Nissbackan kartanon alueella paloi viikonloppuna 1800-luvulla rakennettu sauna: ”Tuollaista rakennusta ei saa millään tempulla takaisin” - Kaupunki | HS.fi

Nissbackan kartanon alueella paloi viikonloppuna 1800-luvulla rakennettu sauna: ”Tuollaista rakennusta ei saa millään tempulla takaisin”

Palon syttymissyy on toistaiseksi epäselvä.

Saunarakennus paloi maan tasalle. Rakennus kuului kuvassa sijaitsevalle vanhalle talonmiehenmökille.­

18.4. 20:11

Vantaan Sotungissa Nissbackan kartanolla, Laila Pullisen veistospuiston ja kotimuseon alueella paloi perjantain ja lauantain välisenä yönä vanha, 1800-luvulla rakennettu saunarakennus.

Kartanoalueella asuva Jean Ramsay kertoo, että hän sai tietää palosta aluksi ensimmäiseksi Facebookista Hakunilan paikallisen puskaradio­ryhmän kautta.

”Heräsin neljän aikaan ja katsoin Facebookia. Joku oli laittanut Hakunila-ryhmään, että alueella palaa joku ’lato’. Siinä vaiheessa rupesi tulemaan kylmä hiki.”

Ramsay asuu kartanon vanhassa pehtoorintalossa, joka toimii nykyään päärakennuksena. Palanut saunarakennus sijaitsee noin 100 metrin päässä kartanon päärakennuksesta.

Ramsay kertoo vetäneensä yöllä kumisaappaat jalkaan ja lähteneensä tarkastamaan kartanoalueen rakennuksia.

Sauna oli tässä vaiheessa ehtinyt palamaan jo täysin, ja paikalla oli Ramsayn mukaan kaksi vapaapalokunnan ihmistä.

”Kohtasin siellä tämän surullisen näyn”

Palanut rakennus oli Ramsayn mukaan vanha väensauna. Se kuului kartanoalueella sijaitsevalle vanhalle talonmiehenmökille, jonka vieressä se sijaitsi.

Ramsay kertoo, että hänen vävynsä on remontoinut mökkiä viime aikoina, sillä tämä on muuttamassa siihen perheensä kanssa. Hirsinen, punamullattu rakennus oli Ramsayn mukaan sisältä terveessä kunnossa, ja sitä olisi alettu remontoimaan seuraavaksi.

Sauna ei ole Ramsayn mukaan ollut käytössä vuoden 2008 jälkeen. Sen ovet oli ruuvattu kiinni ja ikkunoihin vedetty vanerit.

Kyse ei kuitenkaan ole ollut autiotalosta, vaan rakennus oli osa Nissbackan historiallista kartanoaluetta. Kartanoalueella sijaitsee Laila Pullisen veistospuisto ja kotimuseo. Siellä on esillä Ramsayn äidin, edesmenneen kuvanveistäjä Laila Pullisen töitä. Kartanoalueen rakennukset on Ramsayn mukaan suojeltu asemakaavassa.

Saunarakennus oli osa kokonaisuutta, jota Ramsay vanhempiensa jalanjäljissä suojelee.

”Laila aina sanoi sitä, että kun yritetään suojella kokonaisuutta, niin jokainen osa sitä on tärkeä. Vaikka saisi mitä vakuutusmaksuja, niin tuollaista rakennusta ei saa millään tempulla takaisin.”

Palanut sauna oli hirsinen rakennus 1800-luvulta.­

Ramsayn mukaan poliisit kävivät lauantaina koirapartion kanssa paikanpäällä. Ramsay kertoo koirien merkanneen kaksi kohtaa, joissa olisi käytetty sytykkeenä palavaa nestettä.

HS ei tavoittanut Itä-Uudenmaan poliisia kommentoimaan, tutkivatko he palon syttymissyytä.

Palossa ei Ramsayn mukaan koitunut henkilövahinkoja. Hän huomauttaa kuitenkin, että palo tapahtui ruohikkopalovaaran aikana. Uudellamaalla ja pääkaupunkiseudullakin on syttynyt viikonlopun aikana useita maastopaloja.

Pahimmassa tapauksessa palo olisi siis voinut lähteä leviämään.

”Siinä on vieressä kaatuneita puita, jotka olisivat saattaneet syttyä. Siinä olisi voinut humahtaa koko mäki tuleen.”

Palon syttymissyy on toistaiseksi epäselvä.

Veistospuiston alueella on kuitenkin tapahtunut aiemminkin ilkivaltaa. HS kirjoitti tuhotöistä vuonna 2017, jolloin vanha talonmiehenmökki yritettiin polttaa ja nyt palaneeseen saunaan murtauduttiin. Myös Laila Pullisen ateljeehen murtauduttiin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat