Helsingin yliopiston historiallinen rakennus Kruununhaassa menee suureen remonttiin – 1800-luvulla valmistuneella ”vanhalla klinikalla” hoidettiin ennen kuppaa - Kaupunki | HS.fi

Helsingin yliopiston historiallinen rakennus Kruununhaassa menee suureen remonttiin – 1800-luvulla valmistuneella ”vanhalla klinikalla” hoidettiin ennen kuppaa

Kulttuurihistoriallisesti merkittävä Vanha klinikka peruskorjataan vastaamaan entistä paremmin valtiotieteellisen tiedekunnan tarpeita.

Nykyään osoitteessa Unioninkatu 37 sijaitsee valtiotieteellinen tiedekunta.

6.5. 16:10

Helsingin yliopiston historiallinen Snellmania-rakennus Kruununhaassa peruskorjataan suuressa remontissa, jonka on määrä valmistua syksyllä 2022, tiedottaa rakennusyhtiö SRV.

Urakan arvo on noin 12 miljoonaa euroa ja rakennustyöt alkavat jo toukokuussa.

Alun perin kiinteistö on rakennettu sairaalakäyttöön, mutta 1990-luvulla se muutettiin Helsingin yliopiston opetus- ja toimitiloiksi. Tiloja on vuodesta 1994 lähtien käyttänyt valtiotieteellinen tiedekunta.

Vanha klinikka kuvattuna vuonna 1907 Helsingin kaupunginmuseon arkistoissa.

Vuonna 1833 valmistunut rakennus sijaitsee korkeakoulurakennusten korttelissa osoitteessa Unioninkatu 37, ja se tunnetaan myös nimellä Vanhan klinikan päärakennus. Päärakennuksen suunnitelmat on alun perin tehnyt arkkitehti Carl Ludvig Engel.

Vanha klinikka oli Suomen ensimmäinen kliininen instituutti eli yliopistollinen opetussairaala, joka keisarin määräyksestä rakennettiin Helsinkiin. Aluksi kaikki lääketieteen opetus tapahtui Vanhalla klinikalla, kunnes vähitellen erikoisaloille perustettiin omat sairaalansa.

Vuodesta 1920 lähtien Vanhalla klinikalla hoidettiin vain iho- ja sukupuolitauteja, joista klinikka tuli alun perin tunnetuksi kaupunkilaisten keskuudessa ”kuppalana”.

Aamuhartaus sairaalan käytävällä 1930-luvulla.

Nykyään Helsingin yliopiston käytössä oleva rakennus muodostuu päärakennuksesta ja kahdesta siipirakennuksesta. Noin 5 300 bruttoneliömetrin kokoiset tilat peruskorjataan tukemaan entistä paremmin yliopiston opetus- ja tutkimustyötä.

Rakennuksen julkisivut, rakenteet sekä osa sisätiloista ovat suojeltuja rakennusperintölain nojalla, ja korjaustöitä on SRV:n tiedotteen mukaan suunniteltu tiiviissä yhteistyössä museoviraston kanssa.

Vanhan klinikan päärakennus Unioninkadulta kuvattuna.

Rakennustöissä huomioidaan, että rakenteet, materiaalit ja työtavat vastaavat alkuperäistä toteutusta ja sopivat rakennuksen ominaispiirteisiin.

”Ajattelen päivittäin, kun työpaikalle tulen, että on ilo ja kunnia työskennellä historiallisessa rakennuksessa. Tuleva remontti mahdollistaa vielä entistä paremmin tämän päivän opetukseen ja työskentelyyn tarvittavan ympäristön rakennuksen arkkitehtuuria ja historiaa kunnioittaen”, valtiotieteellisen tiedekunnan dekaani Marjaana Seppänen toteaa tiedotteessa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat