Ikävä haju paljasti vakavan puutteen uudella asuinalueella Helsingissä – Asukkaiden jätevedet valuivat puhdistamattomana ympäristöön - Kaupunki | HS.fi

Ikävä haju paljasti vakavan puutteen uudella asuinalueella Helsingissä – Asukkaiden jätevedet valuivat puhdistamattomana ympäristöön

Ohikulkija teki Helsingin seudun ympäristöön ilmoituksen vakavasta hajuhaitasta.

4.5. 14:32 | Päivitetty 4.5. 20:48

Huomiota herättävä haju paljasti vakavan virheen asuinalueella Sepänmäenpuistossa Helsingissä.

Puronvarteen äskettäin valmistuneesta asuintalosta oli valunut asukkaiden jätevesiä suoraan puhdistamattomana tontilla sijaitsevaan hulevesialtaaseen.

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) päivystäjien mukaan jätevedet olivat kulkeutuneet hulevesialtaasta, niin ikään puhdistamattomina, suoraan Longinojaan. Asiaa ryhdyttiin tarkastamaan koska ohikulkija oli havahtunut huomattavaan hajuun ja tehnyt asiasta hälytyksen HSY:lle.

HSY tyhjensi ja puhdisti altaan tiistaina. HSY:n osastonjohtaja Kia Aksela vahvistaa, että puhdistustoimet johtuivat jätevesipäästöstä.

Syy ympäristövahingolle löytyi asuintalon tai asuintalojen puutteellisissa jätevesiverkkojen kytkennöissä. Yhden talon jätevesijohtoa ei ollut kytketty lainkaan yleiseen jätevesiverkkoon, vaan ristiliitoksella hulevesiverkkoon.

Virheellinen ristiliitos on tehty helmikuussa.

”Mehän käymme kytkemässä uudet talot vesijohtoverkkoon, sen sijaan jätevesikytkennän valmistelee urakoitsija kaivamalla kuopan. Tilanne saadaan korjattua keskiviikkona, kun meidän asentajat tekevät oikean kytkennän”, Aksela sanoo.

Asuinalueen urakoitsija Skanska sai ilmoituksen tapahtuneesta maanantai-iltana. Toimenpiteisiin ryhdyttiin välittömästi, kertoo rakennuspäällikkö Mikko Vaittinen.

”Asiaa on tänään selvitelty eteenpäin. Tällaisissa tapauksessa liitoskohdan suunnittelu ja toteutus on HSY:llä. Heillä on päässyt käymään ristikkäisliitos”, Vaittinen kertoo.

Vaittisen mukaan vastaavat vahingot putkien liitännöissä ovat hyvin harvinaisia.

Hulevesiputki Longinojaan on tulpattu, joten jätevettä ei enää pääse kaupunkipuroon. Kiintoaines on pudonnut altaan pohjalle.

Hulevesiallasta tyhjennetään jätevedestä siihen asti, kun oikea kytkentä saadaan tehtyä. Vaittisen mukaan tilanne korjaantuu keskiviikkona.

Akselan mukaan kytkennät tehdään aina betonikaivossa, jotka ovat molemmissa putkiverkoissa identtiset, ja ne kulkevat maastossa vieri vieressä.

”Meidän asentajathan sen ristiliitoksen ovat tehneet, joten heidänkin olisi pitänyt tarkistaa, että kaivo on oikea. Olemme tosi pahoillaan tapahtuneesta emmekä laskuta urakoitsija Skanskaa”, Aksela sanoo.

Talojen lähistöllä asuva Mikael Kojima kuvasi HSY:n puhdistusoperaatiota tiistaina aamulla.

”Olin menossa katsomaan, onko Longinojan punaisen värin lähde selvinnyt, kun huomasin tankkiautot. Siellä haisi kyllä siltä itseltään”, Kojima kuvailee.

Sepänmäenpuistoon Ala-Malmille on noussut kymmenkunta uutta asuinkerrostaloa. Asukkaita taloihin on muuttanut parin viime kuukauden aikana.

Tiistaina oli vielä epäselvää, kuinka kauan jätevettä oli valunut, ja kuinka monesta talosta.

Longinojan on ollut viime päivinä julkisuudessa veden punaisuuden vuoksi. Lohenpunaisen värin lähde ei vielä tiistaina päivällä ollut selvillä, mutta väriä ei enää tullut kaupunkipuroon.

Lue lisää: ”Helsingin Longinojassa havaittiin lohenpunaiseksi värjäytynyttä vettä, aineen alkuperä ei ole selvillä”

Longinojan pitkäaikainen aktiivi Juha Salonen sanoo, että punaväri oli virrannut jo Savelan korkeudelle, ja oli siirtymässä Vantaanjokeen.

”Se ei haise mitenkään erityiselle eikä se ole aiheuttanut kalakuolemia”, Salonen raportoi.

Helsingin poliisi aloitti tiistaina punaisen aineen jäljityksen näytteidenotolla. HSY jäljittää yhä viemäri- ja hulevesiverkosta värin lähdettä.

”Se on selvinnyt, että väri tulee Longinojaan meidän hulevesiputkesta, ja että se on todennäköisesti jotain kiviperäistä ainesta. Päästölähdettä etsitään nyt ylävirtaan sekä jätevesiverkosta että hulevesiverkosta”, Kia Aksela sanoo.

Vielä tiistai-illan aikana HSY kuvaa betoniputkistoa kameralla. Ajatuksena on, että punaista väriä olisi tarttunut betoniputken seinämiin.

Oikaisu 4.5. kello 20.47: HSY on lyhenne sanoista Helsingin seudun ympäristöpalvelut, ei Helsingin seudun ympäristö, kuten jutun alussa aiemmin kerrottiin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat