Helsinki asettaa lapset ja nuoret etusijalle koronan exit-suunnitelmassa, Vapaavuori haluaa myös suosia ravintoloiden terassilupia - Kaupunki | HS.fi

Helsinki asettaa lapset ja nuoret etusijalle koronan exit-suunnitelmassa, Vapaavuori haluaa myös suosia ravintoloiden terassilupia

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori päätyy koronarajoitusten järjestyksessä päinvastaiseen kuin hallituksen luonnos: ensin lapset ja sitten ravintolat.

8.4. 19:00

Helsingin kaupunki valmistautuu purkamaan koronaepidemiasta johtuvia rajoituksia ensin lapsilta ja nuorilta. Pormestari Jan Vapaavuori (kok) sanoi torstaina kaupungin tiedotustilaisuudessa, että Helsingin exit-strategiaan kuuluu ajatus purkaa rajoituksia käänteisessä järjestyksessä niiden asettamiseen nähden.

”Emme näe, että ravintolat olisivat auki eikä lapsiin ja nuoriin kohdistuneita rajoituksia olisi purettu”, Vapaavuori sanoi.

Asettaessaan lasten ja nuorten opetukseen ja harrastuksiin liittyvien rajoitusten purkamisen ravintoloiden avaamisen edelle Vapaavuori päätyi päinvastaiseen järjestykseen verrattuna Suomen hallituksen alustaviin luonnoksiin.

HS:n näkemässä tavoiteaikataulussa rajoitusten purkamisesta hallitus oli ennakoinut ravintoloiden rajattua avautumista huhtikuussa. Pääministeri Sanna Marin (sd) esitti torstaina, että ravintoloiden täyssulusta oltaisiin luopumassa 18. huhtikuuta.

Koulujen lähiopetusta puolestaan oli hallituksen luonnoksessa hahmoteltu toukokuuksi. Varsinaisesti koulujen opetuksen järjestämisestä päättävät kunnat.

Pääkaupunkiseudulla koulut ovatkin Helsingin, Espoon ja Vantaan maaliskuun lopussa antaman linjauksen mukaan jo palaamassa lähiopetukseen. Ensi viikosta alkaen yläkoulut siirtyvät malliin, jossa vuosiluokat vuorottelevat etä- ja lähiopetuksessa.

Lukiot ja ammatilliset oppilaitokset siirtyvät vuorottelumalliin huhtikuun puolivälissä.

Ravintoloiden aukiolosäännöt puolestaan ovat hallituksen, eivät kaupunkien, päätettävissä.

Milloin Helsinki sitten alkaa purkaa rajoituksia? Sille ei ole asetettu määräaikaa, vaikka Vapaavuori korosti jo valmistautumista pandemian jälkihoitoon.

”Ei ole älyllisesti järkevää ripustaa johonkin päivämäärään. Olemme valmistautuneita mutta pyrimme olemaan realisteja”, Vapaavuori sanoi.

Vastauksia ei myöskään ole useista syistä, joita Vapaavuori luetteli torstaina tiedotustilaisuudessa. Syitä ovat siis epidemiatilanteen kehittyminen eli tartuntojen määrän kehitys, positiivisten osuus testatuista, sairaalahoidossa olevien määrä, virusmuunnosten vaikutus, rokotustahti ja rokotekattavuus, tilanne rajoilla sekä koronaviruksen esiintyvyyden kausivaihtelu.

”Koronakriisi on opettanut, että tulee sekä positiivisia että negatiivisia yllätyksiä”, Vapaavuori sanoi.

”Ei nyt tärvellä hyvää kehitystä vaan jaksetaan noudattaa rajoituksia”, hän sanoi myös.

Kun rajoituksia voidaan purkaa, se tapahtuisi Vapaavuoren mukaan Helsingissä niin, että lähiopetuksen toteuttamisen ja lasten ja nuorten harrastusten mahdollistamisen jälkeen avattaisiin julkisia tiloja, kuten museoita ja kirjastoja. Sitten mahdollisesti aluksi rajatusti sallittaisiin yleisötilaisuuksia ulkona.

Helsinki haluaa Vapaavuoren mukaan myös suosia ravintoloiden terassilupien myöntämistä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat