Helsingin kouluille ja päivä­kodeille esitetään yhteensä 17,5 miljoonaa lisäeuroa pandemia­tuhojen korjaamiseen, esitys peruisi perus­opetuksen miljoona­säästöt - Kaupunki | HS.fi

Helsingin kouluille ja päivä­kodeille esitetään yhteensä 17,5 miljoonaa lisäeuroa pandemia­tuhojen korjaamiseen, esitys peruisi perus­opetuksen miljoona­säästöt

Lautakunta päätyi esittämään noin kaksinkertaista summaa verrattuna laskelmaan, jonka virkamiehet olivat lautakunnalle toimittaneet pandemian aiheuttaman lisärahoituksen tarpeesta.

Helsinkiläisen alakoulun luokka seisoi tyhjänä keväällä 2020.­

13.4. 11:12 | Päivitetty 13.4. 18:46

Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti tiistaina kokouksessaan esittää kaupunginhallitukselle 17,5 miljoonan euron ylitysoikeutta tämän vuoden budjettiin.

Lisärahoitusta tarvitaan koronaviruspandemian ja etäopetuksen aiheuttamien vahinkojen kuten oppimisvajeen paikkaamiseen.

HS uutisoi aiemmin tiistaina, että virkamiesten laskelmissa helsinkiläiskouluihin ja päiväkoteihin tarvittaisiin 7,9 miljoonaa euroa lisää rahaa, jotta koronavirusepidemian välillisesti aiheuttamia vahinkoja saataisiin paikattua. Kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Pia Pakarinen (kok) kertoo HS:lle, että kyseisestä luvusta puuttuivat lukiot, minkä takia virkamiesten lopullinen laskelma koronavajeen paikkaamiseksi oli 8,93 miljoonaa euroa eli 1,03 miljoonaa euroa suurempi.

Lautakunta päätyi siis esittämään noin kaksinkertaista summaa verrattuna virkamiesten laskelmaan. Esitys hyväksyttiin äänin 11 puolesta ja 2 tyhjää.

Lautakunta käsitteli kolmea esitysehdotusta: kokoomuksen ehdottamaa 8,93 miljoonaa euroa, vasemmistoliiton ehdottamaa 27 miljoonaa euroa sekä vihreiden ehdottamaa 17,5 miljoonaa euroa, joka lopulta hyväksyttiin esitykseksi.

Esityksen kokonaissummasta 1,5 miljoonaa euroa menisi varhaiskasvatukseen, 11 miljoonaa perusopetukseen, kaksi miljoonaa ammatilliseen koulutukseen, miljoona lukioille, miljoona monikielisten ohjaajien lisäämiseen ja miljoona oppilas- ja opiskelijahuoltoon.

Aiemmin kaupungin budjetissa perusopetukselta leikattiin 11 miljoonaa euroa, joten lautakunnan esitys peruisi leikkauksen.

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan esitys ylittää budjetti on poikkeuksellinen, mutta viime vuoden lopussa päätetyt 22 miljoonan leikkaukset kasvatuksen ja koulutuksen budjettiin ovat herättäneet laajaa arvostelua.

Kyseessä on vasta esitys, joka käsitellään seuraavaksi kaupunginhallituksessa ja sitten kaupunginvaltuustossa.

Maaliskuussa selvisi, että Helsingin viime vuoden tilinpäätöksessä oli lähes 500 miljoonaa ylijäämää. Vihreiden, vasemmistoliiton ja Sdp:n ryhmänjohtajat sanoivat HS:n haastattelussa, että esimerkiksi koulutukseen tarvittaisiin nyt lisää rahaa.

Kasvatuksen ja koulutuksen menojen ennustetaan tänä vuonna olevan 31,8 miljoonaa euroa suuremmat kuin budjettia laatiessa viime vuonna arvioitiin. Tulotkin toisaalta kasvavat ennusteen mukaan noin 16,5 miljoonalla eurolla aiemmin arvioidusta.

Tärkein selitys ovat erilaiset valtiolta tulleet avustukset. Ennusteessa on otettu huomioon myös syksyllä alkava maksuton toinen aste sekä koronavirusepidemian suorat vaikutukset Helsingin kouluihin. Jälkimmäinen tarkoittaa esimerkiksi käsidesi- ja maskiostoja tai lisärahaa sijaisten palkkaamiseen.

Virkamiehet ovat laskeneet erikseen, millaisia epäsuoria kustannuksia epidemia aiheuttaa vielä näiden lisäysten jälkeen.

”Olemme arvioineet, miten etäopetus on vaikuttanut oppimiseen ja heikentänyt lasten ja nuorten hyvinvointia”, selventää toimialajohtaja Liisa Pohjolainen. Arvio näistä välillisistä kustannusvaikutuksista on 8,93 miljoonaa euroa.

Tästä 3,9 miljoonaa pitäisi käyttää peruskouluissa samanaikaisopetukseen. Useammalla tunnilla olisi siis kaksi opettajaa, jotta oppilaat voisivat saada yksilöllistä tukea oppimisvaikeuksiin varsinkin ensimmäisellä ja toisella luokalla sekä yläkouluissa. Peruskouluihin palkattaisiin myös 0,8 miljoonalla lisää kouluvalmentajia.

Päiväkoteihin laskelma toisi 1,5 miljoonaa lisää ja tällä rahalla pitäisi pienentää ryhmäkokoja yksilöllisen tuen tarjoamiseksi lapsille.

Ammatilliseen koulutukseen haluttaisiin 1,34 miljoonaa tehostettuun tavoittamiseen ja ohjaukseen sekä opetuksen lisäämiseen taitopajatoimintana niille, joille on tullut keväällä paljon poissaoloja tai jotka ovat pudonneet opinnoista kokonaan. Valtiolta on lisäksi anottu tämän päälle miljoona lisää ammatillisen koulutuksen tukeen.

Lisäksi laskelmassa palkattaisiin lisää psykologeja 0,12 miljoonalla peruskouluihin ja 0,12 miljoonalla toisen asteen oppilaitoksiin.

Laskelmasta myös puuttui lukioilta 1,03 miljoonaa euroa, minkä virkamiehet korjasivat kokouksen alussa.

Virkamiehet arvelevat, että kriisin jatkuessa sosiaaliset ongelmat lisääntyvät ja oppimisvaje kasvaa. Lisäksi varsinkin päiväkodeissa ammattilaiset ovat jo nyt erittäin kuormittuneita ja väsyneitä. Lisärahan tarve on siis vain tämänhetkinen arvio ja saattaa vielä tästä kasvaa.

Viime vuonna päätetyt Helsingin koulutussäästöt olivat yhteensä 22 miljoonaa euroa. Summasta osan selittää Helsingin tekemä leikkaus kotihoidontukeen, mutta esimerkiksi peruskoulujen kohdalla säästettävää piti löytää hyvin samantyylisistä asioita, joihin nyt toivottaisiin lisää rahaa.

Osalla kouluista tilannetta pahentaa lisäksi se, että Helsingin muutama vuosi sitten päättämä uusi rahoitusmalli kouluille astuu nyt täysin voimaan. Rahoitusmalli vaikuttaa siis tapaan, jolla käytettävissä oleva budjetti jaetaan koulujen kesken. Osa kouluista saa siis aiempaa enemmän rahaa muutoksen myötä, osa aiempaa vähemmän.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat