Rokotuspisteiden vartiointia tehostetaan Helsingissä – Astra Zenecan rokotteesta toistuvia välikohtauksia - Kaupunki | HS.fi

Rokotuspisteiden vartiointia tehostetaan Helsingissä – Astra Zenecan rokotteesta toistuvia välikohtauksia

Voimakkaita reaktioita Astra Zenecan rokotetta vastaan on Helsingin terveysasemien johtajalääkärin mukaan erityisesti 65–69-vuotiailla. Kyse on usein ollut verisuonitukosten pelosta.

Helsinkiin toimitetaan nyt runsaasti Astra Zenecan koronarokotetta. Terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen epäilee, että 65 vuotta täyttäneiden epäluulo valmistetta kohtaan voi aiheuttaa rokotteen kasautumista kaupungin hoteisiin.

9.4. 9:46

Pelko ja ennakkoluulot Astra Zenecan valmistamaa koronarokotetta kohtaan ovat aiheuttaneet uhkaavia tilanteita Helsingin rokotuspisteillä. Torstaina yhdelle kaupungin rokotuspaikoista oli kutsuttava poliisi.

Uhkaava tilanne kehkeytyi, kun 65 vuotta täyttäneen rokotettavan omainen menetti malttinsa. Hän ei halunnut omaiseensa pistettävän Astra Zenecan rokotetta.

Astra Zenecan valmisteen epäillään aiheuttaneen hieman tavallista enemmän veren hyytymishäiriöitä. Tapaukset ovat erittäin harvinaisia.

Astra Zenecan rokotetta annetaan toistaiseksi vain 65 vuotta täyttäneille. Ikäraja on asetettu sillä perusteella, että valtaosa raportoiduista verisuonitukoksista on ollut alle 60-vuotiailla.

Rokote on kuitenkin herättänyt Helsingissä erityisen voimakkaita tunteita 65-69-vuotiaissa.

”On ollut sanaharkkaa, uhittelua ja suorastaan tökeröä käytöstä”, sanoo Helsingin kaupungin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen.

Astra Zenecan rokotteista kieltäytymisestä kertoi aiemmin Yle.

Välikohtauksia on ollut niin monia, että vaaratilanteiden välttämiseksi Helsingin rokotuspisteillä on tehostettu vartiointia.

”Nyt pitää miettiä prosessit niin, ettei se uhkatilanne tule ainakaan enää rokotustilanteessa”, Lukkarinen sanoo.

Osittain epäluuloissa Astra Zenecan rokotetta vastaan on Lukkarisen mukaan kyse väärinkäsityksestä.

On ymmärretty virheellisesti, että harvinainen lisääntynyt riski koskisi kaikkea alttiutta verisuonitukoksille. Siis että olisi riski, jos rokotettavalla on aiemmin ollut vaikka laskimotukos esimerkiksi jalassa tai sydänveritulppa.

”Moni on huolissaan tukos-sanan takia. Mutta mikään muu aiempi tukos kuin aivolaskimotukos ei THL:n mukaan tiettävästi ole riski”, Lukkarinen sanoo.

Euroopassa havaituissa erittäin harvinaisissa tapauksissa on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan ilmennyt harvinaisia veren hyytymishäiriöitä eli verisuonitukoksia yhdessä alentuneiden verihiutalemäärien kanssa.

Astra Zenecan rokotteen käyttö keskeytettiin Suomessa väliaikaisesti 19. maaliskuuta, jotta syy-yhteys rokotteen ja aivolaskimotukosten välillä voitaisiin selvittää. Rokotuksia jatkettiin seuraavalla viikolla yli 65-vuotiaille.

Tukoksia on havaittu aivolaskimoissa sekä suoliston laskimoissa ja valtimoissa. Euroopan lääkevirasto (Ema) totesi keskiviikkona, että yhteys hyytymishäiriöiden ja Astra Zenecan koronarokotteen välillä on mahdollinen.

Häiriöt ovat erittäin harvinaisia, ja Eman mukaan rokotteen hyödyt ovat sen haittoja suuremmat.

Rokote ilmeisesti aiheuttaa joillekin ihmisille autoimmuunipuolustusreaktion, Lukkarinen selittää. Puolustusreaktio voi johtaa siihen, että verihiutaleet alkavat kasautua. Havaituissa tapauksissa ne ovat kasautuneet erityisesti aivolaskimoihin.

Miten kieltäytymiset vaikuttavat rokotustahtiin? Helsinkiin on nyt luvassa runsaasti Astra Zenecan rokotteita.

Viikko sitten kyseisiä valmisteita tuli Helsinkiin noin tuhat, tällä viikolla runsaat 16 500. Muutaman viikon kuluttua on Lukkarisen mukaan odotettavissa taas suurehko määrä.

Meneekö rokotteita nyt hukkaan, jos Astra Zenecasta kieltäydytään?

”Ei mene. Astra Zenecan rokotteet säilyvät hyvin, ja onneksi sairaaloissa on rokotettavia vanhuksia, jotka ovat niitä mielellään vastaan”, Lukkarinen sanoo.

”Mutta kieltämättä on tilanne, että meiltä loppuvat pian olkapäät.”

Koska Astra Zenecaa ei keskeneräisten selvitysten vuoksi pistetä alle 65-vuotiaisiin, rokotteita voi lähiaikoina olla jäämässä käyttämättä. Helsingin rokotustahdissa kaikki 65-vuotiaat ja sitä vanhemmat asukkaat on jo kutsuttu rokotettaviksi.

Valmistetta siis ei THL:n varovaisuusperiaatteen mukaisesti toistaiseksi anneta ikärajaa nuoremmille vaan THL arvioi paraikaa, miten Astra Zenecan rokotteita vastedes käytetään Suomessa.

”Viimeistään ensi viikolla olisi tarvetta THL:n uusille ohjeille”, Lukkarinen sanoo.

Oikaisu 9. huhtikuuta kello 11.08: Jutussa kerrottiin ensin, että kaikki raportoidut Astra Zenecan rokotteeseen mahdollisesti liittyvät verisuonitukokset ovat olleet alle 60-vuotiailla. Euroopan lääkeviraston mukaan valtaosa tapauksista on havaittu alle 60-vuotiailla.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat