Joukkoliikenteen lipputulot romahtaneet entisestään Helsingin seudulla – Edessä voi olla liikenteen harventaminen, HSL varoittaa - Kaupunki | HS.fi

Joukkoliikenteen lipputulot romahtaneet entisestään Helsingin seudulla – Edessä voi olla liikenteen harventaminen, HSL varoittaa

Matkustajamäärät ovat koronaa edeltäneeseen aikaan verrattuna miinuksella 60 prosenttia.

Helsingin seudun liikenteessä on otettu käyttöön maskipakko. Myös matkustajamääriä kulkuvälineissä on rajoitettu.­

31.3. 11:12

Joukkoliikenteen matkustajamäärät ja matkoista kertyvät lipputulot jatkavat pudotustaan Helsingin seudulla.

Alkuvuoden perusteella Helsingin seudun liikenne (HSL) arvioi, että lipputulojen pudotus voi olla 150–160 miljoonaa euroa, kun se viime vuonna jäi 146 miljoonaan euroon.

Erotusta selittää osittain se, ettei koronaepidemia ennättänyt viime vuonna vaikuttaa matkustajamääriin koko kalenterivuodelta. Tänä vuonna liikenne- ja viestintävirasto Traficom on myös päättänyt rajoittaa joukkoliikenteen matkustajamääriä.

”Viime vuonna matkustajamäärien keskimääräinen pudotus oli 36 prosenttia. Tuorein tieto viime viikolta kertoo, että joukkoliikenteen matkustajamäärät ovat koronaa edeltäneeseen aikaan verrattuna miinuksella 60 prosenttia. Ollaan siis huonommassa jamassa”, arvioi HSL:n osastonjohtaja Sini Puntanen Helsingin seudun kauppakamarin tilaisuudessa keskiviikkona.

HSL on joutunut sopeuttamaan toimintaansa ylimääräisillä vuoro- ja linjastokarsinnoilla. Säästöjä on höylätty muutoksilla esimerkiksi Itä-Helsingin lähibussien reiteissä, metron ruuhka-aikaa supistamalla ja raitiolinjojen vuoroväliä harventamalla.

Lipunhintoihin tuli pienehkö korotus vuoden alussa siten, että esimerkiksi 30 päivän kausilippu AB-vyöhykkeellä kallistui kolmella eurolla. Myös jäsenkunnat ovat joutuneet pulittamaan lisää verovaroja joukkoliikenteeseen.

Vielä viime syksynä HSL:ssä arvioitiin, että taloudessa päästäisiin tasapainoon kolmessa vuodessa. Alkuvuoden matkustajamäärät kuitenkin kertovat, että tästä tahdista ollaan jäljessä.

”Valtio on tukenut Helsingin seudun joukkoliikennettä viime vuonna ylimääräisellä 56 miljoonan euron tuella, ja tuki lienee samantasoinen tänä vuonna. Sehän ei riitä kattamaan menetyksiä eli terveisiä vaan sinne hallituksen kehysriiheen”, toivotti Puntanen.

HSL:n hallitus käsitteli synkentyneitä ennusteita tiistaina. Normaalivuonna 2019 lipputuloja kertyi 383 miljoonaa euroa. Kuluvan vuoden budjettiin HSL ennusti tulojen putoavan 255 miljoonaan, ja nyt ennuste on synkentynyt 230 miljoonaan euroon.

Vaikka joukkoliikenteen tarjontaa on jonkin verran karsittu viime vuonna, HSL:n menot nousevat tänäkin vuonna 515 miljoonaan euroon.

Yhtälö on niin vaikea, että HSL:n hallitus lähetti tiistaina vetoomuksen maan hallitukselle.

”Lisätukea tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan palvelutason turvaamiseksi tulevaisuudessakin”, HSL:n hallituksen puheenjohtaja Risto Rautava (kok) vetosi tiedotteessa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat