Etäopetus jatkuu pää­kaupunki­seudun yläkouluissa ja toisella asteella vain viikon eli pääsiäiseen asti – Vapaavuori: ”Oli pakko tehdä päätöksiä” - Kaupunki | HS.fi

Etäopetus jatkuu pää­kaupunki­seudun yläkouluissa ja toisella asteella vain viikon eli pääsiäiseen asti – Vapaavuori: ”Oli pakko tehdä päätöksiä”

Etäopetuksen jatkosta pääsiäisen jälkeen on määrä päättää viimeistään ensi viikolla.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä kokoontuu jälleen keskiviikkona. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) pitää nyt hankalana epätietoisuutta koulujen opetuksen järjestämisestä.­

24.3. 10:10 | Päivitetty 24.3. 15:06

Pääkaupunkiseudulla yläkoululaiset ja toisen asteen opiskelijat jatkavat etäopetuksessa pääsiäiseen asti. Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) sekä pääkaupunkiseudun kunnat Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen ovat keskiviikkona päättäneet jatkaa etäopetusta ensi viikon ajan.

Opetusministeri Jussi Saramo (vas) kertoi keskiviikkona HS:lle, että valtakunnallisesti suositus etäopetuksesta loppuu. Päätösvalta koulujen opetuksen järjestämisestä on kunnilla sekä aveilla.

Voimassa on vielä viimeistä viikkoa myös kolmiviikkoinen sulkutila. Sen perusteella yläkoululaiset ja toisen asteen opiskelijat olisivat olleet etäopetuksessa kuluvan viikon loppuun. Nyt yläkoululaisten ja toisen asteen opiskelijoiden etäopetus siis jatkuu edelleen Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa.

Alakoululaiset pysyvät lähiopetuksessa. Myös erityistä tukea tai muuta välttämätöntä lähitukea tarvitsevat oppilaat voivat olla lähiopetuksessa.

Käytännössä etäopetuksen jatkuminen pääsiäiseen asti tuo tilanteeseen vain viikon aikalisän. Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä kokoontui keskiviikkona pohtimaan rajoitusten tilannetta.

Lyhyt jatkoaika juontuu Helsingin pormestarin Jan Vapaavuori (kok) mukaan siitä, ettei koronakoordinaatioryhmällä ollut tietoa, miten Suomen hallitus oli aikeissa linjata kouluista.

”Oli pakko tehdä päätöksiä. Vain viikoksi tässä hetkessä sen takia, että jäimme odottamaan hallituksen linjauksia”, Vapaavuori sanoi.

Samalla aikalisä tietenkin antaa Vapaavuoren mukaan mahdollisuuden seurata, mihin suuntaan tautitilanne kehittyy. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä on kuluvalla viikolla oltu taitekohdassa koronatartuntojen ilmaantuvuudessa.

Opetuksen tilanteeseen on määrä palata pääkaupunkiseudun koronaryhmässä viimeistään ensi viikolla. Lisäksi alueella voimassa olevia yksityistilaisuuksiin, harrastustoimintaan, julkisten tilojen käyttöön ja etätyöhön liittyviä rajoituksia ja suosituksia on päätetty jatkaa huhtikuun loppuun.

Hallitus on jäänyt pohtimaan koronaepidemian hillitsemiseen tähtääviä mahdollisia liikkumisrajoituksia useiksi päiviksi. Samalla oli jäänyt auki se, palaavatko yläkoululaiset sekä toisen asteen opiskelijat ensi viikolla lähiopetukseen vai jatketaanko etäopetusta.

Muodollisesti koulujen etä- tai lähiopetuksesta päättävät aluehallintovirasto ja alueen kunnat. Käytännössä koronakoordinaatioryhmän linjaus kuitenkin ohjaa pääkaupunkiseudulla niiden ratkaisuja. Suomen hallituksen linjausta olisi kuitenkin kaivattu ennen ryhmän kokousta.

Kuluneella viikolla hallituksessa on ollut erimielisyyttä lasten ja nuorten asemasta mahdollisten lisärajoitusten aikana. Opetusministeri Saramo sanoi sulkutilan alkaessa, ettei hallitus enää toteuttaisi erillisiä koulusulkuja.

Viime viikolla Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Asko Järvinen arvioi, etteivät koulurajoitukset ole olleet kovin ratkaisevia. Etäopetus ei ollut saanut nuorten tartuntoja vähenemään.

Nämä aiemmin päätetyt rajoitukset ja suositukset ovat nyt voimassa:

Julkiset tilat

Etelä-Suomen avi on määrännyt tiloja suljettavaksi koko Hus-alueella väliaikaisen tartuntatautilain pykälän 58 g mukaisesti. Päätös koskee muiden muassa urheiluun ja liikuntaan käytettäviä tiloja, yleisiä saunoja ja uimahalleja sekä kylpylöiden allastiloja, tanssipaikkoja ja ryhmäharrastustiloja, huvi- ja teemapuistoja, eläintarhojen sisätiloja ja kauppakeskusten yleisiä oleskelutiloja.

Sisätiloja on mahdollista käyttää, jos niissä on samanaikaisesti enintään kymmenen asiakasta tai osallistujaa. Ulkotiloissa vastaava asiakasmääräraja on 50.

Suljettavaksi määrättyjä tiloja voidaan kuitenkin käyttää vuonna 2008 syntyneiden ja nuorempien lasten ohjattuun harrastustoimintaan. Sulkemismääräys ei koske ammattiurheilua eikä yksityiselämän piiriin kuuluvaa toimintaa.

Rajoitus on voimassa 14.4. saakka.

Myös kaupunkien kulttuuritalot, museot ja nuorisotilat sekä muut yleisölle avoimet asiakastilat pysyvät maaliskuussa edelleen suljettuina. Työväenopistoissa on siirrytty etäopetukseen. Päätös ei koske vuonna 2008 ja sitä myöhemmin syntyneiden lasten ohjatun harrastustoiminnan vuoroja.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä varhaiskasvatukseen, perusopetukseen ja toisen asteen välttämättömään koulutukseen käytettävät tilat pidetään auki. Myös välttämätön asiointikoneiden käyttö kirjastoissa ja vähävaraisten kasvomaskijakelu jatkuu. Kirjastot tarjoavat edelleen rajattua palvelua.

Koordinaatioryhmä suosittelee vahvasti yksityisiä toimijoita rajoittamaan vastaavalla tavalla liikunnan ja vapaa-ajan tilojen käyttöä.

Rajoitukset ja suositukset ovat voimassa 30.4. saakka.

Turvavälit

Yksityisillä ja julkisilla toimijoilla on velvollisuus varmistaa, että toimintaan osallistuvien on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa. Linjaus nojaa tartuntatautilain väliaikaiseen pykälään 58 d ja koskee laajasti niin yksityisiä kuin julkisia asiakastiloja, pois lukien ravintolat. Jollei kontaktien välttäminen ole mahdollista, asiakastila voidaan avin tai kunnan päätöksellä sulkea.

Rajoitus on voimassa 14.4. saakka.

Yleisötilaisuudet

Kielletty määräajaksi. Korkeintaan kuuden henkilön yleisötilaisuuksien ja kokouksien järjestäminen sallitaan edellyttäen, että turvallisuus voidaan varmistaa. Näistä tulisi järjestää vain ehdottoman välttämättömät, kuten lakisääteiset yhtiökokoukset ja yhdistysten kokoukset. Näissäkin tulee hyödyntää etäyhteyksiä, jos mahdollista.

Rajoitukset ovat voimassa 14.4. saakka.

Yksityistilaisuudet

Koordinaatioryhmä suosittelee vahvasti, että lähikontaktit rajoitetaan saman kotitalouden tai pysyvyydeltään siihen rinnastettavien läheisten välille. Muita yksityisiä tapaamisia tai perhekokoontumisia ei suositella järjestettäväksi. Hautajaisiin tai muistotilaisuuksiin osallistuminen suositellaan rajattavaksi hyvin suppeaan lähiomaisten joukkoon.

Suositus on voimassa 30.4. saakka.

Harrastustoiminta

Kaupunkien hallinnoimissa sisä- ja ulkotiloissa voidaan järjestää ohjattua harrastustoimintaa vain vuonna 2008 ja sitä myöhemmin syntyneille. Kaikki lasten ja nuorten harrastukset on toteutettava ilman lähikontakteja.

Rajoitus on voimassa 30.4. saakka.

Yläkoulut

Etäopetusta jatketaan 5.4. asti. Päätös koskee myös 10.-luokan oppilaita. Välttämättömän lähiopetuksen tarpeet turvataan. Suljettavia koulutiloja voi käyttää esimerkiksi erityisen tuen, pidennetyn oppivelvollisuuden ja valmistavan opetuksen oppilaiden lähiopetukseen sekä muuhun välttämättömään lähiopetukseen.

Rajoitus on voimassa 5.4. saakka.

Toisen asteen oppilaitokset

Lukiot ja ammatilliset oppilaitokset jatkavat etäopetuksessa. Välttämättömän lähiopetuksen tarpeet turvataan. Lähiopetusta tarjotaan muun muassa erityisopetuksessa oleville ja kehitysvammaisille opiskelijoille sekä yksilöllistä tukea eri syistä tarvitseville opiskelijoille.

Rajoitus on voimassa 5.4. saakka.

Etätyö

Työnantajia suositellaan järjestämään etätyötä kaikissa työtehtävissä, joissa se on tilapäisestikin mahdollista. Jos ei, suositellaan, että työnantaja ohjeistaa maskin käytön kaikissa työtiloissa, vaikka turvavälien pitäminen olisi mahdollista. Ruokailuja ja kahvitaukoja tulee porrastaa. Suositus on voimassa 30.4. saakka.

Kasvomaskin käyttö

Suositellaan kaikille yli 12-vuotiaille kaikissa sisätiloissa kodin ulkopuolella. Suositus on voimassa toistaiseksi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat