Kruunuvuoren viimeinen huvila paloi maan tasalle - Kaupunki | HS.fi

Kruunuvuoren viimeinen huvila paloi maan tasalle

Alue oli aikoinaan saksalaisilla ja sittemmin Neuvostoliitolla.

Palomiehet hillitsivät paloa.

7.5. 17:47 | Päivitetty 7.5. 18:23

Kruunuvuoressa Helsingissä syttyi perjantaina tulipalo vanhassa autiohuvilassa. Pelastuslaitos lähetti paikalle sammutustöihin kymmenisen yksikköä, joista kaksi veneillä. Talon pelastamiseksi ei ollut kuitenkaan tehtävissä enää mitään, vaan rakennus paloi maan tasalle.

Palossa ei ole syntynyt henkilövahinkoja.

Päivystävän palomestarin Janne Taskisen mukaan kyse oli viimeisestä huvilasta, joka oli vielä kutakuinkin pystyssä Kruunuvuorenrannan huvila-alueella. Nyt palaneessa talossa on ollut tulipaloja aikaisemminkin, mutta ne on saatu sammutettua.

Mahdollista on, että huvilassa on ollut ihmisiä, joiden toimet ovat sytyttäneet palon. Taloon ei tule sähköä eikä kaasua.

”Harvoin ne rakennukset itsestään palaa”, Taskinen toteaa.

Perjantai-iltana tulipalo oli täyden palamisen vaiheessa. Sammutustöissä mennee lauantain puolelle.

Kruunuvuoren huvila-aluetta on rakennettu 1800-luvulta lähtien, mutta se on päässyt pahoin rapistumaan. Lue lisää: Luonnontilaisena säilyneen Kruunuvuoren huvila-alue lahosi lopullisesti

Kruunuvuori sijaitsee Katajanokalta noin kaksi kilometriä merenselän yli itään, Laajasalon länsipuolella. Maantieteellisesti katsoen se sijaitsee jotakuinkin keskellä Helsinkiä. Puut kaatuilevat siellä tuulissa tai lahoavat omia aikojaan.

1900-luvun alussa alueen osti Suomen kansakoulun isän Uno Cygnaeuksen poika Johan Cygnaeus. 1910-luvulta toisen maailmasodan loppuun saakka Kruunuvuoresta kehkeytyi yksi Helsingissä asuvien saksalaisten huvielämän keskuksista.

Saksan hävittyä sodan Neuvostoliitolle kaikki Suomessa sijainnut saksalainen omaisuus siirtyi voittajavaltion omistukseen, myös Kruunuvuori. Suomen kommunistisen puolueen vuokrattua Kruunuvuoren Neuvostoliitolta vuonna 1945 alueella viettivät kesiään SKP:n jäsenet.

Huvila tulee pelastuslaitoksen mukaan tuhoutumaan palossa täysin.

Pelastuslaitos lähetti paikalle yksiköitä myös veneillä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat