Vantaan pelastuslaitosta syytetään hitaudesta: Tulipaloissa ja onnettomuuksissa ei ehditä usein paikalle kuudessa minuutissa paikalle - Kaupunki | HS.fi

Vantaan pelastuslaitosta syytetään hitaudesta: Tulipaloissa ja onnettomuuksissa ei ehditä usein paikalle kuudessa minuutissa paikalle

Aluehallintovirasto patistaa Keski-Uudenmaan pelastuslaitosta parantamaan tilannetta ripeästi.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos toimii kahdeksan kunnan alueella. Etenkin Vantaalla pelastusyksiköillä on huomattavia vaikeuksia ehtiä paikalle enintään kuudessa minuutissa.­

3.5. 12:51

Pelastustointa valvova Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) suomii poikkeuksellisen voimakkain sanakääntein pelastuslaitoksen nopeutta Vantaalla.

Tulipaloissa, onnettomuuksissa ja muissa pelastustehtävissä Keski-Uudenmaan pelastuslaitos ei ehdi tulla useisiin ykkösriskiluokan kohteisiin tavoiteajassa eli enintään kuudessa minuutissa.

Ykkösriskiluokan kohteita ovat kaikkein tiiviimmin asutut, kerrostalovaltaiset kaupunginosat, joissa on eniten väkeä. Vantaalla huomattavia puutteita pelastuslaitoksen nopeudessa on havaittu jo useiden vuosien ajan muun muassa Myyrmäessä, Tikkurilassa ja Hakunilassa.

Myös Vantaan tarkastuslautakunta on kiinnittänyt huomiota puutteisiin tarkastuskertomuksessaan.

Aluehallintoviraston moitteet eivät koske ensihoitoa.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos myöntää, että avin havainnot ovat totta. Ykkösriskiluokan kohteita on pelastuslaitoksen alueella yhteensä 96. Tavoitteena on, että ensimmäinen pelastusyksikkö saapuisi näihin kohteisiin enintään kuudessa minuutissa 50 prosentissa hälytyksistä.

Kolmen vuoden tarkastelujaksolla ykkösriskiluokkaan kuuluvista 96:sta kohteesta jäi tavoiteaika täyttymättä peräti 56 riskiruudussa jokaisena tarkasteluvuotena. Kuudessa minuutissa tavoitettiin vain 37 prosenttia kiireellisistä tehtävistä.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos on tehnyt suunnitelman tilanteen parantamiseksi. Avin pelastusylitarkastaja Mira Leinosen mukaan suunnitelma on havaittu hyväksi.

”Kuuden minuutin tavoiteaika on tärkeä ihmisen elintoiminnoille. Myös tulipalo voi kiihtyä täyteen vaiheeseensa 4–5 minuutissa”, Leinonen sanoo.

Pelastuslaitoksen suunnitelmassa ei olla perustamassa uusia pelastusasemia, mutta tavoitteena on perustaa kaksi uutta kärkiyksikköä alueelle. Kärkiyksikkö tarkoittaa kahden henkilön yksikköä, jolla on valmius käynnistää pelastoimet.

Tavoitteena on myös varmistaa, että vakinaisesti päivystävien yksiköiden lähtöaika kiireellisiin tehtäviin on enintään 90 sekuntia.

Pelastuslaitos myös huomioi yhteistyön naapuripelastuslaitosten ja sopimuspalokuntien kanssa.

Avi edellyttää, että vuoden 2022 loppuun mennessä tavoitteet täyttyvät Myyrmäen alueella ja vuoden 2023 loppuun mennessä Hakunilassa. Tikkurilan alueen tavoite täyttyisi vuoden 2024 lopussa ja Korson vuoden 2026 lopussa.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen toiminta-alueeseen kuuluvat Vantaan lisäksi Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen ja Tuusula. Paloasemia on yhteensä 13, joista Vantaalla on viisi: Havukoskella, Mittatiellä, Vantaankoskella, Ruskeasannassa ja Aviapoliksessa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat