Toinen vapunpäivä pandemian varjossa - Kaupunki | HS.fi

Vera Vedenpää kaupitteli ensimmistä kertaa ilmapalloja Kaivopuistossa, mutta asiakkaista oli pulaa.­

Toinen vapunpäivä pandemian varjossa

Toinen perättäinen poikkeusvappu on ollut Helsingin perinteisillä vapunviettopaikoilla totuttua hiljaisempi.

Odotettua vähemmän ihmisiä, totesi Tytti Laakso katsellessaan ympäriinsä Josafatin kallioita lauantaina iltapäivällä Helsingin Alppiharjussa.

”Nämä kalliot ovat olleet tosi suositut keväälläkin, ja ajattelin, että nyt kalliot olisivat ihan täynnä. Tässä on muutamia porukoita, mutta ei meidän vieressä. Tilaa on”, hän totesi.

Laakso puolisoineen oli saapunut viettämään vapunpäivää kallioille pienessä ystäväpiirissä. He grillasivat hot dogeja kasvismakkaroilla.

Tavallisena vappuna Laakso olisi kokoontunut tätä isommalla porukalla, mutta tänä vuonna koronatilanne sai harkitsemaan seurueen kokoa tarkkaan. Juhlaan kuuluva ruoka ja juoma, kuten perunasalaatti, makkarat ja kuohuviini pysyivät kuitenkin ystäväporukan juhlan ohjelmassa poikkeusajasta huolimatta.

”Jos keli olisi huonompi, oltaisiin oltu puolison kanssa kaksin kotona. Ihanaa, että sää on näinkin hyvä”, Laakso sanoi. Hän oli varustautunut koleaan säähän toppatakilla.

Tytti Laakso (vas.), Juhani Turunen, Mia Uitti, Noora Väänänen, Roo-koira sekä Tuukka Saukkonen grillailemassa Josafatin kalliolla Helsingin Alppiharjussa.­

Tyypillisesti helsinkiläiset kokoontuvat vapunpäivänä sankoin joukoin Kaivopuistoon.

Koleassa mutta poutaisessa säässä vietetty vapunpäivä houkutteli tänä vuonna sinne, kuten muihinkin Helsingin puistoihin tavallista vähemmän vapunpäivän viettäjiä.

”Pääsääntöisesti tunnelma on rauhallinen. Kaupungilla toki on ihmisiä, jotka viettävät vappua pienissä porukoissa. Ihmisiä on puistoissa istuskelemassa vilttien päällä”, sanoi komisario Jarmo Heinonen Helsingin poliisista lauantaina iltapäivällä.

Katso kuvakoosteesta, miltä Kaivopuiston vappujuhlinta on näyttänyt menneinä vuosikymmeninä: Vapputunnelmaa Kaivopuistossa

Tänä vapunpäivänä Kaivopuiston Ullanlinnanmäellä ihmisiä oli puoliltapäivin toista sataa, arvioi paikalla ollut HS:n toimittaja Simo Löytömäki. Puistoon kokoontuneet juhlijat viettivät päivää rauhallisesti ja pienissä porukoissa, mutta poikkeusvapusta huolimatta varhain paikalle saapuneiden juhlijoiden tunnelma oli iloinen.

Katso videolta, miten helsinkiläiset viettivät vapunpäivää Kaivopuistossa: Vappua juhlittiin Helsingin Ullanlinnanmäellä perinteisin menoin poikkeuksellisista oloista huolimatta – Video näyttää koronavapun tunnelmat

Kyltit muistuttivat koronarajoituksista Kaivopuiston portilla.­

Vappua vietettiin selvästi totuttua hiljaisemmin Helsingin Kaivopuistossa.­

Vapunviettäjät ottivat valokuvia Ullanlinnanmäellä.­

Poliisi on neuvonut ihmisiä välttämään suuria kokoontumisia tänä vappuna ja viettämään juhlaa omassa lähipiirissä. Ensisijaisesti poliisi antaa juhlijoille ohjeita, neuvoja ja kehotuksia.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella on edelleen voimassa kuuden henkilön kokoontumisrajoitus, mutta se koskee kokouksia tai yleisötilaisuuksia. Esimerkiksi puistoon voi kokoontua nauttimaan vappupiknikin antimista, kunhan sen tekee muita häiritsemättä.

Myöhään aattoiltana Helsingin poliisi kuitenkin tyhjensi sekä Kaivopuiston että Sinebrychoffin puiston juhlijoista. Poliisin mukaan tämä johtui siitä, että illan pimetessä häiriökäyttäytyminen puistoissa lisääntyi ja yleinen järjestys ja turvallisuus alkoi rakoilla.

Vapunpäivänäkin Helsingin poliisilla riitti tekemistä. Lauantaina iltapäivällä Helsingin Finlandia-talon lähistöllä oli ilmoitettu alkavan kuuden henkilön mielenosoitus, johon ilmestyi lopulta noin 300 ihmistä.

Lue lisää: Noin 300 ihmistä kokoontui Helsingin keskustaan koronarajoituksia vastustavaan mielenosoitukseen

Mielenilmaus oli poliisin mukaan jatkumoa aikaisemmille, koronarajoituksia vastustaville mielenosoituksille. Poliisin mukaan kulkue pyrki lähtemään Kansalaistorin läpi kohti Esplanadin puistoa, mutta poliisi pysäytti kulkueen ja määräsi väkijoukkoa hajaantumaan. Kokoontuminen oli poliisin tulkinnan mukaan lainvastainen.

Mielenosoittajien hajaannuttua osa mielenosoittajista jatkoi matkaansa Esplanadin puistoon.

Katso alta, miten vapunpäivää vietettiin eri puolilla Helsinkiä:

Nylundien perhe Lari, Teo ja April naureskelivat, ettei Kaivopuistossa ole ongelmaa pitää turvavälejä.­

Poikkeusvapun viettäjiä tähtitornilla.­

Merinäköala Ullanlinnanmäeltä.­

Vantaalaiset Jukka ja Anja Wallin ovat paria poikkeusta lukuunottamatta viettäneet vapunpäivää Kaivopuistossa jo 30 vuotena.­

Varpu Laakkonen tuli miehensä Przemek Plazan ja kaksivuotiaan tyttärensä Inkan kanssa ensimmäistä kertaa Kaivariin.­

Sari Snellman koristeli pihaansa odotellessaan lapsiaan vappugrillailuille Helsingin Käpylässä.­

Heinosen perhe kokoontui grillailemaan vappulounaalle pihaan Sampsantiellä Helsingin Käpylässä.­

Ilmapalloja myytiin suuresta nipusta Helsingin Koskelassa.­

Ystävät ja tuttavat kokoontuivat Käpylässä ”huvikummuksi” kutsumalleen talolle vappulounaalle.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat