Ilmanlaatu voi Helsingissä lähipäivinä heiketä, ja käynnissä on myös siitepölykausi: allergikoille suositellaan FFP2-maskia - Kaupunki | HS.fi

Ilmanlaatu voi Helsingissä lähipäivinä heiketä, ja käynnissä on myös siitepölykausi: allergikoille suositellaan FFP2-maskia

Allergian ja koronaviruksen oireet muistuttavat toisiaan. Koronatestiin hakeutumista suositellaan matalalla kynnyksellä, vaikka kärsisi keväisin allergioista.

Katupöly heikentää ilmanlaatua Helsingissä varsinkin keväisin. Samaan aikaan ilmassa on siitepölyä.­

17.4. 20:43

Ilmanlaatu saattaa lähipäivinä Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla paikoin heikentyä.

Meteorologi Ville Siiskonen Ilmatieteen laitokselta kertoo, että sääolosuhteet ilmanlaadun heikkenemiselle ovat olleet otolliset jo parin päivän ajan, ja sama tilanne jatkuu tulevina päivinä.

”Suomen yllä on korkeapainealue, tuulet ovat heikkoja, ja yöllä lämpötila pääsee laskemaan. Sitä kautta muodostuu pintainversio, jolloin katupöly ei pääse juurikaan sekoittumaan ja ilmanlaatu heikkenee”, Siiskonen kertoo.

Siiskosen mukaan ilmanlaadun heikkeneminen riippuu siitä, kuinka paljon kadulla on katupölyä. Sää jatkuu kuitenkin ensi viikon puoliväliin saakka heikkenemiselle otollisena eli aurinkoisena ja kuivana. Tuulen ennustetaan olevan heikkoa ja kohtalaista.

”Etenkin päiväsaikaan liikenteen nostattaman katupölyn vuoksi ilmanlaatu heikkenee.”

Ilmaa puhdistavia sateita on odotettavissa mahdollisesti viikon loppupuolella.

Kuluvan viikonlopun aikana ilmanlaatu on pysynyt pääkaupunkiseudulla pääosin hyvänä tai tyydyttävänä, mutta paikallisia heikentymisiä on ollut. Esimerkiksi Matinkylän mittauspisteessä ilmanlaatu oli perjantai-iltana erittäin huono ja Töölön tullin mittauspisteessä lauantaina välttävä.

Katupölyn lisäksi ilmassa on tällä hetkellä siitepölyä. Allergia-, iho- ja astmaliiton toiminnanjohtajan Paula Hellemaan mukaan koivun ja lepän siitepölykaudesta odotetaan runsasta.

Turun yliopiston siitepölytiedotuksen mukaan Uudellamaalla oli lauantain aikana ilmassa lepän siitepölyä kohtalaisesti tai runsaasti.

Sekä katupöly että siitepöly voivat aiheuttaa koronaviruksen kaltaisia oireita, kuten aivastelua ja nenän vuotamista.

”Kuumeilu ja lihassäryt sen sijaan eivät ole allergiaa. Allergiaoireet jatkuvat tavallisesti yhtäjaksoisesti.”

Hellemaan mukaan koronavirustestiin on tärkeää hakeutua, ellei voi olla täysin varma, että oireet johtuvat allergiasta.

”Jos kerran otettu koronatesti on negatiivinen ja oireet lievenevät antihistamiinilla, ei testeissä tarvitse juosta jatkuvasti, vaikka oireet jatkuisivat.”

Hellemaan mukaan hengityssuojaimet suojaavat myös siitepölyltä ja katupölyltä. Hänen mukaansa allergikkojen kannattaa käyttää FFP2-standardin hengityssuojainta, koska se asettuu tiiviisti kasvoille ja suojaa näin siitepölyltä ja katupölyltä.

Tavallinen kirurginen kasvomaski antaa jonkin verran suojaa, mutta sen reunat eivät ole yhtä tiiviit, vaan siitepölyä pääsee kasvoille.

Myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) mukaan koronavirustestiin kannattaa mennä, vaikka oireet muistuttaisivat aiemmilta keväiltä tuttuja allergiaoireita.

Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kommentoi HS:lle maaliskuun lopussa, että koronatestiin saa mennä pienimmästäkin hengitystie­oireesta. Testi- ja näytteenotto­kapasiteettia riittää Lehtosen mukaan hyvin.

”Jos tulee jonkinlaista ärsytysoiretta, joka matkii hengitystie­oiretta, testiin voi mennä matalalla kynnyksellä, vaikka lopulta kyseessä olisikin allergiaoire. Oireita voi olla hyvin vaikea erottaa toisistaan”, Lehtonen sanoi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat