Ääneti liikkuva robotti lakaisee öisin katuja eteläisessä Helsingissä - Kaupunki | HS.fi

Ääneti liikkuva robotti lakaisee öisin katuja eteläisessä Helsingissä

Sähköinen lakaisurobotti aloittaa toimintansa Jätkäsaaressa ja Baanalla.

Trombia autonominen lakaisurobotti Oodin edessä.­

19.4. 14:04

Kadunlakaisurobotti lakaisee lähipäivinä Helsingin eteläistä pyöräväylä Baanaa sekä Välimerenkatua Jätkäsaaressa.

Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Stara ja kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki kokeilevat kuopiolaisen Trombia Technologies -yhtiön kanssa lakaisurobotin soveltuvuutta kaupunkiympäristöön. Kokeilu tehdään välillä 19.–27. huhtikuuta arki-iltaisin ja -öisin.

Helsinki kertoo tiedotteessaan, että sähköinen lakaisukone ei häiritse asukkaita öiseen aikaan, sillä siitä ei lähde ääntä. Jätkäsaari on valikoitunut kohteeksi, koska ”älykaupungin” ominaisuuksien perusteella ja siksi, että alue vertautuu moniin maailman isoihin kaupunkeihin.

”Jätkäsaari yöaikaan näyttää, mitä kaupunkiympäristössä automaatiolla voidaan oikeasti saavuttaa”, kommentoi Trombia Technologiesin toimitusjohtaja Antti Nikkanen Helsingin kaupungin tiedotteessa.

Lakaisurobottia on aiemmin kokeiltu Espoossa.

Kokeilujakson aikana testataan robotin melutasoa, sen puhdistustehoa ja rajoitteita kaupunkiympäristössä toimimisessa.

Robotti on isokokoinen ja hiljainen, ja osaa havaita esimerkiksi edessään olevat jalankulkijat ja pysähtyä tarvittaessa. Forum Virium Helsingin projektipäällikkö Janne Rinne kertoo tiedotteessa, että kokeilun taustalla ovat Helsingin ilmastotavoitteet: sähkökäyttöinen lakaisurobotti korvaa lakaisukoneita.

Trombia Free on kaupungin tiedotteen mukaan maailman ensimmäinen täysitehoinen, sähköinen ja autonominen lakaisukone. Päästötön kone kuluttaa 15 prosenttia perinteisen lakaisukoneen energiasta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat