Ensimmäiset asiakkaat odottelivat Helsingin terasseilla jo ennen aamuyhdeksää: ”Kyllä tätä on odotettu” - Kaupunki | HS.fi

Ensimmäiset asiakkaat odottelivat Helsingin terasseilla jo ennen aamuyhdeksää: ”Kyllä tätä on odotettu”

Ravintolat pääsivät maanantaiaamuna avaamaan ovensa koko maassa kuuden viikon kiinniolon jälkeen.

Timo Marjatsalo (vas.) ja Urho Sveholm olivat saapuneet ravintola Siima Baarin terassille nauttimaan aamuauringosta, oluesta, kahvista ja munkista.­

19.4. 10:47 | Päivitetty 19.4. 12:20

”Tätä on odotettu!” kommentoi Timo Marjatsalo ravintola Siima Baarin terassilla Vaasankadulla.

Marjatsalo oli tullut Helsingin Alppiharjussa sijaitsevan ravintolan terassille yhdessä ystäviensä kanssa heti aamuyhdeksältä. Seurueessa nautittiin olutta, munkkia ja kahvia. Sää suosi maanantaina terassikauden aukeamista, sillä Helsingissä aurinko paistoi täydeltä terältä.

Siiman terassi kylpi avaamisen aikaan auringonpaisteessa.

”Taisin olla kahta minuuttia vaille paikalla”, Marjatsalo kertoi.

Vilkkaana ravintolakatuna tunnetulla Vaasankadulla oli tuotu tuoleja ja pöytiä muidenkin ravintoloiden edustoille. Aamulla väkeä näkyi kuitenkin vielä harvakseltaan. Myös Helsinginkadulla ravintoloita oli auki heti aamusta.

Sofia Sohlberg (oik.) ja Anna Ahdekivi olivat sopineet treffit Helsinginkadulle Meli Cafe & Bakery -kahvilan terassille heti, kun baarisulku maanantaiaamuna loppui. Terassilta he suuntasivat etäluennoille.­

Ystävykset Sofia Sohlberg ja Anna Ahdekivi olivat sopineet tapaavansa aamukahvilla ennen etäluentoja. He molemmat opiskelevat ympäristöekologiaa Helsingin yliopistossa.

Kevät on ollut etäkouluineen ja rajoituksineen välillä yksinäinen.

”On kaivannut sitä, että pääsisi kirjastoihin opiskelemaan ystävien kanssa. On se ollut hankalaa, kun olemme omissa yksiöissä eikä ystäviä ole pystynyt näkemään”, Sohlberg kertoi.

”Kaksi viikkoa sitten oli vielä aivan eri fiilis kuin nyt. Nyt on luottavainen olo, että kyllä tämä tästä”, Ahdekivi sanoi.

Helsingin Hermannissa sijaitsevalla Teurastamolla oli aamupäivällä tekemisen meininkiä. Useat ravintoloitsijat valmistelivat terassiensa avaamista lounasruokailijoita varten.

B-Side Barin terassilla palaveerattiin tulevan viikon aukioloista ja viime hetken siivouksista.

”Onhan tässä ihan hyvä fiilis. Nyt ollaan auki kolme tuntia päivässä, joista kaksi tuntia on tarjoilua”, kertoo baarin osakas Vesa Virtanen.

Viikonloppuisin baarin ovet on tarkoitus avata jo puolilta päivin.

Terassin siivoamista aloittelemassa olleet baarimikot kertoivat olleensa lomautettuina koko sulun ajan. Nyt töitä on tiedossa rajoitettuina aukioloaikoina.

Mitri Maarajärvi lakaisi aamulla Teurastamon B-Side Barin terassia.­

”Vähän sääriippuvaisia ollaan tällä hetkellä. Toivottavasti tautitilanne tästä nyt rauhoittuu”, sanoo baarityöntekijä Roni Kunnas.

Maanantaiaamuna ravintolat pääsivät avaamaan ovensa koko maassa kuuden viikon kiinniolon jälkeen. Ravintoloiden aukioloaikoja on kuitenkin rajoitettu pahimmilla koronavirusepidemian alueilla.

Rajoitusalueilla anniskeluravintolat voivat olla auki iltakuuteen ja ruokaravintolat iltaseitsemään. Alkoholin tarjoilun täytyy loppua ravintoloissa kello 17.

Ruokaravintoloissa on käytössä puolet asiakaspaikoista ja anniskeluravintoloissa kolmasosa paikoista.

Kaikki ravintolat eivät vielä avaa oviaan, vaikka se olisi mahdollista. Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Mara on arvioinut, että osa ainakin illallisravintoloista ja pubeista pysyy edelleen kiinni, koska tiukat rajoitukset eivät mahdollista kannattavaa liiketoimintaa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat