Kymmeniä koiria huonoissa oloissa pitänyt nainen tuomittiin ehdolliseen vankeuteen ja pitkään eläinten­pitokieltoon - Kaupunki | HS.fi

Kymmeniä koiria huonoissa oloissa pitänyt nainen tuomittiin ehdolliseen vankeuteen ja pitkään eläinten­pitokieltoon

Oikeuden mukaan koirien turkit olivat takkuisia ja osin ulosteen tahrimia. Se ei pitänyt uskottavana kertomusta siitä, että tällaiset olosuhteet olisivat olleet väliaikaiset.

27.4. 19:19

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi tiistaina naisen kymmenen kuukauden mittaiseen ehdolliseen vankeusrangaistukseen törkeästä eläinsuojelurikoksesta ja salakuljetuksesta. Helsinkiläisnainen määrättiin eläintenpitokieltoon vuoden 2031 huhtikuun loppupuolelle asti. Lisäksi hänet tuomittiin menettämään kaikki tuomionantohetkellä omistamansa eläimet.

Poliisin ja valvontaeläinlääkärin tekemässä tarkastuksessa naisen asunnosta Itä-Helsingistä löytyi 26 huonokuntoista koiraa. Niistä neljä jouduttiin lopettamaan heti.

Käräjäoikeuden mukaan koirat olivat eläimille soveltumattomassa pitopaikassa ja liian ahtaissa oloissa.

”Asunnossa on ollut voimakas koirien eritteiden haju, mikä käräjäoikeuden arvion mukaan kertoo siitä, että koirat ovat tehneet pääasiassa tarpeensa sisätiloihin, eikä vastaaja ollut korjannut eikä puhdistanut virtsaa ja ulostetta pois”, tuomiossa kerrotaan.

Käräjäoikeuden mukaan myöskään koirien ruokinnasta ja hyvinvoinnista ei huolehdittu riittävästi. Kaikki koirat olivat laihoja, osa jopa nälkiintyneen laihoja.

”Koirat ovat olleet valtaosaltaan turkiltaan takkuisia ja osin ulosteen tahrimia, mistä on aiheutunut iho-oireita. Koirilla on ollut myös sairauksia, kuten korva- ja silmätulehdusta”, tuomiossa sanotaan.

Käräjäoikeus ei pitänyt uskottavana naisen kertomusta siitä, että olosuhteet asunnolla olisivat olleet vain väliaikaisesti sellaiset, mitä todisteista ilmeni.

Oikeus katsoi naisen myös kiertäneen tuontisäännöksiä, kun hän toi lyhyessä ajassa koiria pienissä ryhmissä Virosta Suomeen myyntitarkoituksessa. Se ei pitänyt uskottavana, että kaikki koirat olisi tarkoitettu vastaajan lemmikeiksi.

Käräjäoikeus totesi, ettei valtaosin EU:n ulkopuolelta tuoduilla koirilla ollut tarvittavia asiakirjoja eikä niille tehty rajaeläinlääkärin tarkastuksia. Myöskään EU:n sisältä tuoduilla koirilla ei ollut kaupalliseen tarkoitukseen vaadittavia asiakirjoja.

Nainen kiisti menetelleensä törkeästi, mutta myönsi syyllistyneensä perusmuotoiseen eläinsuojelurikokseen. Hän kiisti syyllistyneensä salakuljetukseen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat