Korkein hallinto-oikeus tyrmäsi rakennusaikeet Espoon Finnoon lintukosteikon vieressä – Suunnitelmissa rakentaa asuintaloja tuhansille - Kaupunki | HS.fi

Korkein hallinto-oikeus tyrmäsi rakennusaikeet Espoon Finnoon lintukosteikon vieressä – Suunnitelmissa rakentaa asuintaloja tuhansille

Korkein hallinto-oikeus katsoi, että noin 2  700 asukkaan sijoittaminen lintukosteikon viereen aiheuttaisi ilman erillisiä toimenpiteitä merkittävää häiriötä alueen linnustolle.

Finnoon lintukosteikko on lintuharrastajien suosiossa. Alueelle on tehty myös linnunpönttöjä.

5.5. 10:10

Korkein hallinto-oikeus on kumonnut Espoon kaupunginvaltuuston päätöksen Finnoon asemakaavasta.

Kaavalla oli tarkoitus rakentaa uusi asuinalue Finnoon lintukosteikon viereen noin 2 700 uudelle asukkaalle.

Alueen linnusto on arvoltaan poikkeuksellisen merkittävä ja rakentamisaluetta erottava suojavyöhyke kapea. Lintukosteikko on merkitty luonnonsuojelualueeksi.

Asukasmäärä lisäisi ihmisten ja lemmikkieläinten liikkumista lintukosteikkoon kuuluvan lintualtaan tuntumassa.

Tämän aiheuttaman häiriön arvioitiin aiheuttavan merkittävää haittaa linnustolle, ellei hoito- ja käyttösuunnitelmassa esitettyjä lieventäviä toimenpiteitä toteutettaisi.

Lue lisää: ”Arvokkaan lintualtaan viereen rakentuu 17 000 asukkaan kaupunginosa – Luontokuvaaja Tuomas Heinonen lobbaa lintujen puolesta valokuvilla”

Espoon kaupunginvaltuusto hyväksyi kaavan hyväksymisen yhteydessä erityisen hoito- ja käyttösuunnitelman, jonka avulla oli tarkoitus toteuttaa erilaisia linnuille koituvaa haittaa lieventäviä toimenpiteitä kuten suojarakenteiden rakentamista tai suojapuuston täydentämistä.

Korkein hallinto-oikeus kuitenkin huomauttaa päätöksessään, että hoito- ja käyttösuunnitelma ei ole osa asemakaavaa ja siitä syystä Espoon kaupungilla ei olisi velvoitetta toteuttaa sitä.

Hoito- ja käyttösuunnitelma ei ole asemakaavan toteuttamista oikeudellisesti sitova asiakirja, oikeuden päätöksessä todetaan.

Korkein hallinto-oikeus tiedotti päätöksestään tiistaina 4. toukokuuta. Finnoon asuinalueelle on tarkoitus rakentaa asuntoja kaikkiaan noin 17 000 uudelle asukkaalle. Asuinalue rakentuu länsimetron jatkeen varteen.

Finnoon lintukosteikko on yksi Suomen merkittävistä lintualueista. Siellä tavataan muutoin Suomessa harvinaisia lajeja kuten mustakurkku-uikkua, viitasammakkoa ja eteläntyöntökorentoa.

Lue lisää:”Espoo suunnittelee hulppean tekosaaren rakentamista: ”Länsipuolelta ovat puuttuneet helpon elämän merenrantakohteet”

Oikaisu 5. toukokuuta kello 11.10: Lisätty sana hallinto otsikkoon, sillä päätöksen teko korkein hallinto-oikeus, ei korkein oikeus kuten otsikossa aluksi luki. .

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat