Tartuntatauti­päivärahojen hakemuksissa on ruuhkaa pääkaupunki­seudulla: päätöksen saamiseen voi mennä jopa kuukausi - Kaupunki | HS.fi

Tartuntatauti­päivärahojen hakemuksissa on ruuhkaa pääkaupunki­seudulla: päätöksen saamiseen voi mennä jopa kuukausi

Pääkaupunkiseudulla puretaan nyt aikaisemmin suureksi nousseiden tartuntojen ja altistuneiden määrän aiheuttanutta jonoa karanteenipäätöksissä.

Kelan palvelupiste Helsingissä.­

17.4. 12:48

Tartuntatautipäivärahoissa on viivästyksiä pääkaupunkiseudulla.

Työntekijä voi saada ansionmenetyksistä tartuntatautipäivärahaa, jos lääkäri määrää häntä olemaan poissa töissä, karanteenissa tai eristyksessä, koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Kela maksaa tartuntatautipäivärahan työnantajalle, jos työnantaja on maksanut työntekijälle palkkaa eristyksen tai karanteenin ajalta. Jos työnantaja ei ole maksanut työntekijälle palkkaa eristyksen tai karanteenin ajalta, niin Kela maksaa tartuntatautipäivärahan suoraan työntekijälle.

Tartuntatautipäivärahaa varten tarvitaan kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavan lääkärin päätös. Koronaviruksen takia päätöksiä on kirjoitettu tänä vuonna ennätyksellisen paljon, ja tartuntatautiyksiköissä on ollut poikkeuksellisen kiireistä.

Helsingin epidemiologisen toiminnan ylilääkäri Sanna Isosomppi kertoo sähköpostitse, että aikaisemmin pääkaupunkiseudulla suureksi nousseet tartuntojen ja altistuneiden määrät ovat aiheuttaneet viivettä eristys- ja karanteenipäätösten tekemiseen.

Nyt, kun tartuntojen ja altistuneiden määrät ovat laskeneet, myös eristys- ja karanteenipäätösten jonoa päästään purkamaan, Isosomppi kertoo.

”Tällä hetkellä postitamme maaliskuun lopussa ja huhtikuun alussa tehtyjä päätöksiä. Siellä on joukossa valitettavasti myös sellaisia päätöksiä, joissa altistuminen on tapahtunut kuukausi sitten.”

Viivettä on Isosompin mukaan osassa tapauksissa varsinkin, jos ne ovat tulleet sairaanhoitopiirille tiedoksi toisesta kunnasta.

”Ymmärrämme hyvin, että esimerkiksi kuukauden viive on liian pitkä. Teemme kaikkemme, että pystyisimme nopeuttamaan päätösten tekemistä.”

Osa työnantajista hyväksyy työntekijän oman ilmoituksen tartunnasta tai altistuksesta siten, että virallinen päätös toimitetaan työnantajalle jälkeenpäin. Kaikissa tilanteissa tämä ei ymmärrettävästi ole kuitenkaan mahdollista, Isosomppi lisää.

Isosompin mukaan kaikille halukkaille tarjotaan myös mahdollisuutta vastaanottaa eristys- tai karanteenipäätös suojatulla sähköpostilla.

Myös Kelassa ruuhkaa riittää. Tällä hetkellä noin 12 000 tartuntatautipäivärahaan liittyvää hakemusta odottavat ratkaisua, kertoo Kelan etuuspäällikkö Milla Kaitola.

Kaitolan mukaan Kelaan on hyvä laittaa heti hakemus, kun määräys karanteenista tai erityksestä on annettu tiedoksi ja tiedetään että etuutta tullaan hakemaan, vaikka virallinen karanteenipäätös vielä puuttuisi.

”Hakemusten ratkaisemista viivästyttää Kelassa erityisesti puuttuvat tiedot ansionmenetyksestä eristys- tai karanteenimääräyksen ajalle. Työnantajaa kannattaa pyytää toimittamaan tiedot ansionmenetyksestä Kelaan mahdollisimman nopeasti.”

Kelan hakemuksen käsittelyaika on noin kolme viikkoa.

”Paljon on töitä, mutta aika hyvin ollaan pysytty pinnalla verrattuna siihen, kuinka paljon on hakemuksia. Yritetään täälläkin parhaamme, niin kuin kaikki tahot.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat