Ensimmäinen uuden sukupolven pikaratikka matkalla Helsinkiin, kuljetusta halki Suomen voi seurata suorana verkossa - Kaupunki | HS.fi

Ensimmäinen uuden sukupolven pikaratikka matkalla Helsinkiin, kuljetusta halki Suomen voi seurata suorana verkossa

Vaunu saapuu Koskelan varikolle varhain aamuyöstä lauantaina.

Uuden pikaraitiotievaunun pitkä matka Helsinkiin alkoi perjantaina varhain aamulla Kajaanissa. Vaunu nostettiin kuljetuslavetille jo torstaina.­

9.4. 11:55 | Päivitetty 10.4. 10:14

Pikaraitiotie Raide-Jokerin ensimmäinen uuden sukupolven raitiovaunu on matkalla Kajaanista kohti Helsinkiä.

Škoda Transtechin valmistaman vaunun matkaa kumipyöräkuljetuksena voi seurata suorana yrityksen ja Helsingin seudun liikenteen (HSL) sivuilla sekä Helsingin kaupungin liikennelaitoksen (HKL) Facebook-sivuilla.

Ensimmäiset viestit on kirjattu varhain aamulla.

”Matka alkoi Otanmäestä aamuyöllä pilkkopimeässä. Nyt pikaratikka kulkee jo Siilinjärven huitteilla aamuauringossa!”, viestitti Aniina Vänskä Škoda Transtechilta ennen kello kahdeksaa.

HKL:n kalustopäällikkö Heidi Heikkilän mukaan matka on tähän mennessä sujunut ongelmitta.

”Kuljetus on jo ohittanut Varkauden, ja ilmeisesti he aikovat pitää taukoa Juvalla”, Heikkilä kertoo.

Noin vuorokauden kestävän kuljetuksen päätepisteenä on HKL:n Koskelan varikko, jossa vaunua valmistellaan koeajoon. Innokkaimmat raitiovaunuharrastajat ovat jo kyselleet kuljetuksen tarkkaa saapumisaikaa.

Heikkilä sanoo, että kellonaika ei ole tiedossa, mutta todennäköisesti vaunukuljetus on Koskelassa lauantaina aamuyöllä.

”Yksi mahdollinen tilaisuus päästä uutta raitiovaunua katsomaan on lauantaina ennen puoltapäivää, kun se siirretään Koskelan varikolta Vallilan varikolle. Valitettavasti tämänkään siirron tarkkaa kellonaikaa ei vielä tiedetä”, Heikkilä sanoo.

Koska Raide-Jokerin radanrakentaminen on vielä kesken, HKL testaa pikaratikkaa kantakaupungin raitiotieverkossa kesästä alkaen.

”Matkustajat eivät pääse vielä koeajoille mukaan muutamia erityisryhmiä lukuun ottamatta. Heidän palautettaan tarvitaan sarjatuotantoa viimeisteltäessä”, Heikkilä sanoo.

Raide-Jokerin on määrä valmistua siten, että matkustajaliikenne alkaa vuoden 2024 kesällä. HKL on tilannut yhteensä 29 uutta raitiovaunua Raide-Jokerin reitille.

Näiden lisäksi HKL on tilannut 23 samanlaista vaunua, tyyppinimeltään ForCity Smart Artic X54, Kruunusillat-raitiotieyhteyden tarpeisiin.

Oikaisu 10.4.2021 kello 10.13: HKL:n kalustopäällikön nimi on Heidi Heikkilä, ei Heli Heikkilä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat