30-vuotias espoolaismies saalisti somesta nuoria tyttöjä: uhreja tunnistettiin yhteensä 43 - Kaupunki | HS.fi

30-vuotias espoolaismies saalisti somesta nuoria tyttöjä: uhreja tunnistettiin yhteensä 43

Helsingin hovioikeus päätyi pitämään miehen tekoja törkeinä yhdeksän lapsen seksuaalisen hyväksikäytön osalta.

16.4. 16:05

Helsingin hovioikeus on antanut ratkaisunsa Espoon hyväksikäyttösarjassa. Hovioikeus muutti miehen rangaistusta ankaroittamalla yhdeksän tuomiota perusmuotoisista lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä törkeiksi.

Hovioikeus ei kuitenkaan korottanut miehen saamaa rangaistusta.

Tapauksessa on kyse laajasta lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten sarjasta, josta Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus antoi tuomionsa tammikuussa 2020.

Käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1990 syntyneen espoolaisen Kemal Altunasin tuolloin vankeuteen neljäksi vuodeksi ja kolmeksi kuukaudeksi. Miehen syyksi luettiin 36 lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä, lapsen seksuaalisen hyväksikäytön yritys, sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittäminen sekä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapito.

Tuomittu etsi uhrinsa sosiaalisen median kautta muun muassa Instagramista ja Snapchatista.

Rikokset tapahtuivat vuosina 2017–2019. Uhreja pystyttiin oikeuden mukaan tunnistamaan kaikkiaan 43, ja he olivat rikosten tapahtuma-aikaan 8–14-vuotiaita tyttöjä.

Näissä keskusteluissa mies pyysi uhreilta alastonmateriaalia ja lähetti vastaavaa materiaalia heille.

Hovioikeus päätyi ratkaisussaan pitämään tuomitun tekoja yhdeksässä syytekohdassa törkeinä, sillä tekijä oli saanut uhrit toimimaan aktiivisesti ja käyttämään välineitä omassa hyväksikäytössään. Tämä on hovioikeuden arvion mukaan epäilemättä lisännyt lasten kokemaa häpeää.

Törkeyden puolesta puhuu hovioikeuden tuomion lisäksi se, että tekijä on suunnitelmallisesti tallentanut uhreilta saamaansa materiaalia uhrien tietämättä ja siirtänyt materiaalia edelleen tietokoneelleen.

Mies ei tavannut uhrejaan kasvokkain. Hän oli kuitenkin ehdottanut tapaamista ainakin osalle uhreista. Kaikkiin rikoksiin on merkitty tapahtumapaikaksi Espoo, mutta uhrit ovat eri puolilta Suomea.

Rikokset tulivat poliisin tietoon tammikuussa 2019, kun poliisiin otti yhteyttä yksi uhrien vanhemmista.

Ilmoituksen mukaan tuntematon mieshenkilö oli lähestynyt ilmoittajan yhdeksänvuotiasta lasta Instagramissa lähettämällä tälle seksuaalista materiaalia.

Poliisi löysi esitutkinnan aikana tekijän puhelimesta ja tietokoneelta hänen tallentamaansa materiaalia uhrien lähettämistä viesteistä.

Lisäksi tekijän tietokoneelta löydettiin internetistä ladattua CAM-materiaalia eli lapsen hyväksikäyttöä esittävää kuva- ja videomateriaalia.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat