Pormestari Vapaavuori kritisoi hallituksen esitystä: ”Onko oikeasti perusteltua rajoittaa lasten ja nuorten kulkemista harrastuksiin?” - Kaupunki | HS.fi

Pormestari Vapaavuori kritisoi hallituksen esitystä: ”Onko oikeasti perusteltua rajoittaa lasten ja nuorten kulkemista harrastuksiin?”

Tartuntojen määrä on laskenut jonkun verran viime viikkoon verrattuna, mutta Vapaavuoren mukaan on vielä liian aikaista arvioida, onko kyseessä pysyvä käänne parempaan.

25.3. 18:48

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) kritisoi hallituksen esittämiä liikkumisrajoituksia lasten ja nuorten näkökulmasta.

Vapaavuori totesi tiedotustilaisuudessaan torstaina, että esitys liikkumisrajoituksista aiheuttaa ”hämmennystä”.

”Syntyy vaikutelma,että kirjastot joudutaan sulkemaan. ja kaikki lasten harrastustoiminta keskeyttämään. Tämä aiheuttaa hämmennystä siksi, että hallitus joitakin viikkoja sitten sulkutilaa määritellessään hyvin selkeästi totesi, ettei se enää kohdista rajoitustoimia lapsiin ja nuoriin”, Vapaavuori sanoi.

Vapaavuoren mukaan lasten ja nuorten harrastustoiminnan jatkuminen täytyy edelleen turvata.

”Pidämme tärkeänä, että eduskunta hyvin tarkasti miettii, onko oikeasti perusteltua rajoittaa lasten ja nuorten kulkemista harrastuksiin ja harrastusten rajattua auki pitämistä.”

Epidemiatilanteessa näkyy Vapaavuoren mukaan varovaisen optimistisia merkkejä. Helsingin ilmaantuvuusluku on 476, ja tartuntojen määrä on laskenut jonkun verran viime viikkoon verrattuna, hän sanoi.

Vapaavuoren mukaan vielä on liian aikaista arvioida, onko kyseessä pysyvä käänne parempaan.

”Toisaalta nyt olemme siinä vaiheessa, jossa on kulunut kaksi ja puoli viikkoa niin sanotun sulkutilan alkamisesta ja ennen kaikkea ravintoloiden sulkemisesta, joten näihin aikoihin käänteen pitäisikin tapahtua.”

Sairaalatilanne on Vapaavuoren mukaan Helsingin kaupungin osalta ”hyvin hallinnassa”.

Laakson sairaalassa on tällä hetkellä hoidettavissa 27 koronapotilasta. Koronapotilaiden määrää Laaksossa on mahdollista korottaa yli 90:een.

Helsingissä on mahdollista avata koronapotilaille myös varasairaala. Vapaavuoren mukaan se ei kuitenkaan ole näillä näkymin ajankohtaista.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom antoi torstaina määräyksen, jonka mukaan joukkoliikenteen matkustajamäärä tulee rajata maksimissaan puoleen suurimmasta sallitusta matkustajamäärästä.

Vapaavuoren mukaan Traficomin päätös ei käytännössä vaikuta kaupunkilaisten nykyisiin mahdollisuuksiin käyttää joukkoliikennettä.

”Määräys voi tuntua järeältä, mutta käytännössä tilanne on se, että HSL:n [Helsingin seudun liikenne] matkustajamäärät ovat viime viikkoina olleet noin 20 prosentissa maksimistaan. Vain hetkittäisinä ruuhkahuippuina matkustajamäärät ovat olleet puolet maksimista.”

Traficomin päätös rajoituksesta on voimassa 25. huhtikuuta saakka. Määräys ei koske vuonna 2005 ja sen jälkeen syntyneitä matkustajia.

Vapaavuoren mukaan HSL ei vähennä vuorojaan uusien rajoitusten takia.

”Olennaista on varmistaa, että monet kriisin hoidonkin kannalta olennaiset ammattilaiset, kuten sairaanhoitajat, poliisit ja varhaiskasvatuksen henkilöstö pääsevät kulkemaan töihin sujuvasti ja turvallisesti.”

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä päätti keskiviikkona, että toisen asteen oppilaitosten ja ja yläkoulun 7.–9. -luokkien etäopetus jatkuu pääsiäisen yli 5. huhtikuuta saakka. Etäopetuksen jatkosta pääsiäisen jälkeen on määrä päättää viimeistään ensi viikolla.

Helsinki on kartoittanut kyselyllä etäopetuksen vaikutuksia toisella asteella. Kyselyn mukaan toisen asteen pitkittynyt etäopiskelu on vaikeuttanut opintojen etenemistä ja heikentänyt henkistä hyvinvointia, Vapaavuori kertoi infossaan.

56 prosenttia kyselyyn vastanneista lukiolaisista kertoi kokevansa alakuloa lähes joka päivä tai useampina päivinä. Ammattikoulun opiskelijoista alakuloa koki usein noin kolmannes.

Toisaalta kyselyn perusteella etäopiskelu sopi osalle opiskelijoista ja opiskeluvaikeudet olivat vähentyneet vuoden aikana.

”Silti kumulatiiviset haasteet, ongelmat ja sosiaaliset murheet etäopintojen jatkuessa kasvavat, kasvavat ja kasvavat. Nämä tulokset tulee ottaa vakavasti”, Vapaavuori sanoi.

Vapaavuori kertoi infossaan myös toimenpiteistä, joita on suunnitteilla ravintola-alalle tulevaa kesää silmällä pitäen.

Terassien enimmäisaukioloajat aiotaan vakinaistaa kello 23 saakka, ja kevytrakenteisille terasseille ei enää tarvitse toimenpidelupaa. Lisäksi kaupunki helpottaa parkkiruutujen käyttämistä terassialueena.

Terassien avaaminen edellyttää luonnollisesti sitä, että koronatilanne paranee olennaisesti ja rajoituksista on mahdollista luopua, Vapaavuori sanoi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat