Vantaalla tullut ilmi tapauksia, joissa koululaiset ovat rikkoneet korona­karanteeneja - Kaupunki | HS.fi

Vantaalla tullut ilmi tapauksia, joissa koululaiset ovat rikkoneet korona­karanteeneja

Karanteeniin asetetut oppilaat ovat käyneet esimerkiksi syntymäpäiväjuhlilla. Asiasta kertoi tiistaina Vantaan Sanomat.

Tieto tapauksista on kantautunut vanhempien välityksellä myös Vantaan kouluihin.­

8.4. 21:18

Vantaalla on tullut ilmi tapauksia, joissa karanteeniin määrätty lapsi on karanteenista huolimatta osallistunut esimerkiksi syntymäpäiväjuhliin tai harrastuksiin. Asiasta kertoi tiistaina Vantaan Sanomat.

Tieto tapauksista on kantautunut vanhempien välityksellä myös Vantaan kouluihin.

Vantaan perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo kertoo HS:lle keskiviikkona, että ilmiö on koulujen tiedossa, mutta tapauksia on vähän.

”Määrät, joita meillä on tiedossa, ovat yksittäisiä pieniä määriä”, sanoo Kalo.

”Tämä ei ole iso ongelma meillä, mutta onhan tämä haaste. Se on huonoa taudin leviämisen kannalta, jos karanteenia ei noudateta.”

Kalolla ei ole tiedossa tapauksia, joissa koulussa ollut tartuntaketju olisi yhteydessä karanteenia rikkoneen oppilaan oleskeluun yhdessä muiden koululaisten kanssa vapaa-ajalla. Se ei toki tarkoita, etteikö näin voisi olla, sillä välillä on vaikeaa jäljittää tarkalleen, mistä tartuntaketju on käynnistynyt.

”Altistusketjut ja niiden selvittäminen on monimutkainen ja iso työ”, muistuttaa Kalo.

Kalon mukaan onnistunut viestintä on avainasemassa tartuntojen ja altistumisten ehkäisemisessä.

”Olemme pyrkineet tiedottamaan niin hyvin kuin mahdollista tästä asiasta. Viestit välittyvät suoraan perheelle meidän tartuntatautiyksiköstämme. Siinä on selvät ohjeet, kuinka tulee toimia.”

Vantaa pyrkii myös panostamaan monikieliseen viestintään.

”Haasteena on eri kieliversiot. Meillä on aika paljon huoltajia, jotka eivät puhu suomea tai ruotsia äidinkielenä”, kertoo Kalo.

Perusopetuksen aluepäällikkö Niina Korko kertoo, että tapauksia ei ole ollut niin paljon, että ne aiheuttaisivat suurta huolta kouluissa. Hänen mielestään tilannetta tulisi lähestyä yhteistyön kautta.

”Ongelma ei ole meidän näkökulmastamme laaja, ja minkäänlainen syyllistäminen ei ehkä ole nyt tämän ajan hengen mukaista”, sanoo Korko HS:lle.

Korko myös muistutti Vantaan Sanomille, että kouluilla ei ole mahdollisuuksia valvoa lasten koronakaranteenien noudattamista.

”Valvontatehtävät eivät kuulu koulun rehtorin toimivaltaan”, kertoi Korko.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat