Suomessa harkitaan, voisiko Astra Zenecan rokotteita jakaa niitä haluaville nuoremmille – ”Vapaaehtoisia olisi mittava määrä”, arvioidaan Vantaalla - Kaupunki | HS.fi

Suomessa harkitaan, voisiko Astra Zenecan rokotteita jakaa niitä haluaville nuoremmille – ”Vapaaehtoisia olisi mittava määrä”, arvioidaan Vantaalla

Mitä kauemmin Astra Zenecan käyttöön liittyvät rajoitukset kestävät sitä enemmän pääkaupungin rokotustahti hidastuu.

Jätkäsaaren rokotuspisteessä annettiin keskiviikkona 14. huhtikuuta Pfizerin rokotetta.­

15.4. 15:14

Astra Zenecan rokotteen antaminen 65-vuotiaita nuoremmille vapaaehtoisille jakaa mielipiteitä pääkaupunkiseudulla.

Astra Zenecaa on tulossa Suomeen vielä yhteensä noin 1,2 miljoonaa annosta, mutta mikäli rokotetta ei varovaisuusperiaatteen vuoksi haluta antaa alle 65-vuotiaille, jää rokotetta yli. THL:n asiantuntijat kuitenkin pohtivat vielä linjan mahdollista muuttamista. Joissakin maissa on päätetty antaa kyseistä rokotetta myös nuoremmille vapaaehtoisille.

Vapaaehtoisuus ei ole peruste rokotteen saamiselle, jos rokote on asiantuntijoiden toimesta jostain syystä määrätty vain tietylle ikäryhmälle, sanoo Espoon johtava ylilääkäri Anu Mustakari.

Mustakari ei pidä tällaista menettelyä johdonmukaisena eikä vastuullisena toimintana kunnilta ja kaupungeilta.

Kun kerran Astra Zenecaan liittyviä riskejä on nyt arvioitu siten, että sitä ei haluta antaa alle 65-vuotiaille, niin miksi tätä linjaa muutettaisiin vapaaehtoisten kohdalla, Mustakari kysyy. Hän toivoo, että päätökset rokotuksista tehdään tutkimustietoon, tosiasioihin ja asiantuntija-arvioon perustuen.

”Minusta se nimenomaan lisää luotettavuutta, että meillä ei mennä laput silmillä vaan mahdollisiin riskeihin reagoidaan nopeasti ja ne minimoidaan ja mahdolliset uhkat otetaan vakavasti. Olen ylpeä siitä, että meillä toimitaan näin.”

Mikäli THL kuitenkin suosittelee valinnanvapautta alle 65-vuotiaiden osalta niin sama toteutuu silloin Mustakarin mukaan myös Espoossa.

Suomen rokotetilanne muuttui tällä viikolla epävarmemmaksi. Lääkeyhtiö Johnson & Johnsonin koronarokotteen käyttöönottoa ja toimituksia Eurooppaan on siirretty veritulppaepäilyiden vuoksi. Lisäksi keskiviikkona sosiaali- ja terveysministeriö, THL ja Fimea linjasivat Astra Zenacan kohderyhmän pysyvän entisellään, siis ikärajaa ei ainakaan toistaiseksi lasketa 65:stä.

Mitä kauemmin rajoitteet koskien Astra Zenecaa ja Johnson & Johnsonia kestävät, sitä enemmän rokotustahti voi hiipua. Pääkaupunkiseudun kunnista arvioitiin keskiviikkona HS:lle, että tahti näyttää nyt hidastuvan jonkin verran. Suurin osa rokotuksista kuitenkin nojaa edelleen Pfizerin rokotteeseen, jota on saatavilla odotetusti.

Jos Astra Zenecaa päätettäisiin vapaaehtoisuuteen perustuen jakaa myös nuoremmille, halukkaita todennäköisesti löytyisi. Näin arvelevat sekä Espoon Mustakari että Vantaan sosiaali- ja terveydenhuollon apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö.

”Kyllä olisi mittava määrä”, Aronkytö arvioi. ”Olen itse 56-vuotias ja voisin ottaa kyseisen rokotuksen.”

Aronkytö toivoo, että THL harkitsee vielä päätöstä ja mahdollisesti muuttaa nykyisen päätöksen rokotuksista.

Mustakari epäilee, että vapaaehtoisuudelle perustuvalla rokotuksella voisi olla erilaisia lieveilmiöitä.

”Varmasti on pieni ryhmä ihmisiä, jotka tulisivat ottamaan sen oman hyödyn ja motiivinsa vuoksi esimerkiksi työn tai matkustamisen tai muun seikan takia. Juuri siksi sitä ei mielestäni pidä jättää ihmisen oman harkinnan varaan. Ei kaikilla ole kykyä arvioida lääketieteellistä puolta.”

Aronkytö puolestaan ei usko tähän, sillä matkustamista rokotus ei edelleenkään mahdollista.

”Tarvitsemme rokotuskattavuutta, että yhteiskunnat avautuvat ja tässä voi auttaa jokainen. Yhden rokotus on monen etu”, Aronkytö kommentoi HS:lle sähköpostitse.

Selvää on, että jos nykyinen linjaus pitää, Astra Zenecan rokotetta jää kunnissa yli. Kuinka paljon, sitä on Espoon ja Vantaan asiantuntijoiden mukaan liian varhaista arvioida.

Espoossa kerätään parhaillaan tietoa siitä, kuinka kauan Astra Zenecalle on nykyisessä 65-vuotiaiden rokotusryhmässä kysyntää. Ajanvaraus rokotuksiin voi jossain vaiheessa hiipua ja osa rokotettavien ikäryhmästä jäädä vapaaehtoisesti ilman rokotusta. Siksi tässä vaiheessa on vaikea arvioida, kuinka paljon Astra Zenecaa tarkalleen tullaan käyttämään.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat