Koskelan henkirikoksesta syytetyt nuoret määrätään mielentila­tutkimuksiin, vangitseminen jatkuu - Kaupunki | HS.fi

Koskelan henkirikoksesta syytetyt nuoret määrätään mielentila­tutkimuksiin, vangitseminen jatkuu

Käräjäoikeuden mukaan syytetyt ovat toimineet syytteessä kuvaillulla tavalla.

24.3. 14:04 | Päivitetty 24.3. 15:17

Helsingin käräjäoikeus antoi keskiviikkona välituomion Koskelan joulukuista henkirikosta koskevassa asiassa.

Käräjäoikeuden päätöksen mukaisesti kaikki kolme syytettyä määrätään mielentilatutkimuksiin. Ratkaisua perusteltiin teon laadulla sekä syytettyjen iällä. Syytetyt pysyvät edelleen vangittuina.

Syyttäjä hakee kolmelle vuonna 2004 syntyneelle pojalle vuosien vankeusrangaistuksia yhteistuumin tehdystä murhasta.

Syyttäjän mukaan nuoret pahoinpitelivät 16-vuotiasta kaveriaan tuntien ajan puistoalueella Helsingin Koskelassa 4. joulukuuta. Pojat olivat kokoontuneet paikalle juhlimaan yhden syytetyn syntymäpäiviä. Käytettyä väkivaltaa on kuvailtu oikeudessa erityisen raa’aksi ja nöyryyttäväksi.

Syytetyt ovat kiistäneet murhan mutta tunnustaneet suurimman osan tehdystä väkivallasta ja syyllisyytensä vähäisempiin rikoksiin.

16-vuotias poika kuoli henkirikoksen uhrina Koskelassa viime joulukuussa. Syyttäjä hakee kolmelle vuonna 2004 syntyneelle pojalle vankeusrangaistuksia murhasta.­

Oikeus ei tässä kohtaa ottanut vielä kantaa tulevan tuomion rikosnimikkeisiin tai rangaistusten pituuteen. Myös kysymykset tahallisuuden asteesta ja tekijöiden osallisuudesta käsitellään vasta varsinaisessa tuomiossa.

Erikoissyyttäjä Yrjö Reenilä kommentoi ratkaisun olleen odotettu.

”No kyllä se tavallaan oli odotettavissa, koska pyysimme mielentilatutkimukseen määräämistä eikä kukaan syytetyistä vastustanut.”

Välituomion mukaan syytetyt ovat toimineet tilanteessa syytteessä kuvatulla tavalla, joka edellyttää rangaistusta.

Käräjäoikeuden mukaan kaksi vastaajista oli lyönyt ja potkinut uhria lukuisia kertoja. Väkivaltaa oli kohdistettu uhrin päähän ja vartaloon. Kolmas syytetty oli lyönyt uhria kahdesti kasvoihin ja osallistunut tämän siirtämiseen.

Oikeuden mukaan yksi vastaajista oli myös lyönyt uhria tilanteessa metalliputkella ja pudottautunut tämän päälle kaksi kertaa.

Murhan lisäksi asiassa on nostettu syytteet ryöstöstä, yllytyksestä ryöstöön ja yhdeksästä pahoinpitelystä. Ryöstösyyte kohdistuu myös neljänteen henkilöön, jolla ei ole tekemistä murhan kanssa.

Käräjäoikeuden päätöksen mukaisesti syytetyt siirtyvät seuraavaksi mielentilatutkimukseen. Varsinainen tuomio saadaan vasta tutkimusten valmistumisen jälkeen.

Mielentilatutkimus tehdään psykiatrisessa sairaalassa, jossa syytetyt otetaan osastolle tarkkailuun. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää heidän taustansa ja saada selvyys siihen, ovatko syytetyt ymmärtäneet tekonsa sen tapahtumahetkellä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat