Helsinkiin aletaan rakentaa 20 neliön miniyksiöitä – Tällaisia ovat asunnot, jotka vaativat Vantaallakin poikkeusluvan - Kaupunki | HS.fi

Helsinkiin aletaan rakentaa 20 neliön miniyksiöitä – Tällaisia ovat asunnot, jotka vaativat Vantaallakin poikkeusluvan

Vantaan Martinlaaksoon valmistuivat vuonna 2017 paljon keskustelua herättäneet 15,5 neliön minikodit. Nyt samaa konseptia ollaan laajentamassa Helsinkiin.

Saton Studiokodeissa Vantaalla on virallisesti vain 15,5 neliötä. Minikodeissa neliöt on hyödynnetty tehokkaasti ja talossa on isot ja toimivat yhteistilat.­

30.4. 10:12

Itä-Helsingin Meri-Rastilaan ollaan rakentamassa uusia minikoteja. Kyseessä on Saton Studiokoti-konsepti, jota asuntosijoittaja haluaa laajentaa Helsinkiin.

Paljon julkisuutta saaneet ensimmäiset 68 Studiokotia valmistuivat vuonna 2017 Länsi-Vantaan Martinlaaksoon. Miniyksiöt rakennettiin poikkeusluvalla, sillä niissä on virallisesti vain 15,5 neliötä.

Virallisten neliöiden lisäksi 4,5 metriä korkeissa asunnoissa on kuuden neliön suuruinen parvi. Konseptiin kuuluvat myös talon monipuoliset yhteistilat.

Meri-Rastilaan suunniteltu Studiokoti 2.0 on tarkoitus toteuttaa samalla konseptilla. Asuntojen pinta-alaa on kuitenkin kasvatettu 20 neliöön – ennen kaikkea kaavoittajan vaatimuksesta.

Studiokotien pääarkkitehdin Mika Ukkosen mukaan Helsingin kaupunki varsin yksiselitteisesti suositteli, ettei tässä asiassa kannata lähteä taistelemaan tuulimyllyjä vastaan.

Lisäneliöt on tarkoitus käyttää varsinkin eteiseen, josta saadaan esteettömyysvaatimukset täyttävä. Myös asunnon leveyttä ja pituutta kasvatetaan. Samalla parvikin hieman levenee.

Sato odottaa nyt, että Helsingin kaupunginvaltuuston helmikuussa hyväksymä Meri-Rastilan uusi kaava saa lainvoiman. Sen jälkeen yhtiö aloittaa varsinaisen suunnitteluvaiheen.

Saton liiketoimintajohtaja Arto Aallon mukaan Studiokotien rakentaminen Meri-Rastilaan voisi käynnistyä ensi vuoden aikana.

Suunnitelmien mukaan Meri-Rastilaan tulisi 72 Studiokotia.

Alun perin uusia Studiokoteja lähdettiin tutkimaan puurakenteisina. Mika Ukkonen toivoo edelleen, että asunnot toteutettaisiin puuelementeistä. Studiokodit on juuri sellainen kohde, johon mahdollisimman valmiiksi tehtaalla rakennettavat, toistuvat moduulit sopisivat hyvin.

Arto Aallon mukaan hankkeen toteutustapa ja rakennuksen runkorakenne ovat vielä suunnittelematta ja päättämättä. Studiokodin korkeus joka tapauksessa aiheuttaa omat hankaluutensa toteutukselle.

Martinlaakson Studiokotien yksi vetovoimatekijä oli asunnon vuokra, joka oli pääkaupunkiseutulaisittain halpa, vain 500 euroa kuussa.

Toisin kuin Martinlaaksossa, Meri-Rastilassa Studiokodit rakennetaan kaupungin vuokratontille. Arto Aalto kuitenkin sanoo, että myös Helsingissä tavoitteena on alhainen vuokrataso.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat