Susi vaikuttaa olevan matkalla pois pääkaupunki­seudulta, viimeisin havainto tehty puoliltapäivin Espoossa – Poliisi: Suden annettava kulkea rauhassa, jottei se käänny takaisin - Kaupunki | HS.fi

Susi vaikuttaa olevan matkalla pois pääkaupunki­seudulta, viimeisin havainto tehty puoliltapäivin Espoossa – Poliisi: Suden annettava kulkea rauhassa, jottei se käänny takaisin

Petotutkijan mukaan susi ei ole vaarallinen, jos se ei joudu täyteen paniikkiin ja koe tarvetta puolustautua.

Ilta-Sanomien toimitussihteeri Timo Toivonen onnistui ottamaan sudesta kuvan lauantaina Pajamäessä.­

12.4. 10:13 | Päivitetty 12.4. 15:34

Viikonloppuna pääkaupunkiseudulla liikkuneesta sudesta on tehty lisää havaintoja maanantaina.

Sudennäköinen eläin on ilmoitusten mukaan havaittu aamulla Vantaan Hiekkaharjussa ja Koivukylän suunnalla sekä sen jälkeen Helsingin Suutarilassa.

Maanantaina puoliltapäivin eläimestä saatiin vahvistamaton havainto Espoon Bembölen tienoilta.

Länsi-Uudenmaan poliisin mukaan villieläin näyttäisi olevan matkalla oikeaan suuntaan eli pohjoiseen, pois kaupunkiseudulta. Poliisista korostettiin, että eläimen pitää antaa kulkea rauhassa, jottei se hätäänny ja käänny takaisin etelään.

Aamupäivästä Helsingin poliisi kertoi, että sudesta oli tehty havainto Pohjois-Helsingissä maanantaina aamulla.

Poliisi pyytää ilmoittamaan kaikki havainnot sudesta hätänumeroon ja muistuttaa, ettei sutta saa lähestyä.

”Susi on ollut liikkeessä koko ajan, ja poliisia kiinnostaa, missä se on nyt. Kaikki havainnot pyydetään ilmoittamaan hätäkeskukseen.”

Johtokeskuksen mukaan susi pyritään vastaavien villieläimien tavoin ohjaamaan Helsinkiä metsäisemmille alueille.

Luonnonvarakeskuksen suurpetotutkija ja tutkimusprofessori Ilpo Kojolan mukaan susi on nyt ensisijaisesti peloissaan ja näyttää pyrkivän pitämään etäisyyttä ihmisiin.

”Jotta tällainen yksilö olisi vaarallinen, sen täytyisi joutua täyteen paniikkiin eikä sillä olisi muuta keinoa kuin puolustautua. Nyt sudella on kuitenkin ollut mahdollisuus pitää etäisyyttä ja se on päässyt kipittelemään ympäriinsä. Se ei selvästi halua ihmiskontaktia”, Kojola sanoo.

Susi on yöaikainen saalistaja. Ilman lumijälkiä on vaikea jäljittää, mitä susi on saanut syödäkseen. Helsingissä ravintoa on tarjolla kuitenkin esimerkiksi liikenteen tappamien eläinten muodossa, Kojola kertoo. Susi voi myös paastota useammankin päivän.

Kojosen mukaan kuvien perusteella kyse on nuoresta yksilöstä, joka on ajautunut ihmisten asuttamille alueille.

”Se näyttää hontelon oloiselta ja voi olla kumpi vaan, naaras tai uros.”

Kojosen mukaan susihavainnot Helsingissä eivät ole yleisiä, mutta niitä voi välillä sattua. Esimerkiksi kaksi vuotta sitten tehtiin susihavainto Vuosaaressa.

Susia on nykyään enemmän asutulla alueella kuin vielä 2000-luvun alussa.

”Uudellamaallakin pesivää susikantaa on enemmän, joten tällaisia tapauksia on tulevaisuudessa odotettavissa jonkin verran enemmän kuin aikaisemmin.”

Se ei kuitenkaan tarkoita, että sudet perustaisivat urbaanille alueelle pysyvää reviiriä, kuten esimerkiksi cityketut, Kojonen kertoo.

Poliisi sai lauantai­aamupäivänä kymmeniä ilmoituksia mahdollisesta sudesta, joka on havaintojen mukaan liikkunut Espoon ja Helsingin välillä.

Lue lisää: Poliisille kymmeniä ilmoituksia Helsingissä ja Espoossa liikkuvasta mahdollisesta sudesta – Riistanhoitoyhdistys: ”Hyvin suurella todennäköisyydellä kyse oli sudesta”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat