Husin Mäkijärvi: Tartuntojen lasku on hidastunut, rajoituksia on edelleen tärkeää noudattaa - Kaupunki | HS.fi

Husin Mäkijärvi: Tartuntojen lasku on hidastunut, rajoituksia on edelleen tärkeää noudattaa

Vielä ei tiedetä, aiheuttiko vappu piikin vappu tartuntoihin. ”Se selviää lähipäivinä”, Mäkijärvi sanoo.

7.5. 13:26

Koronatartuntojen määrät ovat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella olleet laskussa pitkään. Aivan viime päivinä tartuntojen lasku on selvästi hidastunut, kertoi johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi Husin koronavirusinfossa perjantaina.

Suurimmillaan tartunnat olivat maaliskuun puolen välin paikkeilla, jolloin viikossa todettiin Hus-alueella pahimmillaan lähes 3 000 tartuntaa. Kevään edetessä tartuntamäärät ovat tulleet alas nopeasti.

Mäkijärven mukaan testimäärät ovat edelleen pysyneet suhteellisen korkeana, mikä on hyvä asia. Viime päivinä näytteistä positiivisia on ollut 1,5 prosenttia, kun pahimmillaan muutama viikko sitten positiivisia näytteitä oli noin 4 prosenttia.

Sekä vuode- että teho-osastopotilaiden määrä on myös laskenut. Husin sairaaloissa koronaepidemian vuoksi hoidossa on vajaa 50 ihmistä, joista tehohoidossa 15 ihmistä.

Vaikka epidemiatilanne on parantunut huomattavasti, Mäkijärven mukaan rajoituksia tulee keventää varovaisesti, jotta epidemia ei lähde taas kiihtymään. Vielä ei esimerkiksi tiedetä, aiheuttiko vappu piikkiä tartuntoihin.

”Se selviää lähipäivinä”, Mäkijärvi sanoo.

Tartunnat painottuvat tällä hetkellä nuorempiin ikäluokkiin, jotka eivät ole vielä saaneet rokotusta. Siksi rajoitukset ovat Mäkijärven mukaan yhä tärkeitä.

Esimerkiksi maskeja pitäisi Mäkijärven mukaan käyttää vielä monta viikkoa. Maskisuosituksia arvioidaan Mäkijärven mukaan uudestaan, kun isompi osa ihmisistä on saanut kaksi rokoteannosta.

Ensimmäisenä tulee Mäkijärven mukaan purkaa lasten ja nuorten rajoituksia sekä ulkona tapahtuvan toiminnan rajoituksia. Harrastustoiminnan rajoituksiin voi tulla muutoksia lähipäivinä, Mäkijärvi kertoi.

Husin ylilääkäri Asko Järvisen mukaan se, miten rajoilla pystytään estämään uusien varianttien pääsy Suomeen, tulee olemaan merkittävä asia epidemian leviämisen kannalta.

Järvisen mukaan varianttien määrä vaihtelee maailmanlaajuisesti paljon, ja Suomessa esimerkiksi on Etelä-Afrikan varianttia muita Pohjoismaita enemmän.

Järvinen kertoo, että Hus kannattaa Euroopan sisäisen niin sanottu vihreän kortin käyttöönottoa. Vihreä kortti on todistus negatiivisesta testituloksesta, rokotteesta tai siitä, että on todistetusti sairastanut koronan puolen vuoden sisällä.

Hus on myös kehittänyt omaa Finentry-tietojärjestelmää, jonka tarkoitus olisi automatisoida maahantulon perusteita ja vähentää henkilökuntaa rajoilla.

Ilta-Sanomat kysyi tiedotustilaisuudessa, voivatko lomat aiheuttaa ongelmia rokotuksissa, jos lomalla olevat ihmiset siirtävät toisen rokotteen aikaansa.

Järvisen mukaan aiheesta on tullut kyselyjä Husille.

”Ilmiö on tuttu. Olisi hyvä pyrkiä antamaan aikoja niin, että ihminen sinne todennäköisesti tulisi. Toki se on hankalaa, kun viikkotasolla rokotusten määrän tulisi olla vakio”, Järvinen sanoi.

Järvinen muistuttaa, että varatulle rokotusajalle on erittäin tärkeää tulla, eikä jättää sitä käyttämättä.

”Yhdestä ampullista saa 5–7 annosta, ja jos ihmiset eivät tule, niin silloin rokotteita menee hukkaan. Pahimmillaan koko rokotusohjelma voi hidastua.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat