Korona­rajoituksia vastustaneeseen mielen­osoitukseen osallistui satoja ihmisiä Helsingin keskustassa – Poliisi tekee kokoontumis­rajoitusten rikkomisesta rikosilmoituksen - Kaupunki | HS.fi

Korona­rajoituksia vastustaneeseen mielen­osoitukseen osallistui satoja ihmisiä Helsingin keskustassa – Poliisi tekee kokoontumis­rajoitusten rikkomisesta rikosilmoituksen

Poliisin mukaan mielenosoituksen järjestäjät eivät noudattaneet poliisin kanssa sopimaansa suunnitelmaa marssia kuuden henkilön ryhmissä, vaan osallistujat marssivat yhtenä joukkona.

20.3. 13:59 | Päivitetty 20.3. 17:35

Helsingin keskustassa lauantaina järjestetty mielenosoitus koronarajoituksia vastaan on päättynyt. Mielenosoittajat eivät noudattaneet poliisin kanssa laatimaansa suunnitelmaa marssia kuuden henkilön ryhmissä vaan tapahtumassa rikottiin nykyisiä kokoontumisrajoituksia.

Tapahtuma ei sujunut kokoontumislain mukaisesti ja rikosvastuuta tullaan selvittämään myöhemmin esitutkinnalla, Helsingin poliisi tiedotti mielenosoituksen jälkeen. Tapahtumien kulusta tehdään rikosilmoitus ja näillä näkymin se johtaa esitutkintaan, sanoo komisario Katja Nissinen Helsingin poliisista.

Nissinen ei kuitenkaan halua kommentoida sitä, koskeeko rikosilmoitus useita eri järjestäjätahoja vai vain yhtä.

”Sitä täytyy arvioida myöhemmin. Tilanne on haastava meillekin, sillä normaalioloissa tämä olisi ollut vain hyvin sujunut rauhallinen mielenosoitus.”

Mielenosoittajia Kansalaistorilla lauantaina.­

Mielenosoittajia kerääntyi lopulta Senaatintorille ja Kansalaistorille kaikkiaan noin 400. Poliisi joutui huomauttamaan mielenosoituksen järjestäjille koronarajoitusten noudattamisesta, kun sadat ihmiset marssivat yhtenä joukkona eivätkä noudattaneet turvavälejä. Mielenosoittajilla ei näkynyt myöskään maskeja.

Helsingin poliisi ilmoitti aiemmin hajottavansa mielenosoituksen, mikäli turvavälejä ei saada kuntoon. Myöhemmin järjestävät saivat hetkittäin mielenosoittajat jakaantumaan ryhmiin ja kokoontumista voitiin jatkaa.

Puheiden alettua väki kuitenkin ajautui uudelleen lähemmäs toisiaan, eikä turvavälejä pysytty pitämään yllä.

”Kun kysymys on koronarajoituksia vastustavista ihmisistä, niin heillä on piittaamattomuutta rajoituksia kohtaan ja siksi he nyt sitten voivat tartuttaa toinen toisiaan. Mutta pyrimme ohjaamaan tätä sovittelulla ja keskustelulla”, Nissinen sanoi.

Nissinen sanoi, ettei poliisi mukaan mielellään lähde hajottamaan mielenosoitusta, joka on edennyt kaikin puolin rauhallisesti.

Yksi henkilö otettiin aiemmin kiinni Eduskuntatalolta mielenosoituksen ajaksi. Poliisin mukaan henkilö aiheutti häiriötä eikä suostunut poistumaan kehotuksista huolimatta.

Jotkut mielenosoittajat ryhmittäytyivät jonoiksi.­

Poliisi ilmoitti aluksi, että marssiminen tapahtuu kuuden henkilön ryhmissä, jotta kokoontumisrajoituksia noudatettaisiin. Kun joukko marssi Aleksanterinkatua pitkin, poliisi twiittasi, että järjestäjät eivät noudata poliisin kanssa sopimaansa suunnitelmaa kuuden henkilön ryhmistä.

Poliisin mukaan osa mielenosoittajista oli määrä ohjata Eduskuntatalon eteen ja osa Kansalaistorille, jotta rajoituksia voitaisiin noudattaa. HS:n havaintojen mukaan Eduskuntatalon edusta oli kuitenkin tyhjillään ja osallistujat pakkautuivat Kansalaistorille.

Kansalaistorilla oli jopa satoja ihmisiä lähekkäin, eikä maskeja näkynyt kasvoilla.­

Mannerheimintie Eduskuntatalolta pohjoiseen oli poikki hetken puoli kahden aikaan iltapäivällä.

Mielenosoittajat ottivat kantaa myös asusteillaan.­

Mielenosoittajien viesti huomioliivissä.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat