Etelässä voi tulla lunta keskiviikkona – koleaan toukokuuhun luvassa ”ratkaiseva käänne” äitienpäivänä - Kaupunki | HS.fi

Etelässä voi tulla lunta keskiviikkona – koleaan toukokuuhun luvassa ”ratkaiseva käänne” äitienpäivänä

Vaikka varsinaista takatalvea ei etelässä enää tulla näkemään, voi keskiviikkona pääkaupunkiseudulla sataa räntää tai lunta.

Etelässä saattaa vielä sataa räntää, kuten Espoon Suvelassa 23. huhtikuuta.­

4.5. 10:34

Pääkaupunkiseudulla ei olla toistaiseksi juuri päästy nauttimaan keväisen lämpimästä säästä ja vappuakin juhlittiin koleissa tunnelmissa.

Tämä viikko jatkuu vielä viileänä, mutta varsinaista takatalven uhkaa ei Etelä-Suomessa enää ole, kertoo Forecan päivystävä meteorologi Markus Mäntykannas.

Keskiviikkona etelässä on kuitenkin tiedossa todella kylmä päivä vuodenaikaan nähden ja taivaalta saattaa tulla räntää tai jopa lunta.

”Jos tässä nyt vielä lunta tulee, niin kyllä huomenna on se viimeinen mahdollisuus pääkaupunkiseudun osalta”, Mäntykannas sanoo.

Mahdollinen lumi ei kuitenkaan jää maahan vaan tulee sulamaan saman tien pois. Toisin on Itä-Suomessa, jossa voi Mäntykannaksen mukaan tulla paikoin lähes 20 senttiä lunta.

”Siellä on ihan kunnon tilanne päällä. Pääkaupunkiseudullakin olisi täysi kaaos päällä, jos lunta rupeaisi kunnolla tupruttamaan.”

Tällä viikolla lämpötilat jäävät etelässä vielä viiden ja kymmenen asteen tuntumaan, mutta havaittavissa on hidasta lämpenemistä viikonloppua kohden.

”Äitienpäivä näyttäisi tuovan ratkaisevan käänteen, ja ensi viikon alkupuolella pitäisi lämmetä kunnolla”, Mäntykannas kertoo.

Etelä-Euroopasta on hänen mukaansa pyrkimässä ”kesäisempi tuulahdus” kohti Suomea mutta toistaiseksi on vaikeaa arvioida, kuinka pitkään mahdollinen lämpeneminen jatkuu.

”Sunnuntaihin asti kun maltetaan, niin saadaan kuitenkin kevät kunnolla taas pyrähtämään eteenpäin.”

Vaikka sää on ollut viime viikkoina kolea etelässäkin, ei Mäntykannas pidä tilannetta kovinkaan poikkeuksellisena.

Esimerkiksi vuoden 2017 toukokuu oli hänen mukaansa hieman samankaltainen, kun vappukin oli valkea ja takatalvia tuli useampaan otteeseen.

”Toukokuu on vielä sellainen, että huhtikuun tavoin kaikki vuodenajat voidaan nähdä saman kuukauden sisällä. Kuun loppupuolella takatalvien pitäisi kuitenkin tilastollisestikin olla taputeltuja”, Mäntykannas toteaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat