Maskisuositus voi laajentua pääkaupunkiseudulla kaikkiin yli 6-vuotiaisiin aikaisintaan ensi viikolla – Hyödyistä ei ole yksimielisyyttä - Kaupunki | HS.fi

Maskisuositus voi laajentua pääkaupunkiseudulla kaikkiin yli 6-vuotiaisiin aikaisintaan ensi viikolla – Hyödyistä ei ole yksimielisyyttä

Pääkaupunkiseudun uudesta mahdollisesta maskisuosituksesta päätetään torstaina.

Yläasteen oppilaat ovat käyttäneet maskia jo monta kuukautta. Vartiokylän yläasteen opettaja Hannamaija Arjovuo opettaa Vanamo Vormalaa, Vertti Lempiötä, Lilli Lehtoa ja Emma Parosta.­

12.4. 16:08

Pienten koululaisten maskisuositusta pohditaan parhaillaan pääkaupunkiseudulla. Mahdollisesta uudesta suosituksesta päätetään pääkaupunkiseudun koordinaatioryhmän kokouksessa torstaina.

Pohdinnan taustalla on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueellisen koronakoordinaatioryhmän suositus. Ryhmän ohjeen mukaan maskeja suositeltaisiin jopa 6–11-vuotiaille lapsille. Kunnilla on kuitenkin viimeinen sana asiassa.

Pääkaupunkiseudulla on tällä hetkellä voimassa maskisuositus kaikille kuudesluokkalaisille ja sitä vanhemmille oppilaille.

Uusi suositus laajentaisi toteutuessaan maskin käytön siis mahdollisesti myös kaikkein pienimmille. Toinen vaihtoehto on jättää maskisuosituksen ulkopuolelle kaikkein nuorimmat kuten ekaluokkalaiset ja esikoululaiset.

Helsingin apulaispormestari Sanna Vesikansa (vihr) ei lämpene ajatukselle pienten lasten maskisuosituksesta.

”Asiassa pitäisi todella tarkasti pohtia hyödyt ja haitat vahvaan tutkimusaineistoon nojaten. Lähtökohta on mielestäni, että aivan pienimpien kohdalla tähän mentäisiin vain, jos tueksi olisi jotain aivan erityisen hyviä perusteita.”

Turussa annettiin maskisuositus 4.–5.-luokkalaisille jo vuoden alussa. Maaliskuussa suositus laajennettiin koskemaan kaikkia vuosiluokkia.

Lue lisää: ”Eka päivä on pahin, ja sen jälkeen maskiin tottuu” – Turun malli lasten maskeista on laajenemassa pääkaupunkiseudulle, THL ei kannata muutosta”

Pienten lasten kohdalla maskin käytön hyötyjä ja haittoja on pohdittu laajasti, mutta asiantuntijoiden näkemykset ovat ristiriitaisia.

Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus (ECDC) korostaa maskin hyödyn olevan riippuvainen siitä, että sitä käytetään oikein ja muiden torjuntatoimien lisänä.

Yhä laajemman ja entistä nuorempia koskevan maskisuosituksen puolesta on puhunut esimerkiksi Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi, jonka mukaan Turun kokemukset ovat olleet varsin hyviä, ja lapset ovat ottaneet maskin käyttääkseen jouhevasti ja ongelmitta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) puolestaan ei pidä pienten lasten maskisuositusta tarpeellisena, sillä koulussa tapahtuneiden jatkotartuntojen määrä on ollut pieni. Lisäksi maskin käyttämisen uskotaan olevan hyödyllistä vain silloin, kun sitä käytetään oikealla tavalla.

Husin kolme lääkäriä esitti äskettäin HS:n mielipidekirjoituksessa, että alle 12-vuotiaiden kohdalla maskisuositus rajoittaisi vakavasti sosiaalisia suhteita, mutta olisi melko hyödytön jatkotartunnoiden kannalta.

Lue lisää: ”Husin lastenlääkärit: Alakoululaisten maskisuositukselle ei ole tieteellisiä perusteita”

Oikeanlainen maskien käyttö vaatisi kouluissa jonkin verran uusien rutiinien opettelua.

Pienempiä koululaisia varten pitäisi hankkia pieniä maskeja ja opettajien pitäisi muun ohessa keskittyä myös maskien oikeanlaisen käyttämisen opastukseen ja valvontaan.

”Suositus aiheuttaisi jonkun verran lisätyötä opettajille, heidän pitäisi opastaa maskin käyttöön, mutta myös jonkun verran valvoa sitä”, sanoo kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen Helsingin kaupungilta.

”Koulupäivässä on jonkin verran siirtymisiä ulos välitunnille ja takaisin sisälle. Ulkona maskia ei tarvitsisi pitää, joten siirtymisissä pitäisi huomioida myös maskinkäyttöä.”

Maskilla voi olla muitakin vaikutuksia opetuksessa, etenkin pienimpien koululaisten kohdalla, Pohjolainen sanoo.

”Se, että puheen vain kuulee, mutta ei näe suun liikkeitä, voi jonkin verran vaikuttaa oppimiseen ja myös esimerkiksi puheen oppimiseen.”

Pohjolaisen mukaan vanhempien oppilaiden osalta maskisuositus on kuitenkin toiminut tähän asti oikein hyvin.

Pääkaupunkiseudun koordinaatioryhmä kokoontuu päättämään alueen koronarajoituksista torstaina. Uusi maskisuositus voisi kuitenkin astua voimaan todennäköisesti vastan seuraavalla viikolla.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat