Pääkaupunkiseudun koulut palaavat lähiopetukseen asteittain, tartuntamäärät hienoisessa laskussa - Kaupunki | HS.fi

Pääkaupunkiseudun koulut palaavat lähiopetukseen asteittain, tartuntamäärät hienoisessa laskussa

Hus on suosittanut yläkoululaisten ja toisen asteen opiskelijoiden etäopetukselle jatkoa.

30.3. 12:57 | Päivitetty 30.3. 15:57

Koulujen etäopetus päättyy asteittain Helsingin, Espoon ja Vantaan yläkouluissa ja toisen asteen opetuksessa viikko pääsiäisen jälkeen. Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä tiedotti uusista linjauksista tiistaina.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) sanoi, että koulujen etäopetuksesta on käyty laajaa keskustelua.

”Tartuntatilanteessa pientä siirtymää parempaan suuntaan on nähtävissä”, Vapaavuori sanoi.

Pääkaupunkiseudun yläluokkien etäopetus päättyy 11. huhtikuuta, jonka jälkeen oppilaista puolet on etäopetuksessa ja puolet kouluissa. Lukioissa ja ammatillisessa opetuksessa siirrytään vastaavaan hybridimalliin seuraavan koulutusjakson alussa huhtikuun puolivälissä.

Etäopetuksessa ovat peruskoulujen luokkien 7–10 oppilaat sekä toisen asteen opiskelijat. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) on suositellut, että etäopetusta jatketaan ainakin 11. huhtikuuta saakka.

Tuoreimpien koronarajoitusten aikana tartuntojen ilmaantuvuus on laskenut keskimäärin viidellä prosentilla, kertoi Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä (kok) sanoi, että koordinaatioryhmä oli keskustellut myös mahdollisista liikkumisrajoituksista, joita eduskunta käsittelee parhaillaan.

Pääkaupunkiseudun kaupungit ovat voimallisesti ajaneet sitä, että mahdollisten liikkumisrajoitusten kanssa yhtä aikaa tehtäisiin päätöksiä koronarokotteiden painotetusta alueellisesta jakelusta epidemiatilanteen mukaisesti.

Mäkelän toive olikin, että rokotteita saataisiin seudulle lisää.

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen (sd) kertoi Lukiolaisten liiton viestistä, jossa on kerrottu etäopetuksen aiheuttamista haitoista.

”Kun abit ovat poissa kouluista, kouluissa on väljyyttä. Opetus pystytään järjestämään terveysturvallisesti”, Viljanen kertoi.

Koronakoordinaatioryhmään kuuluvat Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunginjohtajien ja muun johtajiston lisäksi Etelä-Suomen aluehallintoviraston, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä Husin edustajat.

Yhdessä sovituista linjauksista virallisia päätöksiä tekevät eri viranomaiset valtuuksiensa mukaisesti. Suurin osa näistä päätöksistä on päättymässä joko huhtikuun puolivälissä tai huhtikuun lopussa.

Koordinaatioryhmä suosittaa muun muassa tartuntatautilain mukaisten rajoitusten jatkamista ainakin huhtikuun loppuun. Näitä päätöksiä on luvassa tiistaina ja keskiviikkona.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmään kuuluvat Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok), Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä (kok) ja Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen (sd) pitivät tiedotustilaisuuden 30. maaliskuuta.­

Huhtikuun 14. päivään saakka on voimassa Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös yleisötilojen sulkemisesta. Rajoitus koskee muun muassa sisäliikuntapaikkoja, yleisiä saunoja ja uimahalleja, tanssipaikkoja ja kuorotoimintaa, sisäleikkipuistoja ja kauppakeskusten yleisiä oleskelutiloja.

Sisätiloja, kuten yksityisiä kuntosaleja, on kuitenkin mahdollista käyttää, jos niissä on samanaikaisesti enintään kymmenen asiakasta. Maan hallituksen valmistelemassa tartuntatautilain tarkennuksessa yksityiset kuntosalit voisi sulkea kokonaan.

Myös yli kuuden hengen yleisötilaisuuksia tai kokoontumisia koskeva rajoitus ulottuu huhtikuun 14. päivään.

Kaikki yleisölle avoimet asiakastilat, vuonna 2008 ja sitä myöhemmin syntyneiden lasten ohjatun harrastustoiminnan vuoroja lukuun ottamatta, pysyvät huhtikuussa edelleen suljettuina. Tämä tarkoittaa esimerkiksi kaupunkien kaikkia kulttuuritaloja, museoita ja nuorisotiloja. Työväenopistojen lähiopetus on keskeytetty ja opistoissa on siirrytty etäopetukseen marraskuussa.

Näiden lisäksi huhtikuun loppuun ovat voimassa nuorten harrastustoimintaa koskevat rajoitukset. Kaupunkien hallinnoimissa sisä- ja ulkotiloissa voidaan järjestää ohjattua harrastustoimintaa vain vuonna 2008 ja sitä myöhemmin syntyneille.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat