Itäkeskuksen Stoan ja Puhoksen kehittäminen käynnistyy: suunnitelmissa uusi puisto ja taidemuseo - Kaupunki | HS.fi

Itäkeskuksen Stoan ja Puhoksen kehittäminen käynnistyy: suunnitelmissa uusi puisto ja taidemuseo

Kaupungin mukaan tavoitteena on alueen ”sosiaalinen ja arkkitehtoninen urbanisointi.” Puhoksen ostoskeskuksen vanhin ja arvokkain osa aiotaan säilyttää.

Havainnekuva suunnitelmissa olevasta uudesta Puhoksen puistosta.

7.5. 17:07

Helsingin Itäkeskuksessa sijaitsevat kulttuurikeskus Stoa ja ostoskeskus Puhos muuttuvat tulevaisuudessa täysin, kun kaupunki pyrkii lisäämään alueen vetovoimaa.

Tavoitteena on alueen ”sosiaalinen ja arkkitehtoninen urbanisointi”. Kaupungin tavoite on täydentää nykyistä kaupunkikuvaa ”arkkitehtonisesti laadukkaasti” sekä parantaa julkisen ympäristön laatua ja viihtyisyyttä. Puhoksen ostoskeskuksen vanhin ja arvokkain rakennusosa halutaan säilyttää ja korjata.

Lisäksi tavoitteita ovat Stoan kulttuuripalveluiden laajentamisen mahdollistaminen sekä kaupunkimaisen tehokas täydennysrakentaminen. Täydennysrakentamisella alueen asukasmäärää voitaisiin lisätä merkittävästi. Tavoitteena on kaupungin mukaan kehittää aluetta sen nykyisiä sosiaalisia ja kulttuurisia ominaispiirteitä vahvistaen.

Alueen täydennysrakentaminen on pääosin asuinrakentamista.

Puhoksen kiinteistössä toiminnallisena tavoitteena on ostoskeskuksen nykyisen kaltaisen toiminnan säilyttäminen myös korjausten ja uudisrakentamisen jälkeen.

Ostoskeskuksen säilytettävän vanhimman osan ja Turunlinnantien väliin on tarkoitus tehdä kokonaan uusi kaupunkitila, vihreä ja kaikille avoin Puhoksen puisto. Myös Turunlinnantietä pyritään muuttamaan viihtyisämmäksi molemminpuolisilla istutuksilla.

Lue lisää: Maahanmuuttajien omakseen ottama Puhos on aikamatka 1960-luvulle, eikä sitä aiota purkaa – ”Helsingissä kaikkialla on vain uutta”

Jalankulun ja pyöräilyn olosuhteita ja joukkoliikenteen saavutettavuutta on tavoitteena parantaa. Pysäköintiä halutaan kehittää ”urbaaniin keskustaympäristöön sopivilla, kompakteilla ratkaisuilla”. Tallinnanaukion ja Stoan välille on esitetty uutta puurakenteista siltaa Turunlinnantien yli.

Havainnekuva näyttää, miten uusi rakentaminen sijoittuisi alueelle.

Stoaa puolestaan varaudutaan laajentamaan itään uudisosalla. Suunnitelmissa on 550 henkeä vetävä monitoimisali, kirjaston laajennus, nuorisotalo, uusi taidemuseo ja yhteiskäyttöisiä monitoimitiloja. Laajennus avautuisi itään Puhoksen puistoon.

Aukion pohjois- ja länsipuolelle rakennettaisiin uusia rakennuksia, ja pohjoispuolelle tulisi myös uusi ja Puhoksen vanhaan osaan yhdistyvä kauppakuja.

Tältä Stoan aukio voisi näyttää tulevaisuudessa. Alueen pohjois- ja länsipuolille rakennetaan uudet talot. Havainnekuva.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta käsittelee tiistaina kokouksessaan Stoan ja Puhoksen alueen suunnitteluperiaatteita. Toisin sanoen tarkoitus on laatia alueen kehittämisen suuret linjat, joiden pohjalta jatkosuunnittelua tehdään.

Stoan ja Puhoksen alue oli osa marraskuussa 2020 ratkaistua ”Itä-Helsingin keskusta” -ideakilpailua. Kilpailussa toiseksi sijoittui ehdotus nimeltä Itis siti, jota palkintolautakunta suositteli käytettäväksi lähtökohtana Stoan ja Puhoksen alueen jatkosuunnittelussa. Edellä mainittua kilpailuehdotusta on jatkokehitetty ja tarkennettu Stoan ja Puhoksen alueen osalta kevään 2021 aikana.

Lue lisää: Itä-Helsingin keskustan ideakilpailu on ratkaistu, Itäkeskuksen aluetta halutaan uudistaa

Poliittisen päätöksenteon pohjana toimivan virkamiesesityksen mukaan alue on Itäkeskuksen ja koko itäisen Helsingin kannalta erittäin keskeinen vetovoimaisten toimintojensa vuoksi. Nykytilanteessa laadukkaita ja arvokkaita ovat kuitenkin lähinnä Stoa sekä Matteuksen kirkko ja äskettäin remontoitu aukio niiden edustalla.

Virkamiesten mukaan nykyinen alue on ”valitettavasti enimmäkseen epäsiisti, epäviihtyisä ja keskeneräisen oloinen”. Tämä johtuu muun muassa rapistumaan päässeistä rakennuksista ja ulkotiloista sekä näkymiä hallitsevista parkkikentistä. Kaupunkilaismielipiteiden perusteella esteettisten epäkohtien lisäksi alueella koetaan myös turvattomuutta.

Kaupungin virkamiesten mukaan Puhoksen ilmettä hallitsevat nykyisin parkkipaikat.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat