Vappuna tuskin rokotetaan viisi­kymppisiä pääkaupun­kiseudulla – Astra Zenecan kohderyhmän ennallaan pysyminen ”laittaa uusiksi monta asiaa” - Kaupunki | HS.fi

Vappuna tuskin rokotetaan viisi­kymppisiä pääkaupun­kiseudulla – Astra Zenecan kohderyhmän ennallaan pysyminen ”laittaa uusiksi monta asiaa”

Vantaalla uskotaan, että Johnson & Johnsonin rokotteen viivytys tulee olemaan väliaikainen.

Hoivakodissa työskentelevä Ruslan Ramazanov sai rokotteen Helsingin Messukeskuksessa huhtikuussa.­

14.4. 19:49 | Päivitetty 14.4. 22:25

Uudet käänteet eri rokotteiden toimituksissa Suomeen saattavat jonkin verran hidastaa tahtia rokotuksissa pääkaupunkiseudulla.

Lääkeyhtiö Johnson & Johnsonin koronarokotteen käyttöönottoa ja toimituksia Eurooppaan on siirretty veritulppaepäilyiden vuoksi. Lisäksi keskiviikkona sosiaali- ja terveysministeriö, THL ja Fimea linjasivat Astra Zenacan kohderyhmän pysyvän entisellään.

Lue lisää: THL:n Nohynek: Alle 65-vuotias voi mahdollisesti saada halutessaan Astra Zenecan rokotteen – Katso HS:n laskurista, miten uudet rokotepäätökset vaikuttavat sinuun

Johnson & Johnsonin rokotteen jääminen pois Suomen markkinoilta ja Astra Zenecan alaikärajan pysyminen ennallaan hidastavat perusterveiden rokotuksia, sanoo Husin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen. Yli 70-vuotiaiden ja lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvien rokotuksissa niiden varaan ei ole Ruotsalaisen mukaan laskettu.

”Kun menemme perusterveeseen väestöön, se hidastaa jonkin verran. Alkuperäisten suunnitelmien mukaan arvio oli, että Suomessa olisi heinäkuussa rokotettu kaikki yli 16-vuotiaat. Jos [Johnson & Johnson] keskeytyy pysyvästi, ja Astra pysyy yli 65-vuotiaissa, totta kai se siirtyy yhdellä tai kahdella kuukaudella”, arvioi Ruotsalainen.

Ruotsalainen kuitenkin kertoo, että edes tällä hetkellä Astra Zenecan ja Johnson & Johnsonin varaan ei ole voinut laskea.

”Astraa tuli maaliskuussa viikoittain vähän ja rokotemäärät on tiedetty vain viikkoa ennen, joten emme ole pystyneet etukäteen suunnittelemaan. [Johnson & Johnson] ei olisi toistaiseksi tuonut meille suurta helpotusta, Husinkin alueelle oli tulossa vajaa 9 000 viikkoannosluokkaa.”

Samaan aikaan Pfizeria tulee noin 50 000 rokoteannosta viikossa, vertaa Ruotsalainen.

”Kurjaa, kun Johnson & Johnson olisi ollut kertarokote. Olisi saatu paljon hoidettua kertakäynnillä”, kommentoi rokotteen tulon keskeytymistä Espoon johtava ylilääkäri Anu Mustakari.

Espoossa ei ollut vielä yksityiskohtaisia suunnitelmia Johnson & Johnsonin rokotteen käytölle. Mustakari luonnehtii sen jäämistä pois harmillisena. Kaupunki oli toivonut saavansa ainakin osittain Johnson & Johnsonin rokotteen myötä rokotustahtia nopeasti kiristettyä.

”Olimme ajatelleet, että kun saamme sitä, pitää olla volyymia saada iso rokottamisverkosto käyntiin. Nyt kun yksi tällainen volyymin osa jää toistaiseksi saapumatta, jatkamme sillä volyymilla, mikä on saatavilla.”

Tämä tarkoittaa Espoossa Pfizerin rokotetta, sillä Astra Zenecaa ei aleta rokottaa alle 65-vuotiaisiin. Mustakarin mukaan vielä ei ole varmaa, saadaanko Pfizeria pian suurempia määriä Suomeen ja pääkaupunkiseudulle.

Päästäänkö vappuna rokottamaan 50-vuotiaita? Se näyttää pääkaupunkiseudulla epävarmalta.

”Ei voi pitää varmistettuna, sen verran on epäselvyyttä ilmassa. Jäämme seurailemaan minkälainen on THL:n kanta Astra Zenecaan ja rokotamme Pfizeria niin paljon, kuin sitä saamme. Seuraamme myös, olisiko jotain muuta lisävalmistetta tulossa Euroopan kautta Suomeenkin”, Mustakari sanoo.

Hän toivoo, että Johnson & Johnsonin rokote saadaan jossain vaiheessa ainakin jossain määrin käyttöön.

”Katsotaan, tuleeko tarkentavaa tietoa, että se tulisi käyttöön jollekin kohderyhmälle.”

Vantaalla Johnson & Johnsonin rokotteen osuudeksi on arvioitu noin neljä prosenttia kaikista rokotteista, kertoo sosiaali- ja terveystoimesta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö.

Aronkytö arveli vielä aiemmin keskiviikkona Ilta-Sanomien haastattelussa, että Vantaalla voitaisiin edetä nopeasti perusterveeseen keski-ikäiseen väestöön, ja 50-vuotiaiden rokotukset voisivat alkaa vapun tienoilla ja 40-vuotiaiden jo ennen kesää.

Nyt tilanne näyttää kuitenkin hieman toiselta, kun Astra Zenecan rokotetta ei laajenneta nuorempiin.

”Nyt näyttää siltä, että Astra Zenecan asiaa selvitetään vielä maailmalla ja Suomessa. Mitään nopeita päätöksiä ei varmaan tulla tekemään”, sanoo Aronkytö.

Hänen mukaansa tahti voi nyt viivästyä yhdellä tai kahdella, jopa kolmella viikolla tämän takia. Pfizerin rokotteen toimitus kuitenkin on ollut todella täsmällistä, joten kyllä rokotteita tulee Suomeen kuitenkin enemmän.

Tällä hetkellä ja jatkossa rokottaminen on pitkälti Pfizerin varassa, sanoo myös Ruotsalainen. Viimeisimmän tiedon mukaan Suomi on saamassa 615 000 Pfizerin rokotetta, jotka saataneen käyttöön kesäkuun loppuun mennessä – aiemmin kuin alun perin arvioitiin. Tämä paikkaa Astra Zenecan ja Johnson & Johnsonin vajetta.

”Pfizer tulee olemaan kansanrokote tällä hetkellä ja jatkossa. Pfizeria on tullut tasaisesti ja varmuudella. Pystymme laskemaan paljon sen rokotteen varaan.”

Ilta-sanomat kertoi Pfizerin saapuvasta suuresta rokotemäärästä aiemmin keskiviikkona.

Helsingissä ei vielä ole arvioitu Johnson & Johnsonin rokotteen viivästymisen seurauksia. Rokote oli suunniteltu joka tapauksessa otettavaksi käyttöön vasta hieman myöhemmin, kertoo Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen.

Uusin tieto siitä, että Astra Zenecaa ei vielä anneta alle 65-vuotiaille vaikeuttaa tilannetta Helsingissä.

”Astra Zenecalla ei voidakaan tehostaa kaikkia niitä, jotka ovat sen saaneet. Sen vuoksi Pfizeriakin tulee kulumaan eri lailla. Tämä laittaa uusiksi monta asiaa”, sanoo Lukkarinen.

Lukkarisen mukaan tällä hetkellä pohditaan esimerkiksi, voitaisiinko yli 65-vuotiaille antaa tehosterokotteena Astra Zenecaa, vaikka he olisivatkin aiemmin saaneet toisen rokotteen.

”Me emme ole hirveästi uskaltaneet eteenpäin suunnitella, koska rokotteiden saatavuudessa on ollut heittelyitä jo aiemmin.”

Lukkarinen ei halua arvioida, koska Helsingissä päästään rokottamaan esimerkiksi perustervettä keski-ikäistä väestöä.

THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio arvioi Helsingin Sanomille aiemmin, että Johnson & Johnsonia koskeva päätös ei heti vaikuta Suomen rokotustahtiin, mutta pitkittyessään se hidastaisi rokotusten etenemistä.

Toisaalta Euroopan komissio tiedotti keskiviikkona sopineensa Biontechin ja Pfizerin kanssa rokotetoimitusten aikaistamisesta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat