Poliisi epäilee rajoitus­mielenosoituksen järjestäjiä kokoontumis­rikkomuksesta – ”Merkittävä osa saapui yhteis­kuljetuksilla” - Kaupunki | HS.fi

Poliisi epäilee rajoitus­mielenosoituksen järjestäjiä kokoontumis­rikkomuksesta – ”Merkittävä osa saapui yhteis­kuljetuksilla”

Mahdollinen rangaistus kokoontumisrikkomuksesta on sakko.

22.3. 15:03

Helsingin poliisi kertoo aloittavansa esitutkinnan lauantaisesta koronarajoituksia vastustaneesta mielenosoituksesta. Esitutkinta koskee järjestäjien mahdollista syyllistymistä kokoontumisrikkomukseen.

Koronarajoituksia vastustanut mielenosoitus järjestettiin lauantaina Helsingin keskustassa. Mielenosoittajat eivät noudattaneet poliisin kanssa laatimaansa suunnitelmaa marssia kuuden hengen ryhmissä, vaan tapahtumassa rikottiin nykyisiä kokoontumisrajoituksia.

Mielenosoittajia kerääntyi Senaatintorille ja Kansalaistorille kaikkiaan noin 400.

”Esitutkinta kohdistetaan mielenosoituksen järjestäjiin. Rikosnimike on kokoontumisrikkomus, josta mahdollinen rangaistus on sakko”, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Juha-Matti Suominen tiedotteessa.

Mielenosoitus koronarajoituksia vastaan Helsingissä Kansalaistorilla lauantaina.­

Poliisin tiedotteen mukaan mielenosoituksen keskeyttäminen ei olisi ollut järkevä ja vaikuttava toimenpide, koska mahdolliset altistumiset olivat jo tapahtuneet. Poliisin tietojen mukaan merkittävä osa mielenosoittajista saapui mielenosoitukseen Helsingin ulkopuolelta yhteiskuljetuksilla.

Järjestäjän vastuulla on, että mielenosoittajat noudattavat poliisin kanssa sovittuja linjauksia tapahtumassa, poliisi kertoo. Lauantaina mielenosoituksen järjestäjät eivät tiedotteen mukaan noudattaneet poliisin käskyjä tehdä mielenosoituksesta turvallinen.

Poliisi voi puuttua mielenosoituksen kulkuun, jos mielenosoitus vaarantaa yleistä järjestystä ja turvallisuutta, estää liikennettä tai on tartuntatautilain perusteella tehtyjen päätösten vastainen. Poliisin tavoite on kuitenkin aina neuvotella järjestäjän kanssa tilanteen ratkaisemiseksi, jotta mielenosoituksen keskeyttäminen voidaan välttää.

Poliisin päätös olla hajottamatta mielenosoitusta on herättänyt osittain ihmetystä ja vertauksia syksyiseen Elokapinan mielenosoitukseen, jossa poliisi pyrki siirtämään Kaisaniemenkadulla istuneet mielenosoittajat pois kaasulla.

Komisario Jarmo Heinosen mukaan lähempänä vertailukohtana lauantain rajoitusmielenosoitukselle olisi kuitenkin viime kesäkuussa järjestetty Black Lives Matter -mielenosoitus. Kesäkuussa järjestäjät keskeyttivät mielenosoituksen poliisin toiveesta, sillä paikalla oli liikaa yleisöä.

”Elokapinan mielenosoituksesta aiheutui liikennesumppu, josta aiheutui potentiaalinen vaaran paikka esimerkiksi jos pelastusajoneuvojen olisi pitänyt päästä siitä läpi. Sumppua ei voitu purkaa myöskään liikenteen ohjauksella. Huomattava haitta liikenteelle aiheuttaa poliisille toimintapakon, ja sen takia kyseinen mielenosoitus hajotettiin voimakeinoin”, Heinonen sanoo.

”Voimakeinoista pitää pidättäytyä, jos tilannetta ei saada niillä ratkaistua. Lauantaisen mielenosoituksen osalta taudin leviämisen näkökulmasta tilanne oli menetetty. Itse mietin paikan päällä, mitä osallistuville ihmisille sitten tapahtuu, jos mielenosoitus keskeytetään. Ihmisiä oli tullut Helsingin ulkopuolelta, joten he eivät olisi voineet vain poistua koteihinsa.”

Poliisin mukaan lauantain mielenosoituksen osalta esitutkinta on alkuvaiheessa ja siitä tiedotetaan lisää mahdollisimman pian.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat