Naapurustojen jakautuminen hyvä- ja huono-osaisiin vetää syvää railoa koulujen oppimis­tuloksiin Helsingin seudulla: ”Määrittelee oppilaiden koko koulu­historiaa”

HS kysyy perheiltä kouluvalinnoista. Suuri osa Helsingin, Espoon ja Vantaan huono-osaisuusriskin kouluista sijaitsee syrjäytyvissä kaupunginosissa. Koulujen tasoeroja tutkinut apulaisprofessori sanoo, että tarvittaisiin kipeästi mittaria, joka hälyttäisi, kun koulun tilanne vajoaa alle sovitun tason.

Suomessa ei ole julkaistu koulukohtaisia tietoja oppimistuloksista. Se on kaupunkimaantieteen apulaisprofessorin Venla Berneliuksen mielestä viisas linja, koska ”rankinglistoiksi” usein koettavat tiedot ovat muualla johtaneet koulujen alikehityksen kierteeseen.

28.4.2021 2:00 | Päivitetty 28.4.2021 11:21

Syrjäytymiskierteessä olevilla kaupunkialueilla lasten ja nuorten henkinen etäisyys naapurikaupunginosan lukioon voi olla valtava.

Kaupunkimaantieteen apulaisprofessori Venla Bernelius on vastikään selvittänyt, että osa Helsingin, Espoon ja Vantaan naapurustoista on monella mittarilla jäänyt jopa yli kahden vuoden koulunkäyntiä vastaavan määrän jälkeen verrattuna seudun parhaiten menestyviin kouluihin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat