Nuoriso­porukat häiriköivät Vantaalla Martin­laakson ostarilla – Poliisi epäilee 9-vuotiaan lapsen tulleen ryöstetyksi ja kaupan työn­tekijää lyödyn kesken työvuoron - Kaupunki | HS.fi

Nuoriso­porukat häiriköivät Vantaalla Martin­laakson ostarilla – Poliisi epäilee 9-vuotiaan lapsen tulleen ryöstetyksi ja kaupan työn­tekijää lyödyn kesken työvuoron

Kauppakeskuspäällikkö Heli Vainio uskoo, että häiriökäyttäytyminen Martinlaakson ostarilla johtuu siitä, ettei nuorilla ole nyt paikkoja tavata.

Vantaan Martinlaakson ostoskeskus.­

2.4. 14:10

Nuorisoporukat ovat aiheuttaneet häiriötä Vantaalla Martinlaakson ostarilla.

Facebookissa Vain Martinlaakson jutut -ryhmässä kerrotaan muun muassa, että yksi nuorista oli lyönyt ostarin S-Marketin työntekijää päähän.

Itä-Uudenmaan rikoskomisario Leif Malmberg vahvistaa, että 16-vuotiaan nuoren epäillään lyöneen kaupan myyjää nyrkillä ohimoon maanantaina alkuillasta. Malmbergin mukaan tapahtuman taustalla oli isomman porukan asioiminen liikkeessä ostamatta sieltä mitään. Lyönti oli tapahtunut, kun myyjä oli puuttumassa nuorten käyttäytymiseen. Asian esitutkinta on kesken ja asiaa tutkitaan pahoinpitelynä.

Toinen rikosepäily tapahtui pari viikkoa sitten perjantaina iltapäivällä, kun 4–5 hengen nuorten porukka oli väkivallalla uhkaamalla ryöstänyt pienen summan käteistä 9-vuotiaalta pojalta ostarin pääovilla. Malmbergin mukaan esitutkinta on kesken ja asiaa tutkitaan ryöstönä.

Martinlaakson ostarin kauppakeskuspäällikkö Heli Vainio vahvistaa tapahtumat.

Vainio uskoo, että nuorten käyttäytymiseen vaikuttavat tällä hetkellä vahvasti koronaviruksen estämiseksi tehdyt rajoitukset: etäkoulu ja nuorten kokoontumispaikkojen sulkeutuminen.

”Olen kuullut muiltakin kauppakeskuksilta ongelmista, tämä tuntuu olevan valtakunnallinen ongelma. Tilanne on tällä hetkellä nuorille kestämätön ja se purkautuu sitten tällaisella häiriökäyttäytymisellä”, Vainio sanoo.

Vainion mukaan aihe on ollut esillä melkein päivittäin Martinlaakson ostarin järjestyksenvalvojien kanssa viime viikkojen ajan. Järjestyksenvalvojien kerrotaan poistavan raporttien mukaan nuorisoryhmiä ostarilta useita kertoja päivittäin.

Vainio kuitenkin muistuttaa, ettei kaikkia nuoria voi laittaa samaan muottiin, ja että suurin osa heistä uskoo asiallista pyyntöä poistua. Järjestyksenvalvojat ovat kertoneet Vainiolle, että ongelmia tuottavia nuoria on ”kourallinen”.

Martinlaakson ostari tekee tavallisestikin yhteistyötä poliisin ja alueen nuorisotyöntekijöiden kanssa. Nyt heidän on tarkoitus pitää jälleen pian yhteispalaveri asian tiimoilta.

Vainio kertoo olleensa kauppakeskusalalla kymmenen vuotta eikä koskaan kohdanneensa näin paljon häiriökäyttäytymistä.

”Tämä kevät on ollut täysin poikkeuksellinen.”

Malmberg sanoo, ettei poliisille ole tehty muita rikosilmoituksia Martinlaakson ostarilta tänä vuonna.

”Eli poliisille saakka ei tehtäviä ole tullut ja on tietenkin mahdollista, että kun nuorten kokoontumispaikat ovat vähentyneet, niin jossain aina tavataan. Mutta poliisi ei siis voi vahvistaa, että häiriökäyttäytyminen olisi lisääntynyt ainakaan tässä kohteessa”, Malmberg sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat