Helsingin poliisilta ei selvää linjausta luvattomiin mielenilmauksiin: ”Näihin mennään päivä kerrallaan” – lauantaina Helsingissä koolla noin 300 - Kaupunki | HS.fi

Helsingin poliisilta ei selvää linjausta luvattomiin mielenilmauksiin: ”Näihin mennään päivä kerrallaan” – lauantaina Helsingissä koolla noin 300

Helsingin poliisin apulaispoliisipäällikön Heikki Kopperoisen mukaan mielenosoituksiin ei voi koronarajoitusten aikana käyttää yhtä yksittäistä sapluunaa.

11.4. 15:21

Helsingin poliisin mukaan lauantaina järjestetty luvaton mielenilmaus koronavirusrajoituksia vastaan eteni ilman suurempia yllätyksiä.

Poliisi otti 20 henkilöä kiinni ja lisäksi kymmenelle henkilöauton kuljettajalle annettiin sakot häiritsevästä ajosta osana mielenosoitusta.

Mielenosoitukseen osallistui arvioin mukaan enimmillään 300 ihmistä.

Lue lisää: Noin 300 osoitti mieltä Helsingin keskustassa koronavirusrajoituksia vastaan, 20 otettiin kiinni

Mielenosoituksesta ei oltu tehty poliisille ilmoitusta etukäteen. Poliisi kertoi ennakkoon hajottavansa ihmiset, mikäli he yrittävät kokoontua yhteen.

Helsingin poliisin apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen.­

Helsingin poliisin apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen arvioi, että lauantai sujui poliisin näkökulmasta hyvin.

”Mielestäni tämä sujui aivan hyvin.”

Poliisin mukaan mielenosoitus oli jatkumoa 20. maaliskuuta järjestetylle mielenosoitukselle, joka järjestettiin Helsingin keskustassa.

Tuolloin sadat ihmiset pakkaantuivat yhteen Kansalaistorille, vastoin aiempaa sopimusta poliisin kanssa. Poliisi epäilee tällä hetkellä 46:ta kokoontumisrikkomuksista.

”Mielipiteen osoittaminen on vapaus ja sitä pyritään viimeiseen asti turvaamaan. Pitää kuitenkin miettiä, miten yleinen järjestys ja turvallisuus säilyy, ja miten annettuja ohjeita sekä kieltoja noudatetaan. Tästä syystä päädyimme vaihtamaan mallia”, Kopperoinen sanoo.

Lauantaina poliisi oli varautunut turvaamaan ainoastaan etukäteen ilmoitetun kahden henkilön mielenosoituksen Pikkuparlamentin puistossa.

”Tässä on periaatteena se, että ilmoitus pitää tehdä vähintään 24 tuntia ennen tapahtuman alkamista. Ei voi olla niin, että tulet paikalle ja annat viisi minuuttia ennen ilmoituksen. Muuten poliisin olisi mahdotonta reagoida”, Kopperoinen selventää.

Kopperoisen mukaan poliisin ennakkotiedot lauantain mielenosoituksesta pitivät paikkansa, eikä paikalle saapuneet ihmiset olleet valmiita noudattamaan rajoituksia.

”Homma onnistui aika hyvin. Poliisin ei tarvinnut turvautua vahvempaan voimankäyttöön.”

Siitä, miten poliisi jatkossa suhtautuu vastaaviin mielenosoituksiin, ei voi vielä vetää johtopäätöksiä.

”Näihin mennään päivä kerrallaan tilanteen mukaan. Ei voi etukäteen tehdä sapluunaa. Jos tulee ennakolta ilmoitus, niin silloin mielenosoitus turvataan. ”, Kopperoinen kertoo.

Poliisin toivoo kuitenkin maalaisjärjen käyttöä ja malttia kansalaisilta.

”Kevät tulee ja varmaankin tämä tilanne tästä muuttuu pikkuhiljaa paremmaksi.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat