”Juna meni jo”, sanoo Husin johtajaylilääkäri rokotteiden kohdentamisesta pahimmille alueille - Kaupunki | HS.fi

”Juna meni jo”, sanoo Husin johtajaylilääkäri rokotteiden kohdentamisesta pahimmille alueille

Markku Mäkijärvi muistuttaa, että rokotteiden kohdentamista Uudellemaalle pyydettiin jo maaliskuussa.

Hoivakodissa työskentelevät Ruslan Ramazanov (vas.), 37, ja Olga Malmi, 43, odottivat rokotusvuoroaan Helsingin Messukeskuksessa huhtikuussa.­

16.4. 13:19

Rokotteiden kohdentaminen kriittisille epidemia-alueille, muun muassa Uudellemaalle, ei todennäköisesti muuta tilannetta kovinkaan merkittävästi, sanoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi. Rokotteita tulisi Mäkijärven käsityksen mukaan hyvin vähän ja liian myöhään.

”Yksilötasolla se voi muuttaa jonkun ihmisen tilanteen, mutta epidemian leviämisen kannalta se juna meni jo.”

Hallituksen esityksen mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) voisi jakaa arvionsa perusteella osan rokote-eristä pahimmille epidemia-alueille sen jälkeen kun 70 vuotta täyttäneet ja riskiryhmät ovat saaneet ensimmäisen rokotteensa.

Lue lisää: Hallitus päätti kohdentaa Astra Zenecan ja Modernan rokotteita pahimmille epidemia-alueille – ehtona se, että riskiryhmät ja iäkkäät ovat saaneet ensimmäisen rokotuksen

Säännöstä voidaan soveltaa käytännössä korkeintaan muutamia viikkoja, koska asetusmuutos on voimassa vain toukokuun loppuun asti.

Mäkijärvi on kuitenkin tyytyväinen, että Uudenmaan tilanne on huomioitu ja asiantuntijoita kuultu, vaikkakin liian myöhään.

”Olemme iloisia, että kohdentaminen on edes periaatteessa mahdollista. Ja otamme jokaisen rokoteannoksen ilomielin vastaan.”

Asiaa kommentoi tuoreeltaan myös Helsingin pormestari Jan Vapaavuori viestipalvelu Twitterissä.

”Ei kai tämä nyt voi näin mennä?” Vapaavuori ihmetteli.

Pahimmille epidemia-alueille kohdennettavat rokotteet olisivat Astra Zenecaa ja Modernaa.

Astra Zenecaa on todennäköisesti joka tapauksessa jäämässä yli Uudellamaalla, sillä toistaiseksi sitä ei saa antaa alle 65-vuotiaille.

Modernaa taas tulee Mäkijärven mukaan kaikkiaan Suomeen hyvin pieniä eriä, joten sen hyöty olisi hyvin vähäinen. Mäkijärven arvion mukaan kysymys on joistain sadoista rokotteista.

Lisäksi rokotteita voitaisiin kohdentaa Uudellemaalle vasta kun kaikki riskiryhmät ja iäkkäimmät on rokotettu. Mäkijärvi ei osaa sanoa, koska tämä tilanne saavutetaan.

Lue lisää: Miksi hallitus lykkäsi rokotusten alueellista painostusta? HS etsi vastausta, mutta törmäsi erikoiseen vastuun siirtelyn kehään

Rokotusten mahdollinen kohdentaminen on otettu esille jo maaliskuussa, ja asiantuntijat ovat suositelleet sitä jo 17. maaliskuuta, Mäkijärvi huomauttaa. Tästä on kulunut nyt kuukausi, ja sen toteutuminen vie vielä oman aikansa.

”Maaliskuussa totesimme, että kohdentamisesta olisi hyötyä. Sillä olisi voinut säästää monta tartuntaa, sairaalajaksoa ja kuolemia. Pandemia muuttuu niin nopeasti, että näin hitaalla toiminnalla sen kulkuun emme voi vaikuttaa.”

Myös sairaanhoitopiirin toimitusjohtaja Juha Tuominen otti Husin koronainfossa perjantaina kantaa rokotteiden kohdentamiseen pahimmille alueille. Hänen viestinsä oli sama:

”Olemme tyytyväisiä, että [hallituksen] asetus on tullut. Se myöskin kertoo, että ajamamme asia – että on tärkeä suojata henkiä epidemia-alueilla – on hyväksytty.”

Kun asetus on voimassa vain määräajan, voi olla, että asetusta ei ehditä ottaa käyttöön, Tuominen sanoi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat