Ulkoilijat säikäyttivät tutun merikotka­pariskunnan pesästään Vanhan­kaupunginlahdelta – ”Kävi niin kuin pelkäsimme” - Kaupunki | HS.fi

Ulkoilijat säikäyttivät tutun merikotka­pariskunnan pesästään Vanhan­kaupunginlahdelta – ”Kävi niin kuin pelkäsimme”

Aiemmin Lopin saaressa pesinyt pari on nyt siirtynyt toisaalle pesimään.

8.5. 8:54

Vanhankaupunginlahdella Helsingissä ilahduttanut merikotkapariskunta on jättänyt pesäpuunsa. Lopin saaressa Viikin edustalla aiemmin pesinyt merikotkapari siirtyi pesimäpuuhiin muualle todennäköisesti ihmisten vuoksi.

Merikotka kaipaa rauhaa etenkin pesimisen kannalta herkkänä ajankohtana ja säikähtää herkästi etenkin ihmisiä.

”Kävi niin kuin pelkäsimme. Juuri samaan aikaan kun merikotkat päättivät pesintäpaikastaan, oli Viikissä meri jäässä ja alueella alkoi aika kova trafiikki”, sanoo ympäristötarkastaja Tuomas Lahti Helsingin kaupungin ympäristöpalveluista.

Kaupunki vetosi helmikuussa kaupunkilaisiin ja pyysi ulkoilijoita antamaan merikotkaparille pesimärauhan, mutta tieto ei ilmeisesti saavuttanut kaikkia asukkaita.

Merikotka pesi Lopin saarella Viikissä vielä vuonna 2020.

Merikotkat eivät todennäköisesti nyt pesi kovin kaukana Viikistä, arvelee Lahti.

”Nämä merikotkat pesivät nyt todennäköisesti Helsingin merialueella eräässä saaressa, josta ne alun perin Viikkiin tulivatkin.”

Merikotkalla on tavallisesti reviirillään useita pesiä, joista ne valitsevat yhden pesimiseen.

Merikotkien pesä on edelleen paikallaan Viikissä eikä sitä ole vallannut mikään muukaan lintu kuten merimetso, Lahti kertoo. Lisäksi on todennäköistä, että Lopin saaressa aiemmin pesinyt pari pitää aluetta edelleen tiiviisti silmällä.

”Merimetsot käyvät hakemassa oksia sieltä pesästä, mutta eivät uskalla asettua. Siinä pyörii ympärillä merikotkia koko ajan. Olen nähnyt alueella tottuneesti kalastavan aikuisen merikotkan ja olen melko varma, että se on sama yksilö, joka myös pesi alueella.”

Lue lisää: ”Siellä taas tyhmyys tiivistyy” – Hiihtäjät ja kävelijät hortoilevat merikotkien harvinaisen citypesän juurella Helsingissä

Merikotka on edelleen erittäin häiriöille herkkä petolintu. Pesäpaikkaa valitessaan ja hautoessaan se vaatii rauhaa ympärilleen. Sitä ei saisi tuolloin mennä noin puolta kilometriä lähemmäksi.

”Merikotkat ovat edelleen kovin ihmisarkoja. Se on seurausta vuosisatojen vainosta”, Lahti sanoo.

Laji on kuitenkin nykyään erittäin elinvoimainen. Sen kanta on elpynyt niin hyvin, että osa merikotkista joutuu etsimään pesäpaikkaa ja reviiriä muualta: lähempää ihmistä ja sisämaan järviltä.

”Nyt ne levittäytyvät jo sisämaahan ja suurilta järviltä löytyy pesiviä pareja Lappia myöten.”

Merikotka ehdittiin tappaa lähes sukupuuttoon Suomessa

Merikotka on Suomen suurin petolintu.

Merikotka oli vähällä kuolla sukupuuttoon 1970-luvulla ympäristömyrkkyjen vuoksi heikentyneen ravinnonsaannin vuoksi. Vuonna 1975 kuoriutui vain neljä merikotkan poikasta.

Eläimen kantaa elvytettiin muun muassa ruokinnalla. Vuonna 2018 merikotkan poikasia kuoriutui 450.

Merikotkat pariutuvat eliniäksi ja pysyvät yhdessä myös pesimäajan ulkopuolella.

Lähde: WWF

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat