös esimerkiksi linjalla 623 Hakaniemestä Leinelään on lisävuoroja perjantain ajan. Kaikki lisävuorot löytyvät HSL:n verkkosivuilta.

Lähes kaikki lähijunat on vielä perjantain ajan peruttu Rautatiealan unionin (Rau) mielenilmauksen takia. G-junat ja osa M- ja Z-junista liikennöivät kuitenkin normaalisti. Lisäksi kaikki lähiliikenteen junaliput kelpaavat kaukoliikenteen junissa perjantain aikana.

Kaukoliikennejunat pysähtyvät lähiliikenteen alueella Pasilassa, Tikkurilassa, Leppävaarassa, Karjaalla, Riihimäellä, Hämeenlinnassa, Toijalassa ja Lahdessa. Liikennöivät junavuorot näkyvät VR:n verkkosivuilla.

Mielenilmaus vaikuttaa VR:n viestintäpäällikkö Janna Viisterän mukaan jopa kymmeniintuhansiin matkustajiin.

”Normaalisti, ennen korona-aikaa päiväkohtaiset matkustajamäärät ovat olleet noin 200 000, mutta ne ovat toki vähentyneet rajusti pandemian takia. On vaikea arvioida tarkkaan, kuinka moneen matkustajaan mielenilmaus vaikuttaa, mutta arvioisin, että puhutaan kymmenistätuhansista.”

Torstaiaamuna ei Helsingin päärautatieasemalla ollut näkyvää ruuhkaa. Vantaan Rekolasta Helsingin keskustaan töihin lähes päivittäin kulkeva Sanna Karvinen kertoi, ettei lakko vaikuttanut suuresti hänen aamuunsa.

”Vaihtelen muutenkin sitä, että kuljenko bussilla vai junalla. Nyt oli helppo valinta”, Karvinen sanoo Helsingin rautatieasemalla.

Karvisen mukaan aamun bussissa oli hieman tavallista enemmän matkustajia.

”Joku jäi seisomaan käytävälle, kun ei ehkä halunnut istua kenenkään viereen. Mutta kaikilla oli maskit, ja suurimman osan matkasta oli aika väljää”, Karvinen sanoo.

Päärautatieaseman infotaulussa näkyi lakon vaikutus lähiliikenteeseen.­

Myös Fintrafficin Helsingin tieliikennekeskuksesta kerrottiin STT:lle, että pääkaupunkiseudun aamun työmatkaliikenteessä oli torstaina korona-ajan normaali arkiaamu. Henkilöautoliikenne oli sujuvaa pääväylillä, eivätkä automäärät kasvaneet lakon vuoksi merkittävästi tavanomaisesta.

Espoon keskuksen juna-asema oli autio torstaiaamuna, kun veturinkuljettajien lakko pysäytti HSL:n ja VR:n lähijunaliikenteen kahdeksi päiväksi.­

Aamun busseissa Rautatientorilla ei näkynyt erityistä tungosta.­

Raun mielenilmaus koskee Helsingin veturinkuljettajien osastoon ja Riihimäen veturinkuljettajat ry:hyn kuuluvia veturinkuljettajia. Raun mukaan mielenilmaus on vastalause VR:n tekemään sopimusrikkomukseen ja vakiintuneiden työehtojen yksipuoliseen muuttamiseen.

Unionin mukaan työehtojen muutoksissa on kyse heikennyksistä. HS kertoi torstaina, että lakossa on kyse keskeisesti siitä, että henkilöstö on menettämässä puolen tunnin palkallisen ruokataukonsa. Vastaisuudessa työntekijöillä on 59 minuutin palkaton ruokatauko.

VR:n mukaan kaikki toimet ovat työehtosopimusten ja lakien mukaisia.

Mielenilmauksella ei VR:n mukaan ole vaikutusta kaukoliikenteen juniin eikä VR:n tavaraliikenteeseen.

Lähijunien aamun perutut lähdöt näkyvät Espoon keskuksen juna-aseman näytöllä torstaiaamuna.­

Vaikuttaako lähijunien seisaus arkeesi? Voit kertoa kokemuksesi toimitukselle hs.kaupunki@hs.fi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat