Ämmässuon jätteistä leviää asuinalueille ”todella vastenmielistä” löyhkää, viranomaiset vaativat ratkaisua asiaan - Kaupunki | HS.fi

Ämmässuon jätteistä leviää asuinalueille ”todella vastenmielistä” löyhkää, viranomaiset vaativat ratkaisua asiaan

Aluehallintovirasto edellyttää HSY:n laativan suunnitelman hajuhaittojen vähentämiseksi.

Ämmässuon kaatopaikalla kypsytetään biojätettä isoissa tummissa kasoissa.­

12.4. 9:41

Ämmässuon jätteenkäsittelystä asuinalueille leviävään hajuongelmaan etsitään ratkaisua.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) päätti maaliskuussa, että Ämmässuon biojätteen käsittelylaitoksen ympäristöluvan uusimisen ehtona on, että aluetta hallinnoiva Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) laatii suunnitelman alueelta leviävien hajuhaittojen vähentämiseksi.

Merkittävistä hajuhaitoista on kärsitty ainakin aivan Ämmässuon läheisyydessä sijaitsevilla harvaan asutuilla alueilla sekä jonkin matkan päässä sijaitsevilla asuinalueilla Nuuksiossa ja Nupurissa.

Haju on ajoittaisena vaivannut asuinalueita jo pitkään ja estänyt jopa ulkona olemisen, sillä haju on asukkaiden mukaan ”syvä” ja ”todella vastenmielinen”.

Jätteenkäsittelystä leviävä löyhkä ei ole jatkuvaa vaan liittyy biojätteen käsittelyn eri vaiheista. Ämmässuolla pääkaupunkiseudun kotitalouksista kerätty biojäte muutetaan energiaksi ja mullaksi.

Menetelmässä jätteen jälkikypsyminen toteutetaan ulkona ja asuinalueille leviävä haju liittyy tähän kypsymisvaiheeseen, jonka erityisen lemuava vaihe on jätteen käänteleminen. Pahimmillaan esimerkiksi sopivalla tuulensuunnalla ja voimakkuudella haju leviää asuinrakennusten sisätiloihin.

Lue lisää: ”Tessa Alanko muutti Espoon länsireunalle, mutta hänelle ei kerrottu kolmen viikon välein toistuvasta ilmiöstä – Silloin vastenmielinen löyhkä saa asukkaat vetäytymään koteihinsa”

Esimerkiksi Nuuksio-seura on vaatinut jo pitkään, että ulkona kypsyvät jätekasat katettaisiin, mutta HSY on pitänyt hanketta liian kalliina.

Nyt HSY:n on kuitenkin ryhdyttävä toimiin hajuhaittojen vähentämiseksi. Suunnitelma hajuhaittojen vähentämiseksi on oltava valmiina vuonna 2022. Siitä toimenpiteiden toteuttamiseen kulunee vielä enemmän aikaa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat