Aikainen valomerkki ja asiakasrajoitukset masentavat ravintoloitsijoita Helsingissä: ”Monelle paikalle sama kuin olisi kiinni kokonaan” - Kaupunki | HS.fi

Aikainen valomerkki ja asiakasrajoitukset masentavat ravintoloitsijoita Helsingissä: ”Monelle paikalle sama kuin olisi kiinni kokonaan”

Ruokaravintolat saavat olla auki iltaseitsemään, alkoholipainotteiset ravintolat kuuteen.

Ravintola Plein Vallilassa.­

16.4. 16:35

Ravintolat saavat avata ovensa Uudellamaalla ensi maanantaina kuuden viikon sulun jälkeen.

Anniskelu on kuitenkin lopetettava jo kello 17 ja alkoholipainotteisten ravintoloiden ovet suljettava iltakuudelta. Ruokaravintolat saavat olla auki tunnin pidempään, kello 19:ään saakka.

Myös asiakasmääriä rajoitetaan: alkoholipainotteisissa ravintoloissa asiakasmäärää rajataan kolmannekseen tavallisesta ja muissa ravintoloissa puoleen.

Henkilökunnan on ravintoloissa ohjattava asiakkaat paikoilleen.

Lue lisää: Hallitus linjasi: Anniskelu päättyy maanantaista alkaen pahimmilla tautialueilla kello 17, ruokaravintolat kiinni kello 19

Rajoitusten asteittainen purkaminen voi siis olla monille ravintoloitsijoille laiha lohtu, varsinkin jos ravintolan toiminta painottuu ilta-aikaan.

Vallilalaisen Plein-ravintolan omistaja Henri Bäckman kertoo, että vaikka ravintola voikin avata ovensa lounasaikaan, Bäckmanin mukaan toiminta jää silti murto-osaan normaalista ja työmääräkin vain puoleen.

”Normaalisti me toimimme illalla, ja alkoholi on puolet myynnistä. En tiedä, lähteekö ihmiset brunssimeiningillä liikkeelle lauantaisin, mutta se tulee olemaan murto-osa siitä mitä normaalisti”, sanoo Bäckman.

Plein avaa ovensa alustavasti lounaskäyttöön 27. huhtikuuta, kertoo ravintolapäällikkö Minna Huttunen. Ensi viikko tulee Huttusen mukaan turhan nopeasti, sillä ravintolan henkilökuntaa on lomautettuna.

Pleinin lisäksi Bäckman omistaa Kalliossa ravintola Winon, joka nimensä mukaisesti on erikoistunut viinien tarjoiluun.

”Sitä ei varmaan pysty avaamaan ollenkaan, kun se on niin iltapainotteinen.”

Helsingin keskustassa sijaitseva suosittu irlantilaispubi Molly Malone’s ei aio avata oviaan ollenkaan, sillä liiketoiminnan kannalta se ei ole kannattavaa, kertoo ravintolan omistavan yrityksen Marainvest N&K:n toimitusjohtaja Petri Naumanen.

”Onhan tämä naurettavaa, että ei saa olla myöhempään auki. Tämä vastaa monelle paikalle samaa, kuin se olisi kiinni kokonaan”, Naumanen sanoo.

Naumanen toivoo, että hallitus käsittelisi aukioloaikoja uudestaan aikaisemmin kuin kahden viikon kuluttua.

”Toivoisin vähän nopeampaa reagointia ja positiivisempaa vinkkiä tulevasta, selkeämpää linjaa.”

Ravintola-alaa edustavan järjestön Maran toimitusjohtaja Timo Lappi pitää ankaria rajoituksia perusteettomina.

”Rajoitustoimet eivät mahdollista kannattavaa liiketoimintaa illallista tarjoileville ravintoloille eikä pubeille. Suuri osa niistä on pakotettu jatkamaan sulkutilaa”, sanoo Lappi järjestön tiedotteessa.

”Illallisruokaravintolat olisivat voineet avata ovensa ja kutsua työntekijöitään työttömyyskortistosta töihin, jos hallitus olisi noudattanut sosiaali- ja terveysvaliokunnan kantaa ja sulkenut ravintolat vasta klo 21 edellyttäen, että anniskelu olisi loppunut klo 20.”

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta otti aiemmin asiaan kantaa mietinnössään ja sanoi, että ruokaravintoloiden sulkemisen ennen kello iltayhdeksää pitäisi olla ”erityisen korkean kynnyksen takana”.

”Ravintoloiden terasseille olisi pitänyt antaa jo tässä vaiheessa laajemmat anniskelu- ja aukioloajat”, sanoo Lappi.

Hänen mukaansa valtio ei myöskään ole tukenut ravintolayrittäjiä tarpeeksi epidemian aikana.

”Valtion maksamat tuet ovat olleet erittäin pieniä verrattuina niihin valtaviin tappioihin, joita matkailu- ja ravintola-alan yritykset ovat kärsineet. Esimerkiksi ravintolayrityksille vuonna 2020 maksetut tuet ovat vain noin 11 prosenttia liikevaihdon menetyksestä. Hallituksella on velvollisuus jatkaa sulkemiskorvauksen tyyppistä tukea 11 maakunnassa oleville ravintolayrityksille”, sanoo Lappi.

Uudet rajoitukset ovat voimassa maakunnissa, joissa koronaepidemiatilanne on vakavin.

Uudenmaan lisäksi tällaisia maakuntia ovat Kanta-Häme, Varsinais-Suomi, Satakunta, Pirkanmaa, Päijät-Häme, Kymenlaakso, Etelä-Karjala, Etelä-Savo, Keski-Suomi ja Pohjanmaa.

Muissa maakunnissa, joissa tartuntatilanne on parempi, rajoitukset ovat lievempiä ja ravintolat saavat olla auki jopa kello 23 asti.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat