Miehen epäillään puukottaneen ex-vaimoaan ja tämän ystävää perhetapaamisen päätteeksi Haagassa – Poliisin tutkinta on seissyt jo kaksi vuotta, mies pakeni Irakiin - Kaupunki | HS.fi

Miehen epäillään puukottaneen ex-vaimoaan ja tämän ystävää perhetapaamisen päätteeksi Haagassa – Poliisin tutkinta on seissyt jo kaksi vuotta, mies pakeni Irakiin

Poliisi tutkii tapausta muun muassa kahtena murhan yrityksenä. Murhan syyteoikeus ei vanhene koskaan, joten tutkinta voi seistä paikoillaan vielä vuosikymmeniä.

Epäilty puukotus tapahtui maaliskuussa 2019 Pohjois-Haagassa Santavuorentiellä.­

13.4. 15:06

Maaliskuussa 2019 Pohjois-Haagassa tapahtunut perhetapaaminen sai järkyttävän lopun, kun lasten isä epäillysti puukotti entistä vaimoaan ja tämän ystävää. Myös perheen kolme lasta saivat tilanteessa vammoja.

Rikoksen tutkinta seisoo pahasti paikallaan, sillä epäilty tekijä pakeni Suomesta ilmeisen nopeasti teon jälkeen.

”Ei se ole oikein mihinkään edennyt. Keinot ovat aika rajallisia”, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Tommi Lehtonen Helsingin poliisista.

Viimeisten tietojen mukaan puukotuksesta epäilty Hayder Abduljabbar Al-Hmedavi on edelleen Irakissa, jonne hän pakeni epäillyn teon jälkeen.

Helsingin poliisi tutkii tapahtunutta kahtena tapon yrityksenä ja kolmena törkeänä pahoinpitelyn yrityksenä sekä laittomana uhkauksena. Myös miehen veljeä on epäilty osallisuudesta surman suunnitteluun.

Puukotuksen uhri haki tapauksen jälkeen lähestymiskieltoa entisen miehensä veljeä vastaan. Tapauksen taustalla on hovioikeuden asiakirjojen mukaan niin sanottu kunniaan liittyvä väkivalta.

Poliisilla ei ole juuri mitään tehtävissä, niin kauan kuin rikoksesta epäilty majailee edelleen Irakissa. On hyvin epätodennäköistä, että valtio määräisi hänet luovutettavaksi Suomeen. Miehestä on tehty eurooppalainen pidätysmääräys.

Lehtosen mukaan poliisin kädet ovat sidotut tutkinnan edistämisen kannalta niin kauan kunnes epäiltyä ei tavoiteta.

Maaliskuussa poliisi lopetti tutkinnan epäillystä rikoksentekijän suojelemisesta, joka liittyi puukotuksesta epäillyn avustamisesta pakomatkallaan. Rikosnimikkeen syyteoikeus ehti vanheta kahdessa vuodessa.

Koska murhan syyteoikeus ei vanhene koskaan, tulee myös murhan yrityksiä koskeva tutkinta olemaan auki niin pitkään, kunnes epäilty joko tavoitetaan tai hän kuolee.

”Kyllä se vain auki pyörii vielä vaikka 50 vuoden päästä. Ellei nyt sitten kävisi tuuri ja tavoitettaisiin tämä epäilty”, Lehtonen sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat