Pormestarille ja apulaispormestareille esitetään palkankorotuksia - Kaupunki | HS.fi

Pormestarille ja apulaispormestareille esitetään palkankorotuksia

Pormestarin palkkaan esitetään kaupunginhallituksen kokouksessa yli tuhannen euron nostoa. Nostoa perustellaan muun muassa sillä, että esimerkiksi Espoossa kaupunginjohtaja tienaa Helsingin pormestaria enemmän, vaikka esimerkiksi henkilöstö ja budjettivastuu on pienempi.

7.5. 14:56

Helsingin poliitikot saavat päätettäväkseen esityksen palkankorotuksista Helsingin pormestarille ja apulaispormestareille valtuustokaudelle 2021–2025.

Pormestarin palkka halutaan nostaa 14 636 eurosta 16 000 euroon kuussa. Apulaispormestarien palkat halutaan puolestaan nostaa 10 454 eurosta 11 000 euroon kuussa. Palkkoihin on tehty viimeksi 1. huhtikuuta 2021 alkaen yleiskorotukset, jolloin palkat nousivat pormestarin osalta 636 euroa ja apulaispormestarien osalta 454 euroa.

Kaupunginhallitukseen tulevassa esityksessä palkankorotuksia perustellaan sillä, että Helsingin kokoluokka sekä väestöpohjan että henkilöstön ja budjettivastuun suhteen on ainakin kaksi kertaa suurempi kuin naapurikaupungeissa, mutta Helsingin pormestarin kokonaisansio on sama tai jopa alhaisempi.

Lisäksi perusteluna on, ettei pormestarin ”uniikki asema” Suomen pääkaupungin johtajana ja keskeisenä vaikuttajana näy riittävästi ansiotasossa, eikä Helsingin pormestarille maksettava kokonaispalkka vastaa tehtävään, rooliin, asemaan eikä toimintaympäristöön liittyviä vaatimuksia.

Vuoden 2021 alussa toteutettiin vertailu Helsingin, Espoon, Vantaan, Tampereen ja Turun pormestareiden/kaupunginjohtajien ansiotasoissa. Vertailu osoittaa, että Espoon kaupunginjohtajan kuukausittainen ansio on korkeampi kuin Helsingin pormestarilla, ja Vantaan ja Turun kaupunginjohtajien kuukausittaiset ansiot ovat jokseenkin samalla tasolla kuin Helsingissä. Tampereen pormestarin kuukausittainen ansio jää Helsingin pormestarin ansiotasoa alemmaksi.

Helsingin kaupungin pormestarin kuukausittainen ansio, joka sisältää kokonaispalkan ja arvioidut kokouspalkkiot, oli vuonna 2020 oli noin 16 350 euroa, josta kokonaispalkan osuus oli noin 14 491 euroa kuukaudessa.

Muissa suurissa kaupungeissa kuukausittaiset pormestarin tai kaupunginjohtajan ansiot olivat seuraavat: Espoossa 16 980 euroa, Vantaalla 16 180 euroa, Turussa 16 260 euroa ja Tampereella 14 200 euroa.

Helsingin kaupunginhallitus käsittelee palkankorotuksia maanantaina kokouksessaan pormestari Jan Vapaavuoren esityksestä. Vapaavuori ei itse ole ehdolla tulevissa kuntavaaleissa.

Lopullisesti korotuksista päättää kaupunginvaltuusto.

Oikaisu klo 16.44: Jutun otsikossa ja tekstissä sanottiin aiemmin, että Helsingin poliitikot esittävät palkankorotuksia pormestaristolle. Esitys on kuitenkin vasta tulossa kaupunginhallituksen käsiteltäväksi, eikä mikään toimielin ole vielä esittänyt korotuksia. Jos kaupunginhallitus päättää esittää korotuksia, esitys menee valtuuston käsiteltäväksi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat