Vantaalle suunnitellaan uutta lukiota, selvityksen mukaan paras sijainti olisi Aviapolis - Kaupunki | HS.fi

Vantaalle suunnitellaan uutta lukiota, selvityksen mukaan paras sijainti olisi Aviapolis

Myös Kivistöä ja Hakunilaa pidetään vaihtoehtoina uudelle lukiolle.

Aviapoliksesta suunnitellaan asuinaluetta 20 000 ihmiselle.­

18.4. 21:33

Vantaalle suunnitellaan uutta lukiota. Kaupunginvaltuuston teettämän selvityksen mukaan paras paikka uudelle lukiolle olisi Aviapoliksen alue.

Selvityksessä perustellaan Aviapolista parhaana vaihtoehtona muun muassa alueen hyvien liikenneyhteyksien vuoksi.

”Aviapoliksen alue tulee kasvamaan tulevaisuudessa huomattavasti, jolloin lukiokoulutuksen sijoittaminen alueen ydinkeskustaan ja aseman ja ratikan välittömään läheisyyteen takaa lukion saavutettavuuden parhaiten”, selvityksessä todetaan.

Muita vaihtoehtoja uudelle lukiolle olisivat selvityksen mukaan Kivistö ja Hakunila. Kivistössä lukion paikaksi on kaavailtu Kivistön nykyisen aseman tai tulevan Lapinkylän aseman ympäristöä, ja Hakunilassa taas entisen Hevoshaan koulun tonttia.

Vantaan opetuslautakunta käsittelee selvitystä kokouksessaan maanantaina. Viime keskiviikon kokouksessaan lautakunta jätti asian pöydälle.

Uuteen kouluun tarvitaan lukiopaikat 700 opiskelijalle. Väestöennusteen mukaan vuonna 2030 mennessä Vantaalla on 1 236 lukioikäistä opiskelijaa enemmän kuin vuonna 2020.

Selvityksessä todetaan kuitenkin, että alueellisesti suurin lukioikäisten väestönkasvu ei kohdistu Aviapoliksen alueelle, vaan eniten Myyrmäen suuralueelle ja seuraavaksi eniten Tikkurilan suuralueelle.

Lukioikäisen väestön odotetaan selvityksen mukaan kasvavan vuoteen 2030 mennessä suuralueittain seuraavasti: Myyrmäkeen tulisi 278 lukioikäistä lisää, Tikkurilaan 230, Hakunilaan 198, Kivistöön 194 ja Aviapolikseen 72.

Uuden lukion rakentamista suunnitellaan aloitettavaksi vuonna 2024, ja opiskelu uudessa rakennuksessa vuonna 2026. Lukion rakentamisen kustannusarvio on 28 miljoonaa euroa.

Äidinkielen opettaja Satu Kiiskinen Tikkurilan lukiossa vuonna 2019.­

Vantaalla on vireillä myös muita mittavia toisen asteen oppilaitosten rakennushankkeita.

Tikkurilan Jokiniemeen suunnitellaan oppimiskampusta, jonne tulisi sekä ammattiopisto Varian opiskelijoita että lukio-opiskelijoita. Kampukselle tulevat 300 lukio-opiskelupaikkaa kuuluisivat Tikkurilan lukiolle.

Myös ruotsinkielisen lukion Helsinge Gymnasiumin siirtämistä Jokiniemen kampukselle suunnitellaan. Nykyään Helsinge Gymnasium sijaitsee Helsingin pitäjän kirkonkylässä.

Oppimiskampuksen rakentamisen kustannusarvio on 50 miljoonaa euroa.

Ammattiopisto Varialle suunnitellaan myös uutta toimipistettä Vehkalaan. Vehkalaan tulisi opiskelupaikkoja muun muassa logistiikan alalle ja lentokoneasentaja­linjalle. Vehkalan toimipiste on tarkoitus saada käyttöön vuonna 2024, ja uudisrakennuksen kustannusarvio on vajaat 83 miljoonaa euroa.

Vantaan kaupunki on jo aiemmin linjannut tavoitteeksi, että Varia toimii kahdessa toimipisteessä syyslukukaudesta 2026 alkaen. Suunnitelmien mukaan nykyisistä Myyrmäen, Tikkurilan ja Aviapoliksen toimipisteistä luovuttaisiin. Varia toimisi jatkossa Vehkalassa sekä Jokiniemessä ja Hiekkaharjussa.

Vantaalla on tällä hetkellä tarjolla merkittävästi vähemmän lukioiden aloituspaikkoja kuin pääkaupunkiseudulla keskimäärin, selvityksessä todetaan.

Vantaalla lukiopaikkoja on tällä hetkellä tarjolla noin 52 prosentille peruskoulun päättävästä ikäluokasta, kun esimerkiksi Helsingissä ja Espoossa aloituspaikkoja on tarjolla noin 60 prosentille ikäluokasta.

Vantaan lukiot ovat myös kooltaan valtakunnallista keskiarvoa suurempia. Selvityksessä todetaan, että valtakunnallisesti keskimääräinen opiskelijamäärä lukioissa on 275 opiskelijaa. Vantaalla suomenkielisten päivälukioiden keskimääräinen opiskelijamäärä on 735 opiskelijaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat